Καιρός

Σε «λευκό κλοιό» η χώρα: Μέχρι και -11 έδειξε ο υδράργυρος - Που θα «χτυπήσει» η «Σοφία» τις επόμενες ώρες - Προβλήματα απο την κακοκαιρία

Η «Σοφία» συνεχίζει την επέλασή της σε όλη την Ελλάδα, ντύνοντας στα λευκά πολλές περιοχές και το κέντρο της Θεσσαλονίκης ενώ η κακοκαιρία θα συνεχιστεί έως και τις 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο.

Μάλιστα η Δευτέρα θα είναι η χειρότερη ημέρα για την Αττική, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο «Από τη Δευτέρα το απόγευμα και μέχρι το πρωί της Τρίτης έρχεται η ώρα της Αττικής. Για 16-18 ώρες ο καιρός στην Αττική θα είναι χιονόκαιρος».

Που θα "χτυπήσει" τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα Σάββατο, με κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο τις πρωινές ώρες, θυελλώδεις ανέμους στο Βόρειο Αιγαίο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα φαινόμενα όμως βαθμιαία και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και αργότερα στα ηπειρωτικά σταδιακά θα σταματήσουν.

Αναλυτικότερα, το Σάββατο αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Κεντρικό Ιόνιο και στο Αιγαίο, καθώς και στις παραθαλάσσιες περιοχές τους, χιονοπτώσεις σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με πολύ χαμηλό υψόμετρο, αλλά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τις Σποράδες.

Οι χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο θα είναι κατά περιόδους πυκνές. Χιονοπτώσεις αναμένονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά περιόδους πυκνές, πιθανόν και στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν από βορρά προς νότο.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί και στο Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Πάντως η πιο δύσκολη μέρα αναμένεται να είναι η Δευτέρα με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν χιόνι στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Θεσσαλονίκη: Εγκλωβίστηκαν στα χιόνια οκτώ νεαροί - Μεγάλη επιχείρηση μέσα στη νύχτα

Συναγερμός σήμανε μέσα στη νύχτα στην πυροσβεστική, έπειτα από σχετική επικοινωνία με οκτώ εγκλωβισμένους στα χιόνια.

Οι εγκλωβισμένοι, ηλικίας από 20 εώς 25 ετών είχαν ανέβει στον Χορτιάτη, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά μέσα, και όπως κινούνταν λίγο μετά το καταφύγιο κόλλησαν στα χιόνια με το αυτοκίνητο.

Στην περιοχή έσπευσαν ερπυστριοφόρα οχήματα και ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Στην περιοχή επικρατούν πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες με πυκνή χιονόπτωση και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε επικοινωνία που είχαν οι ίδιοι εγκλωβισμένοι με την Πυροσβεστική ανέφεραν ότι παραμένουν μέσα στα οχήματα με ανμμένες μηχανές και με τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους γεμάτα μέχρι την μέση. Οι πυροσβέστες θα επιχειρήσουν να τους προσεγγίσουν από δύο σημεία.

Απεγκλωβίστηκε οικογένεια που είχε παγιδευτεί στα χιόνια στην Πεντέλη

Με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής μεταφέρθηκε μια τετραμελής οικογένεια σε ασφαλές σημείο από την περιοχή του Αγίου Πέτρου της Πεντέλης όπου είχαν πάει να απολαύσουν το χιόνι, αλλά ακινητοποιήθηκε το αυτοκίνητό τους.

Οι πυροσβέστες παρέλαβαν την μητέρα και τα δύο παιδιά, ενώ ο πατέρας με την προστασία του πυροσβεστικού οχήματος οδήγησε το αυτοκίνητο σε σημείο που θα μπορούσε να κινηθεί με ασφάλεια.

Από τις 22:00 το βράδυ εξαιτίας της χιονόπτωσης διακόπηκε η κυκλοφορία στην Πεντέλη από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο μέχρι το ύψος του καταστήματος "Πανόραμα".

Εν τω μεταξύ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα Σάββατο

Αττική

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα με χιονόνερο ή χιόνι κατά διαστήματα στα βόρεια και πιθανώς πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα υπόλοιπα.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 0 (μηδέν) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Θερμαϊκό 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από -03 (μείον 3) έως 02 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις. Πρόσκαιρη βελτίωση το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονοπτώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές που βαθμιαία το απόγευμα και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά 8 πρόσκαιρα 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από -04 (μείον 4) έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά, και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στο Ιόνιο. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από -08 (μείον 8) έως 02 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις με χιονοπτώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά, και στα παραθαλάσσια τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα νότια θαλάσσια-παράκτια τμήματα. Σταδιακή βελτίωση αργά το απόγευμα από τα βόρεια.
Άνεμοι: στα βόρεια, βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα θαλάσσια-παράκτια 8 πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βόρειους.
Θερμοκρασία: από -04 (μείον 4) έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα βορειότερα τμήματα χιονοπτώσεις, πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.

Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 τοπικά 7 μποφόρ και στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8 και το πρωί τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα στρεφόμενοι σε βόρειους βορειοδυτικούς.

Θερμοκρασία: από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Μέχρι τους -11 ο υδράργυρος

Στους -10,7 βαθμούς Κελσίου έφτασε ο υδράργυρος στη Βοβούσα Ιωαννίνων την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι οκτώ χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στις εξής περιοχές:

Βωβούσα Ιωαννίνων: -10,7 βαθμοί Κελσίου
Βλάστη: -9,3 βαθμοί Κελσίου
Μέτσοβο: -9,1 βαθμοί Κελσίου
Αγία Κυριακή Ιωαννίνων: -8,7 βαθμοί Κελσίου
Κλεισούρα Καστοριάς: -8,4 βαθμοί Κελσίου
Άγιος Παύλος Ημαθίας: -8,3 βαθμοί Κελσίου
Μαυρολιθάρι Φωκίδας: -7,7 βαθμοί Κελσίου
Πληκάτι Ιωαννίνων: -7,7 βαθμοί Κελσίου

Μάχη για να κρατηθεί ανοιχτή η Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος της Λαμίας

Μάχη δίνουν άνθρωποι και εκχιονιστικά μηχανήματα μετά τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής για να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Λαμίας.

Από την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και των Καμένων Βούρλων μέχρι την περιοχή της Στυλίδας η χιονόπτωση την τελευταία ώρα είναι ιδιαίτερα έντονη με συνέπεια εκτός από την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών που αποφάσισε η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας από τα διόδια της Τραγάνας μέχρι τα διόδια της Πελασγίας σε όλο δηλαδή το εθνικό δίκτυο που διαπερνά τη Φθιώτιδα ακινητοποιούνται και τα λεωφορεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τμήμα από Μώλο μέχρι τη Λαμία η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη, μέχρι στιγμής έχουν πέσει δεκάδες τόνοι αλατιού αλλά ωστόσο η ένταση της κακοκαιρίας συνεχίζεται.

Μέσα στην πόλη της Λαμίας το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά ενώ με μεγάλη δυσκολία και μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία από Λαμία προς Καρπενήσι, από Λαμία προς Δομοκό και από Λαμία προς Άμφισσα.

Ολόκληρο το οδικό δίκτυο της Δυτικής Φθιώτιδας παραμένει αυτή τη στιγμή αποκλεισμένο και τα μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτές τις βασικές οδικές αρτηρίες.

Στην περιοχή του Μαρτίνου και στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία λίγο μετά τις 5 το απόγευμα υπήρχε αραιή χιονόπτωση ωστόσο εντείνονται τα καιρικά φαινόμενα καθώς όλα συγκλίνουν ότι η κακοκαιρία μεταφέρεται προς την Βοιωτία .

Παγετός και χιόνια σε όλη τη χώρα

Αυτοκίνητα, δέντρα, θάμνοι και πεζοδρόμια «ντύθηκαν» στα λευκά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής στο κέντρο της πόλης δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, με τις υπηρεσίες του Δήμου να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους και στην Κοζάνη όπου το θερμόμετρο έδειξε -5 βαθμούς Κελσίου.

Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια στο μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου

Χιονοπτώσεις εκδηλώθηκαν και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ και αυτή την ώρα χιονίζει τοπικά ακόμα και στα παράκτια τμήματα της περιφέρειας. Ο υδράργυρος έχει πέσει αρκετά κάτω από το μηδέν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, δυσχεραίνοντας τις μετακινήσεις, κυρίως στο επαρχιακό δίκτυο της περιφέρειας. Σύμφωνα με τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι ελάχιστες θερμοκρασίες στην Ήπειρο την Παρασκευή 4.1.2019 είναι οι εξής:

Αγία Κυριακή Ιωαννίνων:-9

Άρτα:2

Βουργαρέλι:-4

Βωβούσα:-11

Δωδώνη:-6

Ελεούσα:-4

Ζίτσα:-5

Ηγουμενίτσα:2

Θεοδώριανα:-6

Ιωάννινα:-7

Καταρράκης Άρτας:-5

Κομπότι:1

Κόνιτσα:-4

Λεπιανά:-4

Μέτσοβο:-9

Πάργα:3

Πεστά:-2

Πληκάτι:-7

Πράμαντα:-5

Πρέβεζα:2

Τρίστενο:-6

Τσεπέλοβο:-4

Τύρια:-6

Φλάμπουρα:1

Στα «λευκά» ο νομός Καρδίτσας 

Σε ολόκληρο το νομό Καρδίτσας χιονίζει από τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει έχουν αντιμετωπιστεί.

Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί σε όλο τον πεδινό και ορεινό όγκο, αν και σε αρκετά σημεία απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, όπως και μέσα στους οικισμούς, όπου πάντως απαιτείται προσοχή σε όσους κυκλοφορούν είτε πεζή είτε εποχούμενοι.

Μεμονωμένα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αναφέρθηκαν σε χωριά όπως το Καλλιφωνι, η Κρυοπηγή, η Ρεντίνα και η Κάτω Κτιμένη.

Χιόνια στη Λάρισα 

Η χιονόπτωση της νύχτας «έντυσε» στα λευκά την πόλη της Λάρισας.

Οι δρόμοι παραμένουν καθαροί το πρωί της Παρασκευής, όμως οι στέγες και τα οικόπεδα έχουν κρατήσει χιόνι.

Έντονη χιονόπτωση στη Λαμία 

Στα «λευκά» ντύθηκε η Λαμία και έντονη χιονόπτωση αναμένεται στην περιοχή από το μεσημέρι της Παρασκευής.

Όλοι κεντρικοί οδικοί άξονες προς Καρπενήσι, Δομοκό και Ιτέα, έχουν δοθεί χωρίς αλυσίδες και η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς προβλήματα στη Φθιώτιδα.

Πάτρα: Χιόνια σε Πιτίτσα, Σελά, Ρίον και Άγιο βασίλειο - Στα «λευκά» Καλάβρυτα και Ορεινή Ναυπακτία

Η «Σοφία» έντυσε στα λευκά όλο τoν ημιορεινό και ορεινό όγκο της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Οι κάτοικοι βγήκαν στον δρόμο προκειμένου να απολαύσουν το υπέροχο θέαμα.

Τη νύχτα χιόνιζε συνεχώς σε όλη την επαρχία Καλαβρύτων αλλά και στην Ορεινή Αιγιάλεια ενώ στα λευκά και με σοβαρά προβλήματα είναι για δεύτερη ημέρα πολλές περιοχές της ορεινής Ναυπακτίας με 9 χωριά να είναι σχεδόν αποκλεισμένα.

https://www.youtube.com/watch?v=wIeX11dYQsE

https://www.youtube.com/watch?v=Qh32MyGDLzQ

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=2VM_Gr-ooJc

https://www.youtube.com/watch?v=1zw7wxnR89E

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=YAVEeC9AN94

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ