Σκοπιανό

«Πεδίο μάχης» η επιτροπή εξωτερικών - Διακόπηκε η συνεδρίαση - Καμμένος: «Παράνομη η σύνθεση»


Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση της επιτροπής

Θυελλώδης η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για την Συμφωνία των Πρεσπών. Καμμένος: Η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη! Ενταση στην ομιλία Κασιδιάρη με την συνεδρίαση να διακόπτεται για λίγο. Η Συμφωνία θα είναι και την Τρίτη στην επιτροπή και εκτός απροόπτου ψηφίζεται την Πέμπτη το βράδυ. Δείτε ζωντανή εικόνα από την συζήτηση.

Κατ΄εξαίρεση και μετά από απαίτηση κομμάτων της αντιπολίτευσης μεταδίδεται ζωντανά η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Η συνεδρίαση κατά πολλούς χαρακτηρίζεται ιστορική. Η επιτροπή, σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη (22/01/2019) θα εξετάσει την Συμφωνία των Πρεσπών, πριν αυτή πάει στην ολομέλεια. Η συνεδρίαση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για την συμφωνία αυτή καθεαυτή, αλλά και για την σύνθεση που θα έχει. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, αντικατέστησε τον Κώστα Κατσίκη με τον εαυτό του. Ο κ. Καμμένος θα μετέχει στη συνεδρίαση σε αντικατάσταση του Κωνσταντίνου Κατσίκη, σε εφαρμογή του άρθρου 35 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι «1. Tα μέλη των διαρκών επιτρoπών πoυ παραιτoύνται από αυτές αντικαθίστανται από άλλoυς βoυλευτές της ίδιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας. 2. Tα μέλη των διαρκών επιτρoπών πoυ απoυσιάζoυν ή κωλύoνται για oπoιoνδήπoτε λόγo να ασκήσoυν τα καθήκoντά τoυς αναπληρώνoνται από άλλoυς βoυλευτές της ίδιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας. 3. Tις αντικαταστάσεις και τις αναπληρώσεις των μελών των διαρκών επιτρoπών ενεργεί o πρόεδρoς της Boυλής με απoφάσεις πoυ εκδίδει ύστερα από πρόταση τoυ πρoέδρoυ της oικείας Koινoβoυλευτικής Oμάδας ή τoυ εξoυσιoδoτημένoυ αναπληρωτή τoυ».

Επίσης, μετά από κλήρωση που έγινε στην επιτροπή ορίστηκαν ως μέλη δυο ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πρόκειται για τον Σπύρο Δανέλλη και τον Γιώργο Μαυρωτά. Στην κλήρωση είχε μπει και ο Γρηγόρης Ψαριανός ο οποίος σήμερα μετά τον Γιώργο Αμυρά, δήλωσε την ανεξαρτητοποίησή του από το Ποτάμι.

Η συνεδρίαση άρχισε με ένταση αφού τον λόγο ζήτησε επίμονα ο Πάνος Καμμένος λέγοντας ότι η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη. Είπε ακόμα ότι η διαδικασία δεν ακολουθήθηκε όπως έπρεπε. Την ίδια ώρα ο Ηλίας Κασιδιάρης από την Χρυσή Αυγή, ζήτησε να δοθεί ο λόγος με βάση την δύναμη της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας. Όταν τελικά πήρε τον λόγο, μιλούσε για αρκετή ώρα και όταν το προεδρείο του ζήτησε να ολοκληρώσει για να προχωρήσει η διαδικασία, εκείνος μιλούσε ακατάπαυστα για κάποια λεπτά αγνοώντας τις συστάσεις και ενώ επικαλείτο το… Σύνταγμα.

Ακολούθησαν κι άλλοι ομιλητές, ενώ στην συνέχεια η ένταση με τον Ηλία Κασιδιάρη συνεχίστηκε με κραυγές και φωνές…

Μια συνεδρίαση ιστορική για την Συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Δουζίνας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, δεσμεύτηκε ότι θα διαφυλάξει την ουδετερότητα του θεσμικού του ρόλου. Προειδοποίησε όμως ότι ως πρόεδρος δεν θα επιτρέψει εκτροπή σε προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις. «Απαιτείται ήρεμη και νηφάλια συζήτηση. Μόνο με επιχειρήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και όχι με κραυγές», είπε ο κ. Δουζίνας.

«Είναι μια ιστορική συνεδρίαση επί μιας Συμφωνίας που δεσμεύει τη χώρα. Πρέπει να δοθεί κάθε δυνατότητα στην πλήρη διερεύνηση του θέματος και να μην θεωρηθεί ότι οποιοσδήποτε βουλευτής προσέρχεται στην αίθουσα με προειλημμένη απόφαση», είπε ο Νίκος Δένδιας και ζήτησε να δοθεί το σύνολο του Συντάγματος της γείτονος χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες τροποποιήσεις έχουν επέλθει. Ο κ. Δένδιας ζήτησε και την επιστολή που είχε απευθύνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι «στο κείμενο αυτό θρυλείται πως περιλαμβάνονται γεγονότα που πρέπει να γίνουν γνωστά στη Βουλή». Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ακόμη ότι επειδή ο κ. Κοτζιάς είναι εκείνος που διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία, πρέπει να παραστεί στην Επιτροπή για ενημέρωση. Ο κ. Δένδιας ανέφερε επίσης ότι το Σύνταγμα της γείτονος θα αλλάξει αφού ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό «συνιστά παράβαση του κειμένου της συμφωνίας των Πρεσπών και άρα η παρουσία του Κοτζιά είναι απολύτως απαραίτητη».

Το προεδρείο της Βουλής θα τα μεταφέρει αρμοδίως, απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Δουζίνας.

Όλη η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Δύο ημέρες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής ‘Αμυνας και δύο ημέρες στην Ολομέλεια θα διαρκέσει η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Η Συμφωνία των Πρεσπών θα συζητηθεί σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη και την Πέμπτη, με συνεδριάσεις που θα ανοίγουν στις 10:00 το πρωί και θα κλείνουν στις 02:00 τα ξημερώματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...