Κόσμος

Στάζουν μίσος οι Τούρκοι - Εντολή Ερντογάν: «Κρύψτε τις αγιογραφίες στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας!» - «Να γίνει τζαμί»

Στάζουν μίσος οι Τούρκοι για την Ορθοδοξία. Τα όσα συμβαίνουν στην γειτονική χώρα καταμαρτυρούν πως η χώρα αυτή, επιστρέφει πίσω στο παρελθόν.

Οι κινήσεις αυτές δεν είναι τυχαίες και έχουν σίγουρα το πράσινο φως από τον Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος θέλει να ισλαμοποιήσει την Τουρκία.

Ειδικά η Τραπεζούντα δεν είναι ένα τυχαίο μέρος. Ζουν πολλοί κρυπτοχριστιανοί και πρέπει πάση θυσία να... εξαφανιστούν.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Σχεδόν 55 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αναπαλαίωσης και έξι χρόνια μετά τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί, η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, το μνημείο που δεσπόζει στη δυτική είσοδο της άλλοτε πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών, αναμένεται να γίνει πιο… μουσουλμανική.

Μπορεί τον Απρίλιο του 2018 το δικαστήριο της Αμισού να ακύρωσε τα σχέδια που είχε εγκρίνει η Επιτροπή Προστασίας Μνημείων για την οριστική μετατροπή του ιστορικού μνημείου της Ορθοδοξίας σε τζαμί, ωστόσο μόλις ολοκληρωθεί η φάση αναπαλαίωσης που είναι σε εξέλιξη οι μουσουλμάνοι θα μπορούν να προσεύχονται κανονικά.

Ανταπόκριση της εφημερίδας Sabah από την Τραπεζούντα αναφέρει ότι προκειμένου να μην ενοχλούνται οι πιστοί, οι τοιχογραφίες της Αγίας Σοφίας θα καλυφθούν με ειδικές πλάκες και με κουρτίνες.

«Αυτή τη λύση επέλεξε η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου βρίσκονται σε εξέλιξη και σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα θα εγκατασταθεί σύστημα που θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις φθορές που προκαλούνται κατά τη διάρκεια των εργασιών ώστε να προληφθούν οι μεγάλες καταστροφές, αναφέρει το pontosnews.gr

Παλαιότερα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο ανέφεραν ότι στόχος ήταν να αναδειχθούν οι τοιχογραφίες και ότι μία από τις ιδέες ήταν να χρησιμοποιηθεί ειδικός φωτισμός, ώστε να «θολώνουν».
https://www.youtube.com/watch?v=mt0OAJyQwk4

Επίσης η Hürriyet είχε γράψει ότι θα γίνουν παρεμβάσεις για αναπαλαίωση του μιχράμπ (της ημικυκλικής εσοχής στο τείχος του ισλαμικού τεμένους), και ότι τα ψηφιδωτά θα καλυφθούν με πλέξι γκλας, πάνω από το οποίο θα στρωθούν χαλιά.

Η Αγία Σοφία, έργο στα χρόνια του Μανουήλ Α’ Μεγάλου Κομνηνού, διακοσμήθηκε με εξαιρετικές τοιχογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες ανήκουν στην περίοδο της παλαιολόγειας αναγέννησης. Αυτά τα έργα καλύφθηκαν όπως-όπως προκειμένου να μην ενοχλούνται οι πιστοί, και μόνο μερικές σκηνές της Παλαιάς Διαθήκης γλίτωσαν από το σοβά.

Όλες οι… ιδέες πάντως για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί δεν έχουν γίνει δεκτές με ενθουσιασμό. Το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων της Τραπεζούντας, το οποίο προσέφυγε στην τουρκική Δικαιοσύνη ζητώντας να παραμείνει μουσείο, σημειώνει ότι πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο με διεθνή αξία και ότι οι όποιες παρεμβάσεις σε αυτό είναι αντίθετες με τις αρχές προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...