Ενέργεια

Σε θέση «μάχης» το ΠΝ της Αιγύπτου - «Κόβουν» τον τσαμπουκά της Τουρκίας - Τριεθνής συμμαχία απέναντι στην Άγκυρα

Μέγα-σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των αιγυπτιακών ναυτικών δυνάμεων προχωρά με γοργούς ρυθμούς, με στόχο την δημιουργία μιας πραγματικής περιφερειακής ναυτικής δύναμης, με επιρροή και έλεγχο για την αντιμετώπιση όλων των «απειλών» στις θαλάσσιες περιοχές της Ερυθράς Θάλασσας και της Α.Μεσογείου, εκτός από την προστασία των αιγυπτιακών χωρικών υδάτων και των πεδίων φυσικού αερίου, αναφέρει ο Mahmoud Gamal. Αιγύπτιος αμυντικός αναλυτής και σύμβουλος του προέδρου Αλ Σίσι.

https://twitter.com/mahmouedgamal44/status/1086894677981364224

Τα σχέδια των Αιγυπτίων απλά και κατανοητά, αφορούν τις συνεχόμενες πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν, Ακαρ και λοιπών Τούρκων νέο-οθωμανών αξιωματούχων για το σχέδιο «Γαλάζια πατρίδα», που απειλεί εκτός από τα Ελληνικά και τα Αιγυπτιακά συμφέροντα.

Ως γνωστόν στις 29 Ιανουαρίου 2019, οι ηγέτες 7 χωρών της Α. Μεσογείου θα συναντηθούν στην Κύπρο  με κύριο θέμα την εκμετάλλευση του φυσικού αέριου στην Α.Μεσόγειο, με τον Ερντογάν να μην συμμετέχει αλλά να  απειλεί συνεχώς.

Την ίδια ημερομηνία ξεκινά και τουρκική αεροναυτική άσκηση «Mavi Vatan», η οποία  θα δώσει ένα σαφές μήνυμα σε όλους τους ηγέτες, ανέφερε ο τουρκικός τύπος.

Οι Αιγύπτιοι γνωρίζουν το «φιλοσοφία» των Τούρκων και παίρνουν τα μέτρα τους, με την δημιουργία ισχυρότατου πολεμικού ναυτικού, όχι μόνο για τον ισραηλινό αγωγό, ο οποίος θα μεταφέρει το ισραηλινό, το αιγυπτιακό, το κυπριακό και το ελληνικό φυσικό αέριο σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, αλλά και για την μάχη που ενδέχεται να λάβει χώρα κάποια στιγμή, από τον «απελπισμένο» Τούρκο ηγέτη που δεν έχει άλλη οικονομική διέξοδο για την χρεοκοπημένη χώρα του.

Σήμερα μάλιστα ο Ερντογάν τα έβαλε με τους ιδιοκτήτες Supermarket γιατί δεν κατεβάζουν τις τιμές.

Οι απειλές όμως του Τούρκου σουλτάνου, έχουν δημιουργήσει έναν ισχυρότατο άξονα από Ελλάδα-Κύπρο-Αίγυπτο-Ισραήλ κατά της Τουρκίας, που θέλει να φέρει τα πάνω κάτω στην Α.Μεσόγειο.

Πριν μερικές ημέρες είχαμε την πρώτη δημόσια συνάντησή του Αλ Σίσι με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fattah el-Sisi συναντήθηκε με τον ισραηλινό ομόλογό του στη Νέα Υόρκη πριν μια εβδομάδα, ανέφερε ο αραβικός τύπος .

Οι δύο ηγέτες μιλήσανε για μιάμιση ώρα περίπου για περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών απειλών και της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρήνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου.

Τα συμφέροντα έφεραν κοντά Νετανιάχου και Αλ Σίσι αυτό είναι ηλίου φαεινότερο.

Ενώ διεξάγονται όλα αυτά, η αμυντική σχέση Ισραήλ-Ελλάδος-Αιγύπτου εκβαθύνεται ακόμα πιο πολύ και  σύντομα, θα υπογραφεί και αμυντική συμφωνία διαφύλαξης του αγωγού East Med από ισχυρή αεροναυτική τριεθνή στρατιωτική δύναμη, και αυτό είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο.

Τι θα κάνει λοιπόν η Τουρκία μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις;

Πως θα ακυρώσειτην συμφωνία και την αμυντική συμμαχία του άξονα αυτού για την εκμετάλλευση 60 τρις περίπου κυβικών μέτρων αερίου, συν των υπόλοιπων χωρών;

Πιθανότατα μόνο με μια πρόκληση «πολεμικής διένεξης» με μία ή με δύο χώρες της περιοχής, με στόχο έναν και μοναδικό σκοπό, δηλαδή την διακοπή αυτής της ιδιότυπης συμμαχίας που θα ελέγχει μαζί με τις αμερικανικές εταιρείες την περιοχή.

Το τι θα συμβεί σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση δεν το γνωρίζουμε, αλλά η Τουρκία θα είναι σχεδόν σίγουρα η μεγάλη χαμένη της υπόθεσης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...