Κυβέρνηση

Πνίγηκε στις Πρέσπες η ψήφος εμπιστοσύνης: Θέλουν κυβέρνηση μειοψηφίας

Σκηνικό πολιτικής οπερέτας στήνει η κυβέρνηση με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έχει πλέον μπει στην τελική ευθεία. Στην ΠΓΔΜ απομένει μόνο η τρίτη ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να έχει προετοιμάσει το έδαφος, ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο την πλειοψηφία που απαιτείται στη Βουλή, δηλαδή τους 80 επί συνόλου 120.

Όλες οι διαδικασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στην ΠΓΔΜ έως και τις 15 Ιανουαρίου. Μετά το… μπαλάκι έρχεται στη μεριά της Ελλάδας με τον Αλέξη Τσίπρα να καλείται να πάρει την απόφαση πότε θα έρθει η Συμφωνία στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πρόσφατα ότι το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα έρθει με λίγες ημέρες διαφορά στην Ολομέλεια της Βουλής ενώ αναφορικά με τη ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο τόνισε με νόημα πως θα γίνει στην ώρα της.

Ο πρωθυπουργός ελπίζει να βρει στήριξη από τους περισσότερους βουλευτές του Ποταμιού καθώς και από κάποιους των ΑΝΕΛ ώστε να μπορέσει να συγκεντρώσει τους 151, με δεδομένη την άρνηση Καμμένου να ψηφίσει την Συμφωνία.

Ωστόσο, πριν από ένα 24ωρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε την πρώτη «κωλοτούμπα» του 2019: Ο κ. Τζανακόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, λέγοντας ότι ακόμα και αν δεν ψηφίσει τη συμφωνία ο Πάνος Καμμένος, το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει τυχόν πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, άρα η κυβέρνηση θα συνεχίσει ως μειοψηφία. Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Ιβηρικής Χερσονήσου, χωρίς όμως να είναι πλήρως ενημερωμένος για τι ακριβώς ισχύει στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Στην Ισπανία το Σύνταγμα προβλέπει ότι αν ένα κόμμα πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, τότε το κόμμα αυτό σχηματίζει κυβέρνηση και θεωρείται ότι έχει τη δεδηλωμένη της Βουλής. Αυτό συνέβη με τον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος πέτυχε την πτώση του Ραχόι (Ιούνιος 2018) και έγινε πρωθυπουργός, βάσει των όσων ορίζει το Σύνταγμα.

Στην Πορτογαλία, ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα με τη στήριξη άλλων τριών κομμάτων πέτυχε την πτώση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας του πρωθυπουργού Κοέλιο (Νοέμβριος 2015) και το σχηματισμό κυβέρνησης, μέσω πρότασης μομφής, βάσει των όσων προβλέπει το Σύνταγμα: Ο τότε πρόεδρος της χώρας, Καβάκο Σίλβα (επίσης κεντροδεξιός) του έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, εφόσον έλαβε τη διαβεβαίωση ότι έχει τη στήριξη των δύο κομμάτων της αριστεράς (BE και ΚΚ Πορτογαλίας) και των Οικολόγων.

Πριν από μερικούς μήνες όμως ο ίδιος ο κ. Τζανακόπουλος είχε δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ακούστε τα ηχητικά αποσπάσματα:

Όσο για τους 151: Οι μόνοι «δεδομένοι» ωστόσο, είναι ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ. Η υπουργός Τουρισμού, προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα κάνει και ως εκ τούτου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Όσο αφορά την Κατερίνα Παπακώστα η οποία έχει εισέλθει στην κυβέρνηση ως εκπρόσωπος του κόμματος Νέα Ελληνική Ορμή, θεωρείται δύσκολο να πάει κόντρα στο κυβερνητικό ρεύμα, με δεδομένο ότι επιλέχθηκε από τον πρωθυπουργό για τη θέση της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη. Βέβαια, η ίδια δεν έχει ανοίξει τα «χαρτιά» της σημειώνοντας ότι θα πάρει την απόφασή της όταν έρθει η ώρα.

Ερωτήματα υπάρχουν και για το τι τελικά θα πράξει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με δεδομένο ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας.

https://www.youtube.com/watch?v=q4MrB5zomYs

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...