Πολιτική

Ποια ονόματα «κλείδωσαν» στη ΝΔ για την ευρωβουλή, ποια συζητώνται

Μετά τα Θεοφάνεια αρχίζουν οι ανακοινώσεις

Η Πειραιώς κλείνει όλα τα ψηφοδέλτιά της. Με την επιστροφή από τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα αρχίσουν οι ανακοινώσεις. Οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν οριστεί για τις 26 Μαΐου του 2019. Οι εθνικές θα γίνουν όποτε αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η προκήρυξή τους αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού, όπως διαβάζουμε στο newpost.gr.

της Χριστίνας Κοραή

Στις 10 Ιανουαρίου που κλείνουν τρία χρόνια από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ θα γίνουν σε εκδήλωση ανακοινώσεις πολλών ονομάτων που θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών από το Μητρώο, για να σταλεί μήνυμα ανανέωσης. Οι προεκλογικές κομματικές μηχανές ανάβουν στο φουλ.

Η Πειραιώς ήδη έχει ανακοινώσει τους υποψήφιους σε όλες τις περιφέρειες. Ανακοίνωσε και τους υποψήφιους δημάρχους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Θα ακολουθήσουν χρίσματα ή στηρίξεις σε δημάρχους.

Ο Μεϊμαράκης

Όσον αφορά στις ευρωεκλογές ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μειμαράκης έχει τεθεί επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κάλεσε τα στελέχη να μην επαναπαυτούν στην χαλαρότητα της ψήφου των ευρωεκλογών, αλλά να δώσουν μάχη για να καταγραφεί πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλες τις κάλπες.

«Ιδιαίτερα εάν δεν γίνουν οι εθνικές εκλογές πριν, δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι είναι χαλαρή η ψήφος των ευρωεκλογών» δήλωσε. «Μία μεγάλη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές θα κάνει πιο ισχυρή τη φωνή της ΝΔ στο ΕΛΚ και του προέδρου μας που θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, στην ΕΕ» συνέχισε.

Η Ελλάδα εκλέγει στη νέα ευρωβουλή 21 μέλη. Η λίστα που κατεβάζει το κάθε κόμμα μπορεί να φτάσει μέχρι 42 ονόματα. Η ΝΔ, εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και βγει πρώτο κόμμα, μπορεί να εκλέξει εφτά ευρωβουλευτές. Τους οκτώ θα έφτανε μόνον εφόσον δεν υπάρξει χαλαρή ψήφος και επικρατήσει ακραία πόλωση με το δίπολο (ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ) να συμπιέζει τα μικρότερα κόμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr έχουν «κλειδώσει» αρκετές υποψηφιότητες.

- Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκτός από επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα θα είναι και ο ίδιος υποψήφιος για την ευρωβουλή, όπως έχει ανακοινωθεί. Καθώς θεωρείται βέβαιη η εκλογή του, θα είναι επικεφαλής και της ομάδας των ευρωβουλευτών που θα εκλέξει η ΝΔ.

- Από τους νυν ευρωβουλευτές πήραν το πράσινο φως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα διεκδικήσουν ξανά με σταυρό την έδρα τους η Ελίζα Βόζεμπεργκ και ο Γιώργος Κύρτσος. Πιθανόν να κατεβεί εκ νέου και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Η Μαρία Σπυράκη κατεβαίνει στην Α' Θεσσαλονίκης. Για τον Θοδωρή Ζαγοράκη φαίνεται ότι γίνονται συζητήσεις για αξιοποίηση του σε άλλους τομείς.

- Από τους βουλευτές της εθνικής βουλής έχει κλείσει η υποψηφιότητα της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου. Μετά τα Θεοφάνεια θα ανακοινωθεί και επίσημα το όνομά της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο εκδήλωσης.

- Εχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του Γιώργου Κρεμλή του οποίου η μετοχή είναι ψηλά στην Πειραιώς. Είναι στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1981. Είναι Πρόεδρος των Δικτύων κρατικών εμπειρογνωμόνων: ΕΝΕΑ MA (European Network of Environmental and Managing Authorities) και EIA/SEA. Πρόσφατα εξελέγη Πρόεδρος στο Bureau της Espoo Convention.

Στην παρούσα θέση του είναι υπεύθυνος για την συμμόρφωση και εφαρμογή του περιβαλλοντικού κεκτημένου, τη διασφάλιση της ενσωμάτωσης των περιβαλλοντικών απαιτήσεων στο σύνολο των πολιτικών της ΕΕ, ιδίως στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και την αξιολόγηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων της ΕΕ καθώς και την εφαρμογή των οδηγιών EIA/SEA (Environmental Impact Assessment/Strategic Environmental Assessment) για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη Σύμβαση Espoo, το Πρωτόκολλο SEA. Παράλληλα έχει την ευθύνη για την περιβαλλοντική ενσωμάτωση στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας και Μεταφορών.

- Για την ευρωβουλή κατεβαίνει η αν. εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη. Εφόσον προηγηθούν οι εθνικές εκλογές θα αντικαταστήσει στο ρόλο της εκπροσώπου την Μαρία Σπυράκη που λόγω υποψηφιότητας θα έχει περιορισμό εμφανίσεων στα ΜΜΕ όπως προβλέπεται από τον εκλογικό νόμο.

- Εκλεισε η υποψηφιότητα του δημάρχου Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου. Συναντήθηκε και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο μεταναστευτικό ξεχώρισε για την επιτυχή πολιτική διαχείριση που έκανε. Το Νοέμβριο του 2018 επανεξελέγη αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το Κογκρέσο είναι ένας ευρωπαϊκός θεσμός που εγγυάται την προστασία της Δημοκρατίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αυτοδιοίκησης στα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αποτελείται από 648 αιρετούς εκπροσώπους που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 200.000 αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δημάρχους, περιφερειάρχες κλπ).

- Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος φαίνεται ότι θα έχει μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο. Είναι μια παράδοση η εκπροσώπηση της νεολαίας στο ψηφοδέλτιο.

- Ο οικονομολόγος Δημήτρης Τσαγκάρης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ. Η τελική συζήτηση δεν έγινε ακόμη αλλά είναι κοντά στο να κλείσει η υποψηφιότητά του για την ευρωβουλή. Θεωρείται ότι συγκεντρώνει τα τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά στα οποία δίνει βάρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

- Πιθανόν να είναι υποψήφιος ο επικεφαλής της γραμματείας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με το ΕΛΚ.

Ονόματα δημοσιογράφων που έχουν ακουστεί, διαψεύδονται. Συζητείται όνομα μεγάλου σταρ - όχι του Σάκη Ρουβά - το οποίο θα ανακοινωθεί στην τελική ευθεία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ