Οικονομία

Πόσο θα κοστίσουν οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2019

Περισσότερα από 80 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών, θα κοστίσουν συνολικά οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2019.

Οι δαπάνες αναμένεται να ξεπεράσουν το ποσό των 75 εκατ. ευρώ το οποίο έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Αυτό το ποσό έχει ενταχθεί υπό τον τίτλο «Πιστώσεις υπό κατανομή» στους κωδικούς προϋπολογισμού του υπουργείου Εσωτερικών και περιλαμβάνει ό,τι αφορά εκλογικά έξοδα για όλες τις αναμετρήσεις του έτους 2019.

Ωστόσο, αναπροσαρμόζονται οι εκτιμήσεις για τα κονδύλια με δεδομένο ότι, μεταξύ άλλων, θα αυξηθούν τα εκλογικά τμήματα για να διεκπεραιωθεί ομαλά η εκλογική διαδικασία και να μην παρουσιαστούν φαινόμενα μεγάλων χρονικών καθυστερήσεων και εμπλοκών.

Με απευθείας αναθέσεις

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε στη Βουλή και αποτελεί πλέον ισχύουσα διάταξη νόμου ότι η προμήθεια εκλογικού υλικού, η μεταφορά και άλλες σχετικές εργασίες θα πραγματοποιούνται πλέον με απευθείας αναθέσεις, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί δημόσιου λογιστικού.

Ως αιτιολογία για να μην ισχύει η διαγωνιστική διαδικασία τέθηκε από την κυβέρνηση η ανάγκη να πραγματοποιείται η εκλογική διαδικασία σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Πάντως στο λεγόμενο «εκλογικό στρατηγείο», στην οδό Δραγατσανίου, οι επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών και ειδικοί επιστήμονες –στατιστικολόγοι, πληροφορικάριοι, οικονομολόγοι– καταγράφουν όλες τις πτυχές της εκλογικής διαδικασίας. Κι αυτό την ίδια ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης έχει επισημάνει ότι σε όλες τις παρεμβάσεις πρέπει να συνυπολογίζεται ο περιορισμένος προϋπολογισμός και ο στόχος να μην υπάρξει υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση. Ομως διαμορφώνονται πιο απαιτητικές διαδικασίες, με αυξημένα εκλογικά τμήματα και κατ’ επέκταση περισσότερο προσωπικό, εκλογικά συνεργεία αλλά και μεγαλύτερο πλήθος εφορευτικών επιτροπών κ.ά. Κι αυτό έχει σημασία με δεδομένο ότι η μεγαλύτερη δαπάνη κατά την εκλογική διαδικασία προέρχεται από την ειδική αποζημίωση και τα έξοδα οδοιπορικών που καταβάλλονται στους διοριζόμενους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους αναπληρωτές τους, τους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών κ.λπ. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή η δαπάνη για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου 2015 ήταν 12 εκατ. ευρώ (σχεδόν το 1/3 του συνολικού κόστους).

Για τη συνολική οικονομική επιβάρυνση δεν παίζει ρόλο μόνο πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές –δηλαδή αν διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, μετά τον Οκτώβριο του 2019, όπως επιμένει η κυβέρνηση, ή, αν, κατά τα σενάρια, γίνουν τον Μάιο ταυτόχρονα με τις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές ή ξεχωριστά, πριν ή μετά.

Την εκλογική διαδικασία επηρεάζουν και νέες παράμετροι, έστω και με τη βασική παραδοχή ότι στις 26 Μαΐου 2019 θα γίνουν δημοτικές/ περιφερειακές εκλογές και οι ευρωεκλογές ενώ στις 2 Ιουνίου θα διεξαχθεί, όπου χρειαστεί, ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ