Κόσμος

Πίσω στις «Ματωμένες Παρασκευές» η Β.Ιρλανδία: Ο «Νέος IRA» πίσω από την επίθεση στο Derry - «Έρχονται αναταραχές» λένε οι Αρχές

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Η αβεβαιότητα και ο φόβος στη Βόρεια Ιρλανδία αυξάνονται, καθώς πίσω από την βομβιστική επίθεση στο Ντέρι εμφανίζεται ο Νέος IRA. Ενόψει του Brexit και του ήδη υπάρχοντος διχασμού, η Βόρεια Ιρλανδία απειλείται με ένα νέο κύμα αιματοχυσίας και αποσταθεροποίησης.

Η αστυνομία στη Βόρεια Ιρλανδία εξέδωσε τη Δευτέρα μια ειδοποίηση ασφαλείας μετά την παραλαβή μιας αναφορά σχετικά με ένα μικρό φορτηγό όχημα που είχε κλαπεί, και προχώρησε στη σύλληψη ενός πέμπτου άνδρα για το βομβαρδισμό ενός αυτοκινήτου στην πόλη που συνδέεται με μια αντιφρονούντα ρεπουμπλικανική παραστρατιωτική ομάδα.

https://twitter.com/PSNIDCSDistrict/status/1087327008835727360

Ο αστυνομικός επιθεωρητής Gordon McCalmont δήλωσε: "Αναμένουμε σημαντικές αναταραχές στην τοπική κοινότητα".

Η αστυνομία δήλωσε επίσης ότι είχε συλλάβει έναν 50χρονο άνδρα βάσει του νόμου για την τρομοκρατία, στο πλαίσιο της έρευνας για το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο το Σάββατο έξω από το δικαστήριο στην συνοριακή πόλη του Ντέρι. Τέσσερις άντρες, ηλικίας 42, 34, 21 και 21, συνελήφθησαν την Κυριακή.

Η βόμβα έγινε πηγή ανησυχίας για τους κινδύνους που ενέχει το Brexit να διαταράξει την ειρήνη στη βρετανική επαρχία. Η αστυνομία δήλωσε ότι πιστεύει ότι η παραστρατιωτική ομάδα "Νέος IRA" ήταν πίσω από την έκρηξη.

"Δεν έχουμε δει συσκευή αυτής της φύσης σε επιχειρησιακή χρήση εδώ και αρκετό καιρό. Είναι μια τακτική υψηλού κινδύνου", δήλωσε ο Mark Hamilton από το PSNI στο ραδιόφωνο του BBC.

Ο Χάμιλτον δήλωσε ότι ο νέος ΙRΑ (Ιρλανδικός Ρεπουμπλικανός Στρατός) συνδέθηκε πρόσφατα με διάφορα περιστατικά, ενώ η εν λόγω βομβιστική επίθεση ήταν «ίσως η πιο σημαντική επίθεση τα τελευταία χρόνια».

https://www.youtube.com/watch?v=079lhQ88pkU

Μια ειρηνευτική συμφωνία του 1998 έφερε σε μεγάλο βαθμό τέλος σε τρεις δεκαετίες αιματοχυσίας στη Βόρεια Ιρλανδία μεταξύ των ρεπουμπλικανών και των συνδικαλιστών παραστρατιωτικών, καθώς και των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Περίπου 3.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις συγκρούσεις.

"Πράξη τρομοκρατίας"

Ο επικεφαλής του τμήματος αστυνομικού ρεπορτάζ και ασφάλειας της εφημερίδας Irish Times, Conor Lally, είπε ότι αστυνομικοί και πολιτικοί είχαν προειδοποιήσει ότι το Brexit θα μπορούσε να γίνει "μια κλήση συσπείρωσης για αντιφρονούντες ρεπουμπλικάνους".

Η αστυνομία έλαβε μια τηλεφωνική προειδοποίηση ότι η εκρηκτική συσκευή είχε "φυτευτεί", ενώ η επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής της έκρηξης ολοκληρώθηκε οριακά, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Το περιστατικό έχει καταδικαστεί από τα πολιτικά κόμματα σε όλη την παραδοσιακή δημοκρατική και συνδικαλιστική διαίρεση στην επαρχία, καθώς και από ηγέτες στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ο Πρωθυπουργός Leo Varadkar το χαρακτήρισε «μια τρομακτική, απερίσκεπτη και κυνική πράξη τρομοκρατίας».

O Νέος IRA: Απειλή για νέο κύκλο αιματοχυσίας;

Ένα τεράστιο αλλά εύθραυστο "εγώ" είναι η κύρια αδυναμία του Νέου ΙΡΑ, ένας όρος που τους εξοργίζει ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται από το PSNI.

Μια πηγή ασφάλειας δήλωσε: "Αποτελούν ένα νέο μηχανισμό αποσταθεροποίησης, και έχουν τη δυνατότητα να είναι θανατηφόροι. Προέρχονται από έναν απρόσωπο, μη διαπραγματεύσιμο χώρο και ενώ πολλοί από τους αριθμούς τους είναι γνωστοί στις δυνάμεις ασφαλείας, άλλοι δεν είναι και γνωρίζουμε πως στρατολογούν νέα μέλη με ταχύτατους ρυθμούς.

Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν προσοχή. Επιδιώκουν τον θαυμασμό αλλά πρέπει να επιδιώξουν την μυστικότητα για να παραμείνουν ελεύθεροι. Θέλουν να είναι γνωστοί ως IRA, αλλά τους ονομάζουμε "Νέο IRA". Είναι ένα μικρό μήνυμα προς αυτούς ότι δεν αναγνωρίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως ο παλαιός στρατός που επιχειρούν να μιμηθούν.

Είναι ένοπλοι και θανατηφόροι και, ναι, έχουν δείξει τη δύναμή τους και την ραγδαία αύξησή τους τους τελευταίους μήνες. Η απειλή αυξάνεται, κερδίζουν μέλη και εμπειρία".

Το PSNI, η MI5 και προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Την εποχή του Νέου IRA.

Με τουλάχιστουν 250 ένοπλους και επικίνδυνους αντάρτες, αυτή η βίαιη παραστρατιωτική οργάνωση περιλαμβάνει στοιχεία του IRA και του INLA.

Οι επιχειρήσεις του νέου IRA επικεντρώνονται γύρω από το Strabane, το South Tyrone, το Ardoyne και το δυτικό Μπέλφαστ, με άλλες δυνάμεις γύρω από την πόλη Armagh και τις επαρχίες Armageddon, επαρχίες του ανατολικού Μπέλφαστ, Fermanagh και Δουβλίνο. Από την άποψη των αριθμών είναι λίγοι, αλλά από άποψη επιχειρησιακής προσέγγισης είναι επικίνδυνοι και αφιερωμένοι στους σκοπούς τους:

  •  Ακύρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας του Βορρά και τον παροπλισμό του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού,
  •  Τέλος στην βρετανική στρατιωτική και πολιτική παρουσία στο Βορρά
  •  Την απαίτηση ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα αποχωρήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο και την επανένωση με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας

Μόνο φέτος πιστεύεται ότι ο Νέος IRA έχει πραγματοποιήσει 24 επιθέσεις στον Βορρά. Ο κύκλος βίας περιλαμβάνει τη δολοφονία ενός γνωστού εμπόρου ναρκωτικών σε μια κοινή επίθεση του Νέου IRA και του Στρατού της Δημοκρατίας ή AOTR - ο οποίος είναι τα απομεινάρια του πραγματικού IRA που αρνήθηκαν να αποδεχθούν τους πιο πρόσφατους όρους κατάπαυσης του πυρός.

Το ξέσπασμα βίας στο Ντέρι κατά τη διάρκεια του τριήμερου 10, 11 και 12 Ιουλίου αποσκοπούσε σε στρατολόγηση, εκπαίδευση, κατάρτιση. Υπήρχαν περίπου 30 βομβιστικές επιθέσεις και τουλάχιστον τρεις IED με manual πυροκροτητές.

Οι συγκεκριμένες βόμβες είναι ένας τύπος αυτοσχέδιων χειροβομβίδων που πιστεύεται ότι είναι παρόμοιος με εκείνο που σχεδιάστηκε από τον φυλακισμένο πρώην βασιλικό μηχανικό Ciaran Maxwell, ο οποίος εργάστηκε κρυφά για το IRA.

Παρόλο που ο Νέος IRA δεν έχει επί του παρόντος την δυνατότητα να φτάσει τα επίπεδα του πραγματικού IRA, είναι καλά οπλισμένοι με σύγχρονα μοντέλα, αλλά και σοβιετικά όπλα, όπως το AK47. Έχουν μεγάλη, αλλά όχι απεριόριστη, προμήθεια πυρομαχικών.

Ο νέος ΙRΑ αποκαθιστά τακτικά το κύριο εισόδημά του από το λαθρεμπόριο τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών, αρωμάτων, τόσο πλαστών όσο και πραγματικών, και φαινομενικά θεμιτών επιχειρήσεων.

Εκτιμάται ότι ο νέος IRA και ο πραγματικός IRA έχουν κέρδος 50 εκατομμυρίων λιρών από παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ναρκωτικών. Μπορούν επίσης να ζητήσουν βοήθεια και καθοδήγηση από το AOTR.

https://www.youtube.com/watch?v=ene8A2Wy-h4&t=69s

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...