Εκκλησία

Σκοπιανό: Ο Βούλγαρος Πατριάρχης πέταξε το γάντι, αλλά η Εκκλησία της Ελλάδος ρεμβάζει-Υπόλογη μετά το συλλαλητήριο


Σαν να ρεμβάζει παρατηρώντας ρασοφόρους να ψεκάζονται από δακρυγόνα μοιάζει η διοικούσα Εκκλησία μετά το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Οι εικόνες δακρυσμένων Ιεραρχών και κληρικών -μετά βέβαια από εκείνες με τα ψεκασμένα αθώα παιδιά- δεν τιμούν καμία ευνομούμενη πολιτεία και ασφαλώς χρήζουν σχολιασμού από το διοικητικό όργανο της Ελλαδικής Εκκλησίας, το οποίο για πολλοστή φορά παραμένει άφαντο!

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος την Κυριακή με την παρουσία του ξεγύμνωσε την απάθεια της διοικούσης Εκκλησίας. Το ίδιο βέβαια και οι υπόλοιποι Ιεράρχες. Απλά για τον Μεσογαίας κυκλοφόρησε η πληροφορία στα δημοσιογραφικά γραφεία πως όταν άρχισαν να πέφτουν τα πρώτα δακρυγόνα αστυνομικοί τον κάλεσαν να καλυφθεί σε μια στοά και εκείνος με σθένος απάντησε: “εγώ είμαι με τον λαό”

//cdn.viqeo.tv/embed/?vid=ff76a626d745a74fa053

Αν πάντως η διοικούσα Ελλαδική Εκκλησία συνεχίσει να κρύβεται για τα επεισόδια και για την Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία επίσημη θέση δεν έχει λάβει ουσιαστικά, είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να κάνει το ίδιο για την εκκλησιαστικη΄διάσταση του πράγματος.

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα οδηγήσει σε ανακατατάξεις στα εκκλησιαστικά δρώμενα των Βαλκανίων.

Σε ετοιμότητα είναι οι Βούλγαροι, που γλυκοκοιτάζουν τους σχισματικούς των Σκοπίων, αφού κι εκείνοι είχαν παραδεχτεί το Βουλγαρικό Πατριαρχείο σαν μητέρα Εκκλησία ζητώντας βοήθεια πέρυσι.

Ο πατριάρχης της Βουλγαρικής Εκκλησίας σε δηλώσεις του τόνισε πως το εκκλησιαστικό ζήτημα της «Μακεδονίας» θα πρέπει να αναμείνει την επίλυση του ονόματος

“Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία θα εξετάσει το ζήτημα της αυτοκέφαλης «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας» μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της νέας ονομασίας της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας” είπε ο Νεόφυτος στους δημοσιογράφους στις 21 Ιανουαρίου.

"Γίνονται ακόμη εργασίες σχετικά με το όνομα του κράτους της Μακεδονίας. Όταν διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες, το ζήτημα της εκκλησίας θα ακολουθήσει σίγουρα", δήλωσε ο επικεφαλής της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στα τέλη του 2017, η «Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας» δημιούργησε σάλο αναγνωρίζοντας την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας ως μητρική εκκλησία της. Το 2018, η βουλγαρική εκκλησία δημιούργησε μια επιτροπή για να εξετάσει το ζήτημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα διχαστικό στον κόσμο του Ορθοδόξου Χριστιανισμού.

Σε μια συμβολική χειρονομία, τον Απρίλιο του 2018 η αντιπροσωπεία της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που πήγε στην Ιερουσαλήμ για το Πάσχα για να παραλάβει την «Αγιο Φως» με τη σειρά της πέρασε τη φλόγα σε μια ομάδα από την «Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας».

Ωστόσο, τον επόμενο μήνα η Σύνοδος της Βουλγαρίας αρνήθηκε να δεχθεί πρόσκληση της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας» να στείλει αντιπροσωπεία στις εορταστικές εκδηλώσεις της 1000ης επετείου της Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας.

Τι θα κάνει λοιπόν η Ελλαδική Εκκλησία σε σχέση με την στάση που διατηρούν οι Βούλγαροι; Από πέρυσι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει βγάλει ανακοίνωση που συνδέει το Μακεδονικό ζήτημα με την κατάσταση των σχισματικών και στις συναντήσεις Τσίπρα-Ιερώνυμου μας είπαν πως από πλευράς Αρχιεπισκόπου εξηγήθηκαν οι εκκλησιαστικές διαστάσεις του θέματος.

Τώρα που είναι έτοιμη να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο και που οι Βούλγαροι περιμένουν τους Σκοπιανούς με ανοιχτές αγκάλες η Ελλάδική Εκκλησία μείνει πάλι εκτός νυμφώνος σαν τις μωρές παρθένες;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...