Οικονομία

Οι Τούρκοι απειλούν τον ελληνικό τουρισμό

Προβληματισμός από την επιστροφή της πιο ανταγωνιστικής Τουρκίας στην τουριστική αγορά

Με ρεκόρ όλων των εποχών έκλεισε το 2018 για τον τουρκικό τουρισμό και πολύ υψηλότερα σε σχέση με τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το αρμόδιο υπουργείο της γειτονικής χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τουριστικά έσοδα εκτινάχθηκαν στα 29,5 δισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση 12,3%.

Η δυναμική επιστροφή της Τουρκίας στην τουριστική αγορά προκαλεί προβληματισμό στην εγχώρια αγορά καθώς ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής τουριστικής άνθισης αποδίδεται στις απώλειες που είχε η Τουρκία το προηγούμενα χρόνια λόγω της πολιτικής αναταραχής. Επιπρόσθετο προβληματισμό για το 2019 προκαλεί η μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας, καθιστώντας το τουρκικό τουριστικό προϊόν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.

Παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας επισημαίνουν στο economistas.gr ότι πέραν των ανταγωνιστικών τιμών η γειτονική χώρα διαθέτει και καλό επίπεδο υποδομών και εκφράζουν την ανησυχία ότι οι πιέσεις στην εγχώρια τουριστική αγορά το 2019 θα ενταθούν με μεταφορά πακέτων προς τη γειτονική χώρα.

Η ανάκαμψη της τουρκικής αγοράς έγινε αισθητή στην Ελλάδα από το περασμένο καλοκαίρι όπου παρατηρήθηκε μεγάλη άνοδος επισκεπτών στην Τουρκία σε μονάδες 5 αστέρων με τις αντίστοιχες ελληνικές να εμφανίζουν σημαντική πτώση και χαμηλή πληρότητα.

Αναλυτικότερα, οι αφίξεις ξένων τουριστών στη Τουρκία πέρυσι αυξήθηκαν κατά 21,8%  σε σχέση με το 2017 πλησιάζοντας τα 40 εκατ. Ουσιαστικά, η Τουρκία κατάφερε μέσα σε 2 χρόνια όχι μόνο να καλύψει τις τουριστικές απώλειες που είχε από τα τρομοκρατικά χτυπήματα, το αποτυχημένο πραξικόπημα και το οικονομικό εμπάργκο των Ρώσων αλλά να κινηθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα ενώ τα μηνύματα για τον τουρισμό της γειτονικής χώρας είναι θετικά και για τη φετινή χρονιά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε σχέση με το 2016 κατά την περυσινή χρονιά η Τουρκία δέχθηκε επιπλέον περίπου 15 εκατ. τουρίστες. Επίσης, το 2018 κατάφερε να πετύχει διψήφιο ποσοστό αυξήσεων στις αφίξεις ξένων τουριστών όλους τους μήνες.

Μάλιστα αν περιληφθούν μαζί με τους ξένους τουρίστες και οι Τούρκοι που μένουν στο εξωτερικό και έκαναν πέρυσι διακοπές στη χώρα τους τότε οι συνολικές τουριστικές αφίξεις στη Τουρκία για το 2018 έφθασαν τα 46,1 εκατ.

Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η χρονιά για την Τουρκία σε επίπεδο αφίξεων τουριστών από την Ρωσία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι αφίξεις Ρώσων τουριστών άγγιξαν τα 6 εκατ. όταν το 2016 ήταν μόλις 866.256. Να σημειωθεί ότι οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα κινούνται πέριξ των 500.000. Επίσης, οι αφίξεις των Γερμανών τουριστών στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 26% ξεπερνώντας τα 4,5 εκατ. και των Άγγλων κατά 36% φθάνοντας τα 2,2 εκατ. Μεγάλες αυξήσεις όμως πέτυχε η Τουρκία και από άλλες ευρωπαϊκές αγορές όπως το Βέλγιο (+21,8%) η Δανία (+21,3%), η Φινλανδία (+32,7%), η Γαλλία (+26.4%), η Ολλανδία (+35,9%), η Ισπανία (+66,8%) και η Ιταλία (+38,1%).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...