Καιρός

Στα «λευκά» η Ελλάδα από τον «Τηλέμαχο»: Κλειστοί δρόμοι και σχολεία από την κακοκαιρία - Πολλά προβλήματα


Tο νέο κύμα κακοκαιρίας «Τηλέμαχος» κορυφώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Αττική, με χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. 

Οι περισσότερες περιοχές ξημερώθηκαν στα λευκά, με την τροχαία, την περιφέρεια και τους δήμους, να λαμβάνουν μέτρα για προστασία των πολιτών. Ειδικά στα βόρεια προάστια και την βορειοανατολική Αττική το έστρωσε κανονικά, με το χιόνι να φτάνει νωρίς το πρωί τους πέντε με δέκα πόντους σε περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή, ενώ ήταν στους 20 πόντους σχεδόν σε Κηφισιά, Πεντέλη, Βριλίσσια και αλλού.

Ο χιονιάς προκάλεσε και την διακοπή της κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας από την γέφυρα Καλυφτάκη ως τα διόδια της Θήβας, με αποτέλεσμα ο κεντρικός οδικός άξονας της χώρας να μείνει κλειστός για πάνω από έξι ώρες! Τελικά η κυκλοφορία ξεκίνησε να αποκαθίσταται από τις 8 το πρωί και μετά. Ειδικά για την εθνική οδό, το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης στην Μαλακάσα, όπως εξήγησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Το πέρασμα του «Τηλέμαχου» θα είναι σύντομο, ωστόσο τα χαρακτηριστικά του θα είναι πολύ έντονα και σε αρκετά χαμηλότερα υψόμετρα, σε σχέση με τη «Σοφία», την παγωμένη καταιγίδα που έπληξε τα προηγούμενα 24ωρα τη χώρα.

Αντιμέτωποι με το πρόβλημα θα βρεθούν κυρίως οι κάτοικοι στις παρυφές της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού, ενώ οι θερμοκρασίες στη διάρκεια της νύχτας και το πρωί ήταν υπό το μηδέν. Σε Δροσιά, Σταμάτα και Άνοιξη σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, με την ΔΕΗ να μην μπορεί να εκτιμήσει τον χρόνο αποκατάστασης των βλαβών, καθώς τα συνεργεία δεν μπορούν λόγω χιονιού να προσεγγίσουν τις περιοχές αυτές. 

Λόγω της κακοκαιρίας, κλειστά είναι σήμερα όλα τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου της Αθήνας, αλλά και σε 46 από τους 66 δήμους της Αττικής.

Το Ζάππειο Μέγαρο από ψηλάkentro-athinas-enaΣτύλοι Ολυμπίου Διός, πίσω το Ζάππειο και δεξιά το Καλλιμάρμαρο
Χιονισμένος ο Λυκαβηττός το πρωί της Τρίτης

Χιόνια στην Εκάλη

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fprotothemagr%2Fvideos%2F587287125058353%2F&show_text=0&width=269

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fprotothemagr%2Fvideos%2F382169652542579%2F&show_text=0&width=269

parko-eleftherias-enaΒασιλίσσης Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, ώρα 07:30

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αττική στις 8 το πρωί:

ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Στο σκοτάδι βρίσκονται αυτή την ώρα η Κηφισιά, η Εκάλη, η Πολιτεία, ο Άγιος Στέφανος, ο Διόνυσος, η Άνοιξη, η Δροσιά και η Σταμάτα.

Σύμφωνα με τεχνικούς της ΔΕΗ, εντός ολίγου αναμένεται να αποκατασταθεί η βλάβη σε μία από τις τέσσερις γραμμές του δικτύου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ

Την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2018 αναμένονται χιονοπτώσεις στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Εύβοια, οι οποίες από το πρωί θα περιοριστούν στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια. Χιονόνερο ή χιόνι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους, οι οποίες από το απόγευμα στα βόρεια και δυτικά θα πυκνώσουν. Παγετός θα επικρατήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά, όπως επίσης και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, τόσο έως τις πρώτες πρωινές ώρες όσο και προς το βράδυ.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -16 έως -4 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από -9 έως 1 βαθμό, στα κεντρικά από -8 έως 5, στα νότια από -4 έως 9, στα νησιά του Ιονίου από -2 έως 7, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 0 έως 4, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 4 έως 8, και στη Κρήτη από 3 έως 7 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν σημαντικά και προς το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα εξασθενήσουν σημαντικά και προς το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς 3 έως 5 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοδυτικές διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ, όμως προς το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα πνέουν από δυτικές και βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται χιονοπτώσεις έως το πρωί, ενώ στη συνέχεια ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Παγετός θα επικρατήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στα ορεινά και ημιορεινά του νομού καθώς και στα πεδινά έως τις πρώτες πρωινές ώρες αλλά και προς το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και προς το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από -2 έως 1 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους, που προς το βράδυ θα πυκνώσουν. Παγετός θα επικρατήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -7 έως -1 βαθμούς.

Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού που σχετίζεται με την κακοκαιρία «Τηλέμαχος» και τα φαινόμενα που θα λάβουν χώρα έως το μεσημέρι της Τρίτης 08/01/2019

2018010800Z_GFS

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΜΜ ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Μέχρι τον σταθμό «Ειρήνη» εκτελούνται από το πρωί της Τρίτης τα δρομολόγια του Ηλεκτρικού σιδηρόδρομου (ΗΣΑΠ), καθώς το χιόνι που πέφτει από χθες το βράδυ στην πρωτεύουσα έχει δημιουργήσει προβλήματα.

Παράλληλα, με τροποποιήσεις εκτελούνται τα δρομολόγια των λεωφορείων, ειδικά στα βόρεια και τα βορειοανατολικά της Αττικής. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων ΟΑΣΑ Κώστας Σιορίκης, από το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ στη Λιοσίων βγαίνουν τα λεωφορεία με δυσκολία, ενώ από το αμαξοστάσιο της Ανθούσας μέχρι τις 6:30 το πρωί, ήταν αδύνατον να βγουν.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε ο κύριος Σιορίκης, τα τοπικά δρομολόγια σε δήμους όπως το Μενίδι και αλλού, δεν εκτελούνται και γι'αυτό όσοι χρησιμοποιούν λεωφορεία για τις μετακινήσεις τους θα πρέπει να ενημερωθούν για την κατάσταση πριν ξεκινήσουν.

Για παράδειγμα, στη γραμμή 622 , τα δρομολόγια εκτελούνται έως την Πλατεία Κυψέλης, χωρίς διέλευση από τις περιοχές της Άνω Κυψέλης Δήμου Αθηναίων και του Γαλατσίου.

Δεν πραγματοποιούνται, επίσης, τα δρομολόγια του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο καθώς΄οπως εξήγησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος των εργαζομένων του Μετρό Σπύρος Ρεβύθης στο κομμάτι του προαστιακού από το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας «έχει πιάσει χιόνι στα κινητά μέρη και προσπαθούν να τα ξεπαγώσουν οι συνάδελφοι». «Θεωρητίκά μέσα στην ημέρα το πρόβλημα θα αποκατασταθεί» πρόσθεσε ο κ. Ρεβύθης.

ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο υδράργυρος νωρίτερα το πρωί έπεσε στους -19 βαθμούς Κελσίου στην Φλώρινα και στην Πτολεμαΐδα και στους -22 στο Νευροκόπι, που ήταν και η χαμηλότερη θερμοκρασία της ημέρας.

Στους -13 βαθμούς Κελσίου η ελάχιστη θερμοκρασία στην Κοζάνη και στους -12 βαθμούς στην Καστοριά. Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφονται και στην Κεντρική Μακεδονία με τον υδράργυρο να δείχνει -11 στο Κιλκίς και -10 σε Βέροια, Γιαννιτσά και Σέρρες.

Τσουχτερό είναι το κρύο και στους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τον υδράργυρο να υποχωρεί στους -11 βαθμούς Κελσίου στη Δράμα, στους -10 στο Διδυμότειχο και στους -9 στην Ορεστιάδα.

Στη Θεσσαλονίκη η ελάχιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στους -4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στον Λαγκαδά, περιφερειακά της πόλης, ο υδράργυρος έπεσε στους -13.

Η Θεσσαλονίκη στα λευκά


Κλειστά σχολεία στη Θεσσαλονίκη

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στον Δήμο Χαλκηδόνος καθώς κατόπιν του ολικού παγετού που επικρατεί από τις βραδινές ώρες και αφού εκτιμήθηκε εκ νέου η κατάσταση, αποφασίστηκε να μη λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι διευθυντές και το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων, παρακαλούνται να βρίσκονται κανονικά στη θέση τους ώστε να ελέγχουν την κατάσταση των σχολικών συγκροτημάτων (δίκτυα θέρμανσης-ύδρευσης) σε συνεργασία με τον δήμο».

Για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων του δήμου αύριο, Τετάρτη 9/1, θα βγει νέα ανακοίνωση, αφού συνεκτιμηθεί η κατάσταση των σχολικών μονάδων, σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων. Κλειστά θα μείνουν, εξάλλου, σήμερα αρκετά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού, σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί μέχρι χθες το βράδυ.

Σε ό,τι αφορά τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στο Δήμο Λαγκαδά, όπως επίσης και οι δομές των ΙΕΚ, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και οι παιδικοί σταθμοί. Επίσης δεν θα λειτουργήσουν και τα σχολεία στους Δήμους Βόλβης, Δέλτα και Ωραιοκάστρου, καθώς και το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Θέρμης τα σχολεία θα είναι ανοιχτά στις Δημοτικές Ενότητες Θέρμης (δηλαδή σε Θέρμη, Τριάδι, Ν. Ραιδεστό, Ταγαράδες και Ν.Ρύσιο), και Βασιλικών (δηλαδή σε Βασιλικά, Αγ. Αντώνιο, Αγ. Παρασκευή και Σουρωτή εκτός από το σχολείο της Περιστεράς). Στη δημοτική Ενότητα Μίκρας ανοιχτό θα είναι μόνο το 2ο ΓΕΛ Μίκρας (κτίριο ΙΕΚ Θέρμης).

Κλειστά θα είναι τα σχολεία σε όλη την Δημοτική Ενότητας Μίκρας (Κάτω Σχολάρι, Καρδία, Πλαγιάρι, Τρίλοφος) εκτός του 2ου ΓΕΛ Μίκρας (κτίριο ΙΕΚ Θέρμης) το οποίο θα λειτουργήσει κανονικά. Χωρίς κανένα πρόβλημα λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Θέρμης και τα περισσότερα ΚΔΑΠ.

Κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα σχολεία στη Δημοτική Ενότητα Χορτιάτη (Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι, Εξοχή και Φίλυρο) του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Πυλαία και Πανόραμα και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί σε όλο τον δήμο.

Στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Συκιές και Πεύκα και θα ανοίξουν σε Νεάπολη και Άγιο Παύλο. Σε όλες τις δημοτικές ενότητες θα λειτουργήσουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.

Για προληπτικούς λόγους θα παραμείνουν κλειστά στα σχολεία στον δήμο Καλαμαριάς και θα ανοίξουν κανονικά στις 9 Ιανουαρίου, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στον Δήμο Παύλου Μελά.

Ανοιχτά θα είναι τα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία στους Νομούς Κιλκίς και Πέλλας, καθώς και τα σχολεία στους Δήμους Βέροιας και Αλεξάνδρειας Ημαθίας, ενώ στις 9.15 θα ανοίξουν τα σχολεία στο Δήμο Νάουσας. Στη Χαλκιδική, κλειστά θα μείνουν τα σχολεία στους Δήμους Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας, Πολυγύρου και Αριστοτέλη. Σε ό,τι αφορά την Πιερία ανακοινώθηκε ότι κλειστά θα είναι τα σχολεία στο Δήμο Κατερίνης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...