Ελληνοτουρκικά

Συγκλονιστική μαρτυρία για τη νύχτα των Ιμίων: «Θα βυθίζαμε όλο τον τουρκικό στόλο» (βίντεο)

«Η πατρίδα μας καλεί να κάνουμε το καθήκον μας, ο Άγιος Νικόλας στην πλώρη μας και η Παναγιά μαζί μας»

Τα όσα συγκλονιστικά συνέβησαν τη μοιραία νύχτα της ελληνοτουρκικής κρίσης στα Ίμια το 1996 περιγράφουν δύο μέλη του πληρώματος της ελληνικής φρεγάτας «Αδρίας», του πρώτου πολεμικού πλοίου που έσπευσε κοντά στις βραχονησίδες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ANT1, λένε πως εκείνη την εποχή η υπεροχή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ήταν σαφώς μεγαλύτερη έναντι του τουρκικού στόλου.

«Είχαμε το πλεονέκτημα. Θα βυθίζαμε όλο τον τουρκικό στόλο», διηγούνται στην κάμερα.

«Αρχίζουν να παίζουν τα εμβατήρια... Εδώ ξεκίνησαν όλα, εκείνο το πρωινό, χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς έχει συμβεί μας ειδοποίησαν να φθάσουμε στον ναύσταθμο το πρωί», λέει ο Γιώργος Καλίκης, καμαρότος της φρεγάτας.

«Δεν ξέραμε τι συμβαίνει, πηγαίναμε στο άγνωστο... Η βροντερή και ανατριχιαστική φωνή του κυβερνήτη μου, ακόμη και τώρα ανατριχιάζω που το λέω, λέει στα μεγάφωνα "η πατρίδα μας καλεί να κάνουμε το καθήκον μας, ο Άγιος Νικόλας στην πλώρη μας και η Παναγιά μαζί μας"», συμπληρώνει ο Στράτος Κοκαλάς.

«Κάποια στιγμή αρχίζουν να παίζουν εμβατήρια εμψυχωτικού χαρακτήρα οπότε όλοι αντιληφθήκαμε ότι συμβαίνει κάτι κακό, ενώ γύρω μας επικρατούσε συσκότιση και ήταν όλοι με το δάχτυλο στη σκανδάλη».

Τόσο ο Γιώργος όσο και ο Στράτος μιλούν με συγκίνηση για το χαμό των τριών παληκαριών, του υποπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάσης, του υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού, όταν συνετρίβη το ελικόπτερό τους στα Ίμια.

Μάλιστα, ο Στράτος σημειώνει πως είχε γνωρίσει από κοντά τον Γιαλοψό, με τον οποίο είχαν κάνει κοινές ασκήσεις στην Αδριατική.

Ο Γιώργος μιλά για τη στιγμή που ο Ελληνικός Στόλος λάμβανε εντολή για υποχώρηση: «Ήμασταν οργισμένοι με αυτό που έγινε, γιατί θα γυρίζαμε πίσω χωρίς τρεις δικούς μας. Αφήσαμε τρία παλικάρια πίσω. Για μένα αυτό ήταν και το δράμα της όλης ιστορίας».

https://www.youtube.com/watch?v=xPn3JWSQGdA

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ