Οικονομία

Νέο μπαράζ διεκδικήσεων από ένστολους - Στο ΣτΕ για νυχτερινά 60 εκατ. ευρώ

Νέος αγώνας για τους ένστολους καθώς διεκδικούν τα νυχτερινά ύψος 60 εκατ. ευρώ. Ζητούν να εφαρμοστεί διάταξη που εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια.

Στα χαρακώματα παραμένουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς παρά την καταβολή των αναδρομικών της περιόδου 2012- 2016, έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών.

Λίγο πριν φύγει το 2018 και συγκεκριμένα στις 27 Δεκεμβρίου, οι ένστολοι προσέφυγαν εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να εφαρμοστεί η διάταξη που εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια! Ποια είναι αυτή; Η διάταξη που προβλέπει την έκδοση ΚΥΑ για νυχτερινή αποζημίωση. Όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, παρά το γεγονός ότι το άρθρο 127 του νέου νόμου 4472/2017 προέβλεψε για πρώτη φορά, από ιδρύσεως του Ελληνικού Στρατού και για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αποζημίωση για τις ώρες νυχτερινής απασχόλησής τους, τα συναρμόδια υπουργεία σφυρίζουν αδιάφορα.

Η αποζημίωση αυτή υπολογίζεται σε 2,77 ευρώ/ ώρα για το διάστημα 10 μ.μ. με 6 π.μ. και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστικών της ΠΟΕΣ, το κόστος για τη διετία 2017- 2018 είναι περίπου 60 εκατ. ευρώ. Οι ένστολοι παραμένουν, μάλιστα, σε εγρήγορση για την περίπτωση που εκδοθεί η ΚΥΑ με ισχύ εφεξής, δηλαδή χωρίς αναδρομική ισχύ, όπως ορίζει ο νόμος. Αυτό που τονίζουν είναι ότι αν επιχειρηθεί η έκδοση ΚΥΑ, η οποία δεν θα ανατρέχει στις 1/1/2017 και δε θα αποζημιώνει τα στελέχη για όλες τις ώρες νυχτερινής τους απασχόλησης θα προσβληθεί δικαστικά άμεσα και αυτή.

Το άλλο μεγάλο μέτωπο έχει να κάνει με το αν με το νέο Μισθολόγιο εφαρμόζονται πλήρως οι αποφάσεις του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών του 2012 και του 2014, που οδήγησαν άλλωστε και στην καταβολή των αναδρομικών. Η Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην οποία είχε καταφύγει η ΠΟΕΣ,συνεδριάζει εκ νέου την 23 Ιανουαρίου 2019 και η άποψη των ενστόλων είναι ότι δεν υπάρχει πλήρης συμμόρφωση.

Η νομική τους «γραμμή» είναι ότι η Κυβέρνηση, αφού είχε φροντίσει πρώτα να ψηφίσει ένα κατ΄ όνομα μόνο νέο μισθολόγιο (ν. 4472/2017) με ισοδύναμο, αν όχι χειρότερο, αποτέλεσμα με το κριθέν ως αντισυνταγματικό, έσπευσε να νομοθετήσει ότι ο αντισυνταγματικός ν. 4407/2014 παραμένει εμμέσως εν ισχύ αφού, παρά την καταβολή των αναδρομικών, οι αποδοχές των στελεχών κατά την 31/12/2016, με βάση το νόμο αυτόν και όχι με βάση το καθεστώς του Ιουλίου 2012, καθορίζουν το ύψος της προσωπικής διαφοράς που διατηρείται με βάση το νέο μισθολόγιο.

Το τρίτο μέτωπο αφορά στο νέο επίδομα στέγασης, που κινδυνεύουν να χάσουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω μιας νομικής αβλεψίας στο πλαίσιο για τα περιουσιακά κριτήρια. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε σύμβαση από το 2005 με την Τράπεζα Πειραιώς για ένα προνομιακό επιτόκιο 3% για τους λογαριασμούς μισθοδοσίας έως 5.000 ευρώ και 1,8% επιτόκιο για ποσά μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ. Με βάση το μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό των τραπεζικών καταθέσεων των αιτούμενων στεγαστικού επιδόματος, οι αυξημένοι τόκοι (λόγω του προνομιακού επιτοκίου) φαίνεται να αντιστοιχούν σε υψηλότερες καταθέσεις από τις πραγματικές, με αποτέλεσμα κάποια στελέχη να χάνουν το επίδομα μόνο εξ αυτού του λόγου.

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς και τη νομική μάχη για την αποκατάσταση των Δώρων, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Στην περίπτωση που δικαιωθούν, το κόστος μόνο για τα εν ενεργεία στελέχη υπολογίζεται στα 350 εκατ. Ευρώ για το διάστημα 2016- 2018.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ