Πολιτική

Ραγδαίες εξελίξεις και παρασκήνιο στο ΚΙΝΑΛ: Γιατί πάει σε Συνέδριο η Γεννηματά

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών.

Το «ναι» που είπε η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ μετατρέπει τον Θανάση Θεοχαρόπουλο στον 153ο βουλευτή που θα ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Αυτομάτως όμως, δρομολόγησε διαδικασίες διάσπασης στο Κίνημα Αλλαγής με το οποίο συμπορεύεται η ΔΗΜΑΡ. Η Φώφη Γεννηματά έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και προκήρυξε έκτακτο καταστατικό συνέδριο.

Δύο αποφάσεις που μόνο ως κεραυνός εν αιθρία δεν ήρθαν.

Οι εισηγήσεις για διαγραφές και Συνέδριο

Εδώ και καιρό πολλά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ διαπίστωναν την δυσλειτουργία του εγχειρήματος.

Η αρχή έγινε με το Ποτάμι και την αποχώρηση του Σταύρου Θεοδωράκη από το κοινό εγχείρημα. Το σοκ ήταν αρκούντως δυνατό, αλλά αποφασίστηκε η συνέχιση της πορείας του Κινήματος Αλλαγής με το ΠΑΣΟΚ, την ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ και τις άλλες κινήσεις πολιτών.

Ωστόσο, οι φωνές διαφοροποίησης που δεν συνέβαλαν στην ενιαία «γραμμή» του κόμματος προς τα έξω, οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κομματικά όργανα από «παπανδρεϊκούς», η αντιπαράθεση σε σχέση με την στάση που πρέπει να κρατήσει το ΚΙΝΑΛ ως προς τις μετεκλογικές συνεργασίες αλλά και η επαμφοτερίζουσα στάση που κρατούσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος για τις Πρέσπες, συντελούσαν στο δημοσκοπικό τέλμα του Κινήματος Αλλαγής.

Δεν ήταν λίγα τα στελέχη που ζητούσαν από την Φώφη Γεννηματά να «κόψει κεφάλια» ειδικά το τελευταίο διάστημα.

Σε σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη στη Χ. Τρικούπη - εν αναμονή των αποφάσεων της ΔΗΜΑΡ και της συνέντευξη Γεννηματά - πολλά στελέχη πρότειναν στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να προχωρήσει σε διαγραφές και ξεσκαρτάρισμα. «Δεν μπορούμε να σερνόμαστε έτσι ως τις εκλογές» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Ενώ στελέχη και βουλευτές όπως ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ζητούσαν και δημοσίως την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου καθώς «το στίγμα του ΚΙΝΑΛ είναι θολό».

Η Φώφη Γεννηματά επεδίωκε να κρατήσει τις ισορροπίες, για να μην πληγώσει το ενιαίο εγχείρημα της πολυκομματικής εκπροσώπησης στο Κίνημα Αλλαγής. Ωστόσο, όλοι ανέμεναν τις αποφάσεις της καθώς, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, είχε προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις σε όσοι διαφοροποιηθούν από την γραμμή ευθύνης όπως ανέφερε για καταψήφιση της συμφωνίας η οποία θα ήταν αντικείμενο εργαλειοποίησης και εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αποφάσισε να αψηφίσει τις προειδοποιήσεις Γεννηματά. «Η παράταξη δέχεται άγρια επίθεση και θα απαντήσει» απαντούσαν από την Χ. Τρικούπη – εξ ου και η διαγραφή Θεοχαρόπουλου από την ΚΟ.

«Αλλο ο Παπανδρέου, άλλο ο Θεοχαρόπουλος»

Σύμφωνα με στελέχη κοντά στην Φώφη Γεννηματά, η δημόσια θετική στάση που πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου (με συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών) είναι διαφορετική περίπτωση. «Δεν είναι το ίδιο ο Παπανδρέου ο οποίος κατήγγειλε την εργαλειοποίηση που επιχειρεί ο Τσίπρας. Εξάλλου την προβοκάτσια την δημιούργησε το τηλεγράφημα του ΑΠΕ το οποίο απομόνωσε φράσεις από την συνέντευξη» ανέφεραν πηγές της Χ. Τρικούπη.

Η απόφαση της Φώφη Γεννηματά να ενεργοποιήσει το άρθρο 23 του καταστατικού του Κινήματος αλλαγής έχει συγκεκριμένη στόχευση και σκοπιμότητα.

Τι προβλέπει το άρθρο 23

Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο «ανάμεσα στα Τακτικά Συνέδρια μπορεί να συγκληθεί Έκτακτο ή Διαρκές Συνέδριο. Η σύγκληση γίνεται:

α) Είτε με απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, έπειτα από αίτημα του 1/3 των μελών της ή αίτημα της πλειοψηφίας των Νομαρχιακών Επιτροπών ή αίτημα του 20% των μελών του φορέα, β) Είτε εφόσον το ζητήσει το 40% των μελών του φορέα

γ) Είτε με απόφαση Προέδρου.

Το Έκτακτο Συνέδριο έχει όλες τις αρμοδιότητες του Τακτικού. Η απόφαση σύγκλησης λαμβάνεται το λιγότερο δύο (2) μήνες πριν από την καθοριζόμενη ημερομηνία διεξαγωγής του Έκτακτου Συνεδρίου. Ο προσυνεδριακός διάλογος, η εκλογή Συνέδρων και όλες οι δραστηριότητες διεξάγονται κατ’ αναλογία των όσων ισχύουν για το Τακτικό Συνέδριο.

Σύνεδροι και όργανα χωρίς ποσοστώσεις

Η απάντηση στο «γιατί» κάνει το συνέδριο κρύβεται στην φράση: «Συγκαλείται έκτακτο πολιτικό και καταστατικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής για το τέλος Μαρτίου, μετά από εκλογή Συνέδρων από τη βάση. Το Συνέδριο θα εκλέξει τα συλλογικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής, ολοκληρώνοντας άμεσα τον ενιαίο φορέα»

Αυτό σημαίνει ότι η Φώφη Γεννηματά θα προχωρήσει σε εκλογή συνέδρων και νέων οργάνων χωρίς ποσοστώσεις όπως ίσχυε μέχρι τώρα για να κρατηθούν οι συσχετισμοί και οι εσωκομματικές ισορροπίες. Η ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ, οι Κινήσεις Πολιτών και φυσικά το ΠΑΣΟΚ είχαν αναλογική εκπροσώπηση στα όργανα, προκειμένου να μην υπάρχουν αιτιάσεις και κατηγορίες για ελλιπή αντιπροσώπευση σε ένα συλλογικό εγχείρημα.

«Δεν διαλύεται το Κίνημα Αλλαγής, το αντίθετο»

Ωστόσο, με τις τελευταίες εξελίξεις «ο κύβος ερρίφθη». «Δεν θα είμαστε πλέον όμηροι τιμαρίων. Κόβουμε τον γόρδιο δεσμό» ανέφερε μιλώντας στο iefimerida.gr στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά. Ετσι, πλέον, οι σύνεδροι αλλά και τα όργανα που θα εκλεγούν θα αποτυπώνουν ευθέως την βούληση της κομματικής βάσης του Κινήματος Αλλαγής. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος η Γεννηματά «δεν διαλύει το Κίνημα Αλλαγής, το ακριβώς αντίθετο, ολοκληρώνει τις διαδικασίες του νέου φορέα ο οποίος θα κατέβει στις εκλογές ως Κίνημα Αλλαγής».

Κομματικές πηγές της Χ. Τρικούπη σημείωναν πως αυτή την διαδικασία «αποτελεί και διέξοδο για τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ» αλλά και του ΚΙΔΗΣΟ που δεν θα ταυτιστούν με άλλες λογικές. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση Θεοχαρόπουλου στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ πέρασε μετά από σκληρή μάχη και με οριακή πλειοψηφία 29-22.

Τι θα γίνει με τους υποψηφίους στις λίστες

Ερώτημα παραμένει ωστόσο τι θα γίνει με τις εκλογικές λίστες που έχουν ανακοινωθεί από το Κίνημα Αλλαγής στις οποίες περιλαμβάνονται και στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

Θεοχαρόπουλος για την διαγραφή του από την Γεννηματά: «Κρίμα»

Με τη λέξη «κρίμα» σχολίασε η ΔΗΜΑΡ την διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διέγραψε σήμερα τον Πρόεδρο του ενός από τα δύο κόμματα της Συμπαράταξης στη Βουλή, λόγω της απόφασης της ΔΗΜΑΡ να πει ΝΑΙ σε ένα εθνικό θέμα αρχών» αναφέρει η ανακοίνωση τηςΑγ. Κωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι «η στάση της ΔΗΜΑΡ υπηρετεί μόνο τα εθνικά συμφέροντα.

«Οι προοδευτικοί κεντροαριστεροί πολίτες μπορούν να κρίνουν. Κρίμα» κατέληξεη ΔΗΜΑΡ.

«Το μόνο που μένει στο Θεοχαρόπουλο είναι ή να αυτοκτονήσει ή να γίνει Κουβέλης»

Στην συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ η ένταση ήταν μεγάλη στην συνεδρίαση και πολλοί - της μειοψηφίας - έθεσαν στον Θανάση Θεοχαρόπουλο το επιχείρημα περί της πολιτικής εκμετάλλευσης που θα γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν η ΔΗΜΑΡ επιλέξει το «ναι».

Κορυφαίο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και ιστορική προσωπικότητα της ανανεωτικής Αριστεράς επιχείρησε να «σπάσει» την ένταση και είπε χιουμοριστικά, περιγράφοντας το κλίμα αδιεξόδου που διαμορφώνεται με τις πιέσεις από το ΚΙΝΑΛ αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ : «Ετσι όπως τα λέτε, το μόνο που μένει στο Θεοχαρόπουλο είναι ή να αυτοκτονήσει ή να γίνει Κουβέλης...».

Παρά τα γέλια, η ένταση δεν κατέπεσε.

«Βόμβα» Θεοχαρόπουλου: Μου πρότειναν Επικρατείας αν έλεγα «όχι» στις Πρέσπες

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία Θεοχαρόπουλου στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ ότι του προτάθηκε θέση στο Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ αν καταψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατά την δευτερολογία του στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, ανέφερε: «Μου προτάθηκε να είμαι επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας αρκεί να καταψηφίσω την συμφωνία των Πρεσπών και η απάντηση μου ήταν αρνητική γιατί τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σε καμία περίπτωση με πρόσκαιρα κομματικά οφέλη».

Εσπευσε δεν να προσθέσει πως «από την άλλη, μου διαμηνύθηκε ότι αν η ΔΗΜΑΡ αποφασίσει το ΝΑΙ, θα υπάρξει διαγραφή. Είναι φανερό ότι ένα προοδευτικό δημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι».

Την «διαρροή» επιβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Θεοχαρόπουλου οι οποίοι σημειώνουν ότι «απηχούν την πραγματικότητα».

Σύμφωνα με άλλες πηγές ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μίλησε και για ανταλλάγματα που του προσφέρθηκαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον ψηφίσει θετικά.

Η απάντηση του ΚΙΝΑΛ: «Εμείς δεν κάνουμε παζάρια»

Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά απαντώντας στις καταγγελίες Θεοχαρόπουλου τόνιζαν στο iefimerida.gr: ««Εμείς κάνουμε πολιτικές συνεργασίες αρχών και όχι παζάρια είτε εντός, είτε εκτός του κόμματός μας».

«Δεν θα είμαι στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ»

Διασταυρωμένες πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν ότι ασκήθηκε έντονη κριτική στον κ. Θεοχαρόπουλο από την μειοψηφούσα τάση. «Θα μας λένε αύριο ότι πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ» είπαν σε οξείς τόνους για να αναγκάσουν τον κ. Θεοχαρόπουλο να δεσμευτεί: «Δεν θα είμαι υποψήφιος στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει «τι θέλετε να κάτσω σπίτι μου;» μια φράση που δεν εξηγήθηκε επαρκώς.

Υπενθυμίζεται πάντως πως ο κ. Θεοχαρόπουλος αλλά και εν συνόλω η ΔΗΜΑΡ ζητούσε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στο ΚΙΝΑΛ και ως εκ τούτου θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος.

Δεν φεύγει η ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ;

Μετά τις εξελίξεις με την διαγραφή Θεοχαρόπουλου από την ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα συνεδριάσει άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΕ και αμέσως μετά η Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου να λάβει αποφάσεις.

Πηγές της μειοψηφούσας άποψης τόνιζαν μιλώντας στο iefimerida.gr σχετικά με το τι θα πράξουν μετά την εξαγγελία Γεννηματά για έκτακτο καταστατικό συνέδριο τον Μάρτιο:

«Δεν είπε κανείς, ούτε από την πλειοψηφία, ούτε από την μειοψηφία ότι φεύγουμε από το ΚΙΝΑΛ. Αλλο οι Πρέσπες και άλλο η συνύπαρξη σε ένα ενιαίο κόμμα». Προσέθεταν μάλιστα πως με το Συνέδριο τον Μάρτιο, με την εκλογή συνέδρων και νέων οργάνων τελειώνουν οι συνιστώσες και πάμε σε ενιαίο κόμμα. Ετσι, λύνεται το θέμα της μετάβασης και αντιμετωπίζεται η κρίση στη ΔΗΜΑΡ». Εξηγούσαν μάλιστα πως η ίδια η ΔΗΜΑΡ είχε εξαγγείλει την επιθυμία της για ύπαρξη ενός ενιαίου κόμματος χωρίς συνιστώσες. Δεν αποκλείεται δε να εξακολουθεί να μετέχει στο ΚΙΝΑΛ «πιθανώς και όλη η ΔΗΜΑΡ ή έστω ένα μεγάλο μέρος της, ακόμη και από την πλειοψηφούσα τάση στην σημερινή ψηφοφορία.

Στελέχη που πλειοψήφισαν στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για την διαγραφή Θεοχαρόπουλου αλλά και για το συνέδριο που εξήγγειλε η Φώφη Γεννηματά, αλλά δεν προεξοφλούσαν την στάση τους. «Θα δούμε και θα αποφασίσουμε τη στάση μας» έλεγαν στο iefimerida.gr

Υπενθυμίζεται ότι στην ΚΕ οι 29 είπαν «ναι» στις Πρέσπες, οι «22» «όχι» και 2 αποχή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...