Κόσμος

Σε καθεστώς πρόσφυγα, πλέον, η 18χρονη Ράχαφ που «δραπέτευσε» από τη Σαουδική Αραβία

Καθεστώς πρόσφυγα του εξασφάλισε από τον ΟΗΕ η 18χρονη Ράχαφ Μοχάμεντ αλ Κούνουν, θύμα ενδοοικογενειακής βίας στη Σαουδική Αραβία, η οποία μετέβη στην Ταϊλάνδη δηλώνοντας ότι κινδυνεύει η ζωή της, καθώς αποκήρυξε το Ισλάμ.

Η νεαρή είχε λάβει τρίμηνη τουριστική βίζα για την Αυστραλία, όπου και σκόπευε να ζητήσει άσυλο, όμως «παγιδεύτηκε» στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ, καθώς δεν της επετράπη η είσοδος στη χώρα.

Η θαρραλέα νεαρή άρχισε τότε να «ανεβάζει» βίντεο και αναρτήσεις στο Twitter, ζητώντας από κάποιο κράτος να την προστατεύσει.

Οπως υποστήριξε η ίδια, πρόσφατα υπέστη ξυλοδαρμό από άνδρες συγγενείς της, στη Σαουδική Αραβία, οι οποίοι απείλησαν να τη σκοτώσουν και την κράτησαν κλεισμένη σε ένα δωμάτιο για έξι μήνες, επειδή έκοψε τα μαλλιά της.

Βασικό αίτημα της 18χρονης Ράχαφ είναι να μην απελαθεί στη Σαουδική Αραβία και να ξεκινήσει μια νέα ζωή στην Αυστραλία.

Στο μεταξύ, ο πατέρας και ο αδελφός της Αλ Κούνουν, που μέχρι στιγμής δεν είχαν κάνει κανένα σχόλιο για την υπόθεση, η οποία πήρε παγκόσμιες διαστάσεις μετά τις εκκλήσεις της νεαρής γυναίκας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν μεταβεί στην Ταϊλάνδη (από το Κουβέιτ όπου βρίσκονταν για οικογενειακό ταξίδι), αλλά εκείνη αρνείται να τους συναντήσει.

Καθεστώς πρόσφυγα εξασφάλισε από τον ΟΗΕ η 18χρονη Ράχαφ Μοχάμεντ αλ Κούνουν από τη Σαουδική Αραβία, η οποία στην προσπάθειά της να φύγει από την οικογένειά της αρνήθηκε να μπει σε αεροπλάνο από το Μπανγκόκ με προορισμό το Κουβέιτ και ταμπουρώθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου.

Στόχος της νεαρής από τη Σαουδική Αραβία, η οποία επιμένει ότι η ζωή της κινδυνεύει εάν επιστρέψει στη χώρα της και στην οικογένειά της, είναι να ξεκινήσει μία καινούργια ζωή στην Αυστραλία. Η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει το αίτημά της.

Η υπόθεση πάντως έχει, μέχρι στιγμής, αίσια εξέλιξη καθώς υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων -και των μέσων κοινωνική δικτύωσης- η Ταϊλάνδη αποφάσισε τελικά να μην την στείλει πίσω και να επιτρέψει στην UNHCR να αναλάβει την υπόθεσή της.

Ο ΟΗΕ έκανε δεκτό το αίτημά της για να της ενταχθεί σε καθεστώς πρόσφυγα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ