Πολιτική

Τα βήματα Καμμένου για την πολιτική του επιβίωση μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση

Ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την αποχώρησε την στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την κυβέρνηση, δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά θέλει να «σώσει» και την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Στόχος του είναι πρωτίστως η πολιτική του επιβίωση, για την οποία δήλωσε σίγουρος, υπενθυμίζοντας ότι μάλιστα ότι οι δημοσκόποι έπεσαν έξω και οι ΑΝΕΛ τελικά μπήκαν στη Βουλή.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την αποχώρηση του από την κυβέρνηση, έστειλε πολλαπλά μηνύματα, κυρίως στο εσωτερικό του κόμματός του.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. «Θα ήταν σαν να δίναμε ψήφο εμπιστοσύνης στη συμφωνία των Πρεσπών» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια όμως τόνισε «εγώ, η Κόλλια- Τσαρουχά και ο Κατσίκης δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης» και χωρίς να απειλήσει τους υπόλοιπους βουλευτές με διαγραφή εάν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Μάλιστα εμφανίστηκε να δείχνει ιδιαίτερη κατανόηση στον Κώστα Ζουράρι που όπως έχει πει «θα καταψηφίσει τη συμφωνία, αλλά δεν μπορεί με την ψήφο του να ρίξει κυβέρνηση της αριστεράς). Αλλά απείλησε με διαγραφή όσους υπουργούς ανταλλάξουν την ψήφο τους υπέρ της συμφωνίας με την παραμονή στην κυβέρνηση.

Όχι όμως στελέχη όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που εξαρχής και δημόσια τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας. Εξάλλου εάν διαγράψει τον κ. Παπαχριστόπουλο, όπως και ο ίδιος επισήμανε, η έδρα θα πάει στον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος στο υπουργικό συμβούλιο είχε ταχθεί με το μέρος του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Από τα «πυρά» του Πάνου Καμμένου δεν γλίτωσαν τα στελέχη του που φέρονται να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, λέγοντας ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα μόνο ο κ. Παπαχριστόπουλος είχε το θάρρος της γνώμης του, ενώ άφησε αιχμές για τις απουσίες της Έλενας Κουντουρά και του Βασίλη Κόκκαλη.

«Η Κουντουρά είναι σε αποστολή στον Καναδά, βέβαια ξέχασε το κινητό της στον αστυνομικό της. Ο Κόκκαλης μου είπε ότι θα ήταν εδώ και ήθελε για το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης να ακούσει την Κουντουρά, φαίνεται επειδή δεν την έβρισκε πήγε στην Κίνα» σχολίασε χαρακτηριστικά..

Ο Πάνος Καμμένος πάντως είπε ξεκάθαρα ότι δεν περνάει στην αντιπολίτευση: «Θα καταψηφίσουμε η κ. Κόλλια εγώ και ο κ.Κατσίκης. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που επικυρώνει τη συμφωνία των Πρεσπών. Εάν δεν υπήρχε η συμφωνία θα είχε την ψήφο εμπιστοσύνης και την καρδιά μας η κυβέρνηση μέχρι τέλους. Θα υπάρξουν και νομοσχέδια στα οποία θα ψηφίσουμε, δε θα περάσουμε στην αντιπολίτευση, διαφωνούμε με τη συμφωνία των Πρεσπών».

Στο ερώτημα δε τι θα κάνει αν η ΝΔ τελικά υποβάλλει πρόταση δυσπιστίας, ο κ.Καμμένος επιχείρησε να ξεφύγει πετώντας το μπαλάκι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι θα υπογράψει και εκείνος πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης εάν ο κ.Μητσοτάκης δηλώσει δημόσια ότι δε δέχεται καμία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, ότι ποτέ δε θα διαπραγματευθεί τον όρο Μακεδονία.

Ωστόσο, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι υπέρ της λύσης που εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία των Σκοπίων.

Ο κ. Καμμένος φεύγει λοιπόν από την κυβέρνηση, αλλά γνωρίζει ότι δεν μπορεί να την ρίξει αφού δεν έχει απόλυτα τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής του ομάδας και δεν επιθυμεί να γίνουν εκλογές πολύ άμεσα, έτσι ώστε να έχει το χρόνο να προλάβει να ανασυντάξει το κόμμα του.

Ο κ. Καμμένος πάντως ουσιαστικά υποστήριξε ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός κόμματος «πατριωτικής δεξιάς» με το συνασπισμό όσων πιστών, διότι όπως είπε: «Έχουμε απέναντι μας τη ΝΔ που πιστεύει στον γεωγραφικό προσδιορισμό, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δεν υπάρχει στο χάρτη».

Μάλιστα έκανε αναφορά και στην περίπτωση του Παύλου Χαϊκάλη, παραδέχθηκε ότι τον αδίκησε και δεν τον συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ και κάλεσε εκείνον και όσους το καλοκαίρι κατά την πρόταση μομφής της ΝΔ αποχώρησαν, να επιστρέψουν στο κόμμα.

Ισορροπίες και με τις ΗΠΑ που επιθυμούν την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ επιχείρησε να κρατήσει ο κ. Καμμένος . «Οι ΗΠΑ και οι δύο τελευταίοι πρόεδροι, Ομπάμα και Τραμπ, βοήθησαν τη χώρα να βγει από την κρίση. Εάν κάποιος βοήθησε την Ελλάδα να βγει από την κρίση, είναι οι ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές συμφωνίες με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα νότια. Με τις ΗΠΑ και την εμπλοκή της Exxon Mobil και των αμερικανικών εταιρειών στην εξόρυξη φυσικού αερίου, όπως επίσης και με τη δημιουργία της μεγάλης αποθήκης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ελλάδας ταυτίζονται».

Φαίνεται λοιπόν ότι το διαζύγιο με τον κ.Τσίπρα ήταν πιο πολύ συναινετικό.Ο Πάνος Καμμένος μάλιστα δήλωσε ευτυχής που τον διαδέχεται στο υπουργείο Άμυνας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, με τον οποίο είχε όπως τόνισε εξαιρετική συνεργασία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ