Κόσμος

Συρία: Οι Κούρδοι συνέλαβαν πυρήνα ξένων τζιχαντιστών του ΙΚ

Πέντε ξένοι τζιχαντιστές που πολεμούσαν στη Συρία στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ανάμεσά τους δύο υπήκοοι των ΗΠΑ κι ένας υπήκοος της Ιρλανδίας, συνελήφθησαν στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε η συμμαχία αραβικών και κουρδικών παραστρατιωτικών οργανώσεων η οποία αποτελεί την αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών, με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον.

Ο «πυρήνας» αυτός συνελήφθη την 30ή Δεκεμβρίου, ενώ σχεδίαζε μια «επίθεση» εναντίον αμάχων που εγκατέλειπαν το ύστατο προπύργιο του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με το Ιράκ, ανέφεραν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Δύο Αμερικανοί, ο ένας από το Χιούστον (Τέξας), ένας Ιρλανδός πολίτης, κάτοικος Δουβλίνου, και δύο Πακιστανοί από τη Λαχόρη και τη Σιαλκότ είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που συνελήφθησαν, σύμφωνα με τις ΣΔΔ, που δημοσιοποίησαν στον ιστότοπό τους τις φωτογραφίες και τα ονόματά τους.

«Βρέθηκε ομάδα τρομοκρατών που προετοίμαζε μια επίθεση εναντίον αμάχων που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη ζώνη των εχθροπραξιών και πέντε μέλη της αιχμαλωτίστηκαν από τις δυνάμεις μας», κατά τη συμμαχία.

Περίπου χίλιοι τζιχαντιστές, καθώς και 550 γυναίκες και περίπου 1.200 παιδιά, όλοι τους ξένοι, βρίσκονται στα χέρια των ΣΔΔ, σύμφωνα με κούρδους αξιωματούχους.

Οι ξένοι που είχαν ενταχθεί στο ΙΚ, ιδίως οι Γάλλοι, οι Ρώσοι και οι Σουδανοί μεταξύ άλλων, συνεχίζουν να αποτελούν μεγαλο πονοκέφαλο για τις αυτόνομες κουρδικές αρχές, που ζητούν από τις αρχές στις πατρίδες τους να τους επαναπατρίσουν.

Αλλά πολλές δυτικές χώρες τηρούν εξαιρετικά επιφυλακτική ως απορριπτική στάση για αυτό το ενδεχόμενο, καθώς η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει με απέχθεια τους τζιχαντιστές.

Στον κολοφώνα του το αυτοανακηρυγμένο «χαλιφάτο», που είχε κυριεύσει τεράστια τμήματα της επικράτειας της Συρίας αλλά και του Ιράκ το 2014, είχε προσελκύσει χιλιάδες ξένους μαχητές στις τάξεις του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...