Αρχείο

Live η «μάχη» στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης - Άγριος καυγάς Τσίπρα-Μητσοτάκη - Πετυχαίνει το «151»; (upd)


Ξεκινά σήμερα το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 16 Ιανουαρίου, και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ονομαστική (φανερή) ψηφοφορία.

Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα διαδικαστικά θέματα που αφορούν το κοινοβουλευτικό έργο του Σώματος αυτή την εβδομάδα.

Στις 12 το μεσημέρι σήμερα Τρίτη θα ανοίξει η αυλαία της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί της προτάσεως του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η έναρξη της συζήτησης προσδιορίστηκε τελικά στις 12 το μεσημέρι αντί για τις 10 το πρωί, μετά από αίτημα του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα συμφωνήθηκε να αναβληθεί για την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου, η προγραμματισμένη για χθες συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ώστε, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης, «να γίνει καλύτερη προετοιμασία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για αυτήν την τόσο σημαντική διαδικασία που αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης, μετά από μία έντονη συζήτηση που έγινε, όπως είπε, διευκρινίστηκαν όλα τα δεδομένα και αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει σε τέσσερεις κύκλους.

Η συζήτηση θα ανοίξει από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα συνεχιστεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα κλείσει με αντίστοιχη σειρά, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Κατά τη διήμερη συζήτηση, τον λόγο θα πάρουν κατά σειρά οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, καθώς και βουλευτές με αναλογία 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ και ένας από κάθε κόμμα.

Σε ό,τι αφορά την αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Βούτσης διευκρίνισε πως είναι σαφές ότι η Βουλή συνεχίζει κανονικά το κοινοβουλευτικό έργο της και δεν υπάρχει θέμα διακοπής των εργασιών της.

«Μόνο σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση είχε κάνει πρόταση μομφής, ενδιάμεσα η Βουλή δεν θα είχε άλλες κοινοβουλευτικές εργασίες, όπως προβλέπει ο κανονισμός του Κοινοβουλίου» πρόσθεσε.

Ο κ. Βούτσης σημείωσε, ακόμη, ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζητά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, η οποία είχε δοθεί και πριν 20 μέρες με τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, άρα είμαστε σε διαδικασία που η Βουλή λειτουργεί κανονικά».

Όπως είπε, η Διάσκεψη κατέληξε σε συναινετικές αποφάσεις, μετά από μία έντονη συζήτηση που προηγήθηκε, σε ό,τι αφορά στα διαδικαστικά θέματα».

Διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ δεν θα είχε πρόβλημα να γίνει σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, για το οποίο είναι κάθετα αντίθετο και έχει ζητήσει την απόσυρσή του.

Ερωτηθείς εάν θα συνεχιστεί η συζήτηση της τροπολογίας για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, που είχε καταθέσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι ο νέος υπουργός, Ευάγγελος Αποστολάκης, θα αποφασίσει για την τύχη της.

Παράλληλα, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι υπόλοιποι βουλευτές του Ποταμιού έθεσαν εκτός ΚΟ του Ποταμιού τον Σπύρο Δανέλλη επειδή αποφάσισε να στοιχηθεί πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: Η επιλογή Καμμένου θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα της κυβέρνησης να πετύχει όσα προσπάθησε

Με μία αναδρομή από τον Γενάρη του 2015 έως σήμερα, ξεκίνησε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την ομιλία του στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης. Όπως σημείωσε, «σήμερα η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα από όταν την παραλάβαμε».

«Σε δέκα ημέρες από σήμερα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την 25η του Γενάρη του 2015, την ημέρα που ο τόπος έζησε μία μεγάλη πολιτική αλλαγή και ανατροπή. Αυτή η αλλαγή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βίωσε η πατρίδα μας, της μεγαλύτερης κρίσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Τον Γενάρη του 2015, ο ελληνικός λαός έκανε μία ιστορική επιλογή, να εμπιστευτεί σε μία κυβέρνηση, σε πολιτικά κόμματα που δεν είχαν κυβερνήσει να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια, να μπει σε πρώτη προτεραιότητα αυτό που ονομάζεται ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Από τότε» συνέχισε, «μεσολάβησαν πολλά. Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Είχαμε μία δύσκολη διαπραγμάτευση το καλοκαίρι του 2015, το δύσκολο συμβιβασμό, όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να έχουμε σήμερα πόδια και να περπατάμε μπροστά.

Αναφερόμενος στις επόμενες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρα έκανε λόγο για «την πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής» ενώ υπογράμμισε ότι η απόφασή του για διεξαγωγή εκλογών μετά την υπογραφή μνημονίου ήταν «επιλογή θάρρους και δημοκρατίας που καμία άλλη πολιτική ηγεσία δεν είχε την τόλμη και το σθένος να αναλάβει».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ακολούθησαν οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις των τεσσάρων αξιολογήσεων, η προσφυγική κρίση, για να τονίσει ότι «σήμερα μετά από όλα αυτά η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα».

«Το δικό μας μέλημα δεν ήταν μόνο να βγούμε από το πρόγραμμα. Αλλά να θέσουμε την κοινωνική πλειοψηφία στο επίκεντρο της προσοχής μας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη διήμερη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τόνισε ότι τα πεπραγμένα αυτής της κυβέρνησης είχαν ένα και μοναδικό στόχο: «Να κρατήσουν την κοινωνία όρθια ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της πολιτικής να επιλύει προβλήματα με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών».

«Αλλά να είναι το σάλπισμα για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα, ώστε να μην είναι η έξοδος από τα Μνημόνια μια κενή ημερομηνία», πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο απαρίθμησε ορισμένες κομβικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης: 100 δόσεις, προστασία της πρώτης κατοικίας, πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, χτύπημα της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, αποκατάσταση των απολυμένων του δευτέρου μνημονίου, στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών, θεσμοθέτηση της καθολικής πρόσβασης των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία, ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια ασυδοσίας, κοινωνικά μερίσματα για τρία συνεχόμενα χρόνια που ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, επιστροφή των αναδρομικών σε γιατρούς, πανεπιστημιακούς, ένστολους και δικαστικούς, ενίσχυση της εκπαίδευσης και της έρευνας, «αγώνας κόντρα στη διαπλοκή και τη διαφθορά που κατέτρωγε την ελληνική οικονομία αλλά και την αξιοπιστία των θεσμών από τα μέσα».

«Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Είπε ότι «τον Αύγουστο του 2018 παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη καταφέραμε να επιτύχουμε την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια».

Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα καταφέραμε να ρυθμίσουμε το ελληνικό χρέος καθιστώντας το για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία βιώσιμο». «Κάτι που», όπως σχολίασε, «οι προηγούμενες κυβερνήσεις ποτέ δεν πέτυχαν και ούτε είχαν ελπίδα να πετύχουν, καθώς αυτοί οι ‘επαγγελματίες' της πολιτικής που τέτοιες μέρες πριν πέντε χρόνια ζητούσαν ακόμη πιστοποιητικά βιωσιμότητας. Κι ήρθαμε εμείς και καταφέραμε τους καλύτερους δυνατούς όρους για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε σήμερα καταφέρει να εξασφαλίσουμε πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2020 με το ‘μαξιλάρι’ ρευστότητας του ESM αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα».

«Ολα αυτά τα πετύχαμε με το λιγότερο δυνατό κόστος απέναντι στους πιο ευάλωτους, κρατώντας την κοινωνία όρθια», συνέχισε.

Kυριάκος Μητσοτάκης: Οι Συριζανέλ δεν χώρισαν, απλά συγχωνεύθηκαν

Από το βήμα της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, καλεί το κοινοβούλιο να πει «όχι» στην Συμφωνία των Πρεσπών, «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κι απαιτεί άμεση αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα.

«Πρόκειται για ένα άθλιο θέατρο το οποίο έστησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος. Καμμένος και Τσίπρας θέλουν να κερδίσουν λίγους μήνες εξουσίας, να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών και να διατηρήσει τα προνόμιά του ο Πάνος Καμμένος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Διεκπεραιώνεται σε ζωντανή μετάδοση μια θλιβερή συναλλάγή. Ο κ. Καμμένος δανείζει στον κ. Τσίπρα δυο βουλευτές τους οποίους δεν διαγράφει για να μη χάσει την ιδιότητα του ως αρχηγού κόμματος. Και ο κ. Τσίπρας κρατά δυο υπουργούς των ΑΝΕΛ οι οποίοι δεν παραιτούνται. Η κυβέρνηση έχει γίνει κουρελού αφού κουρέλιασε την οικονομία», δήλωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για ψεύτικο διαζύγιο ενώ νέμονται την εξουσία. «Ο κ. Καμμένος δανείζει δυο βουλευτές του στον κ. Τσίπρα και δεν τους διαγράφει για να μην χάσει την Κ.Ο. Για τον κ. Καμμένο ισχύει η λαϊκη ρήση: "Αν δεν ταιριάζατε δεν θα συμπεθεριάζατε".

Στο βήμα θα ανέβουν μετά τους αρχηγούς των κομμάτων, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και πολλοί βουλευτές, στη διάρκεια της πρώτης μέρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ