Σκοπιανό

Στην επιτροπή της Βουλής η πρώτη μάχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος πλέον για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με όλα τα προγνωστικά να δείχνουν πως θα περάσει από την ολομέλεια ακόμα και αν «κολλήσει» στην επιτροπή.

Το Σάββατο κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με στόχο να κυρωθεί από το Κοινοβούλιο στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Με το σχέδιο νόμου κυρώνεται, και τίθεται σε ισχύ, η συμφωνία που έχει υπογραφεί στις Πρέσπες, μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις 17 Ιουνίου 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση του προέδρου της Βουλής είναι η διαδικασία να προχωρήσει άνετα και όχι με τη στενή ερμηνεία του κανονισμού της βουλής, αναφορικά με την κύρωση των συμβάσεων.

Για τον λόγο αυτόν, οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα συζητούν στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής σήμερα Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι ενώ το σχέδιο εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, στις 5 το απόγευμα σήμερα Δευτέρα. Η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση και το σχέδιο νόμου

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα όμως και στο σενάριο που η Συμφωνία καταψηφιστεί από την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής, αυτό δεν σημαίνει ότι ανακόπτεται η πορεία της προς την Ολομέλεια που άλλωστε είναι το κυρίαρχο νομοθετικό όργανο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ