Οπλικά συστήματα

Νέο επίτευγμα για το Τεχνικό Σώμα, Leopard 2HEL με πυροβόλο των 105 χλστ. (βίντεο)


Σε φωτογραφία που πρόσφατα αποδέσμευσε το ΓΕΣ από εκπαιδευτική δραστηριότητα των πληρωμάτων των αρμάτων μάχης της XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «3ο Σύνταγμα Ιππικού – Δορύλαιο», στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης (ΠΒΑΞ), και εντόπισε ο ψηφιακός βραχίονας του περιοδικού «Πτήση & Διάστημα», απεικονίζεται ένα ακόμα επίτευγμα του Τεχνικού Σώματος του ΕΣ που αφορά στην τοποθέτηση σωλήνα πυροβόλου L7A3 διαμετρήματος των 105 χλστ. (κύριος οπλισμός του Leopard 1A5) σε άρμα μάχης Leopard 2HEL. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σωλήνας είναι ένας από τους δύο που αρχικά είχαν εγκατασταθεί σε ισάριθμα άρματα μάχης Leopard 2A4 τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας.

Συγκεκριμένα, όπως είχε δημοσιευτεί στο τεύχος Φεβρουαρίου 2011 της «Στρατιωτικής Ισορροπίας & Γεωπολιτικής», το 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (304 ΠΕΒ), στο Βελεστίνο Μαγνησίας είχε προχωρήσει στην εγκατάσταση δύο σωλήνων πυροβόλων L7A3 διαμετρήματος 105 χλστ. σε ισάριθμα άρματα μάχης Leopard 2A4. Στο σχετικό άρθρο αναφέρεται ότι το πρόγραμμα άρχισε ως ιδέα το Φεβρουάριο του 2010 και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2011, αποκλειστικά από το προσωπικό του ΠΕΒ τόσο στο στάδιο του σχεδιασμού όσο και της υλοποίησης.

Αρχικά συγκροτήθηκε μία επιτροπή με στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του 304 ΠΕΒ, αλλά στην πορεία ενεπλάκη μεγάλο μέρος του τεχνικού προσωπικού των συνεργείων του εργοστασίου ώστε η αρχική ιδέα να εφαρμοστεί στην πράξη.

Σκοπός του εγχειρήματος ήταν η τοποθέτηση ενός πυροβόλου των 105 χλστ. στη θέση του πυροβόλου των 120 χλστ. σε ένα άρμα Leopard 2A4, χωρίς όμως να υπάρξουν εκτεταμένες τροποποιήσεις στον πύργο, ώστε το άρμα ανά πάσα να μπορεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση. Αρχικά εξετάστηκε η τοποθέτηση ενός αυτούσιου πυροβόλου των 105 χλστ. από άρμα μάχης M48A5 στη θέση του πυροβόλου των 120 χλστ., αλλά τελικά απορρίφθηκε για κατασκευαστικούς λόγους.

Η επόμενη σκέψη ήταν η τοποθέτηση ενός αυτούσιου πυροβόλου των 105 χλστ. άρματος Leopard 1A5 (L7A3), αλλά στην πορεία αποδείχθηκε ότι και αυτή η λύση δεν ήταν εύκολα υλοποιήσιμη και απαιτούσε εκτεταμένες εργασίες στο πυγαίο και στα φρένα του πυροβόλου, ενώ παράλληλα απαιτούσε επιπλέον τροποποιήσεις στο εσωτερικό του πύργου εξαιτίας του διαφορετικού συστήματος ανοίγματος του κλείστρου.

Στο Leopard 1A5 το κλείστρο ανοίγει στο πλάι, ενώ στο Leopard 2A4 προς τα κάτω με αποτέλεσμα όταν το συγκρότημα του πυροβόλου του Leopard 1A5 τοποθετηθεί στον πύργο του Leopard 2A4 να χρειάζονται εκτεταμένες τροποποιήσεις στο εσωτερικό του πύργου ώστε να καταστεί ασφαλής και εργονομικός για τον γεμιστή. Έτσι απορρίφθηκε και αυτή η επιλογή και τελικά αποφασίστηκε να τοποθετηθεί μόνο ο σωλήνας του πυροβόλου των 105 χλστ. στο πυγαίο του πυροβόλου των 120 χλστ. του άρματος.

Με αυτό τον τρόπο θα χρησιμοποιούνταν όλα τα συστήματα του πυροβόλου των 120 χλστ. του άρματος και το κλείστρο του, ενώ θα γίνονταν μόνο οι απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε να συνεργάζεται με το σωλήνα των 105 χλστ. Μετά από μελέτη και σχεδίαση αποφασίστηκε ότι η συγκεκριμένη επιλογή ήταν εφικτή και ξεκίνησε η εφαρμογή της.

Το πρώτο στάδιο αφορούσε την κατασκευή ορειχάλκινου δακτυλίου για την προσαρμογή του ελκήθρου του πυροβόλου των 120 χλστ. στο σωλήνα πυροβόλου των 105 χλστ. καθώς και την κατασκευή κοχλιών ασφάλισης για το σωλήνα του πυροβόλου. Ο δακτύλιος προέκυψε με την κατάλληλη κοπή και κατεργασία ορειχάλκινου κυλίνδρου, ενώ μικρής έκτασης κατεργασίες υπέστη και το έλκηθρο του Leopard 2A4 για να τοποθετηθεί ο δακτύλιος.

Το δεύτερο στάδιο αφορούσε την κατασκευή χαλύβδινου κωνικού προσαρμογέα για το σωλήνα του πυροβόλου των 105 χλστ., ώστε να «κουμπώσει» στον ορειχάλκινο δακτύλιο για να τοποθετηθεί εν συνεχεία το έλκηθρο. Σημειώνεται ότι κατασκευάστηκε και άλλος ένας χαλύβδινος προσαρμογέας, ο οποίος τοποθετήθηκε πολύ κοντά στη βάση του πυροβόλου, για να «κουμπώσει» το έλκηθρο.

Το τρίτο και πιο δύσκολο στάδιο της υλοποίησης της τροποποίησης ήταν η κατασκευή του προσαρμογέα διπλού σπειρώματος για την τοποθέτηση του σωλήνα των 105 χλστ. στο πυγαίο των 120 χλστ. του Leopard 2A4. Ειδικότερα, το εσωτερικό σπείρωμα του προσαρμογέα βιδώνει στη βάση του σωλήνα του πυροβόλου των 105 χλστ. του Leopard 1A5 και στη συνέχεια όλο μαζί, χάρη στο εξωτερικό σπείρωμα, βιδώνει στο πυγαίο των 120 χλστ. του Leopard 2A4.

Το επόμενο στάδιο αφορούσε τροποποιήσεις στο πυγαίο και το κλείστρο των 120 χλστ. προκειμένου να λειτουργήσει με τον σωλήνα και τα πυρομαχικά των 105 χλστ. Ειδικότερα, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μια «γλείστρα» βλήματος ή γλυσιέρα για να μπορέσει να τοποθετηθεί σωστά το βλήμα των 105 χλστ. στη θαλάμη του κλείστρου των 120 χλστ., ενώ παράλληλα τροποποιήθηκε και το «πλατό» του κλείστρου ώστε να μπορεί να συνεργαστεί με το νέο βλήμα των 105 χλστ.

Η τελική τροποποίηση στο χώρο του κλείστρου ήταν η μηχανουργική επεξεργασία των εξολκέων ώστε να μπορούν να τραβήξουν τον κάλυκα των πυρομαχικών από τη θαλάμη. Η τελευταία εργασία που αφορούσε μηχανουργική κατεργασία ήταν κάποιες τροποποιήσεις στη βάση του σωλήνα του πυροβόλου.

Τέλος, προκειμένου το όλο εγχείρημα να αποκτήσει πρακτική αξία, τροποποιήθηκε ο βλητικός υπολογιστής του Leopard 2A4 ώστε να αξιοποιεί τα βλήματα των 105 χλστ. Όπως αποδείχθηκε λόγω της συμβατότητας των βλητικών υπολογιστών των Leopard 1A5 και Leopard 2A4 το σύστημα μπορούσε να δεχθεί τις EPROM με τα βλητικά δεδομένα των πυρομαχικών των 105 χλστ.

Ο διαγνωστικός έλεγχος του τροποποιημένου βλητικού υπολογιστή με την τοποθέτηση του τροποποιημένου πυροβόλου έδειξε ότι λειτουργούσε και κάποιες μικρο-αποκλίσεις, διορθώθηκαν με ανάλογες ρυθμίσεις. Μετά την τροποποίηση του βλητικού υπολογιστή πραγματοποιήθηκε λειτουργικός έλεγχος, ρύθμιση της μονάδας σταθεροποίησης, ποιοτικός έλεγχος συστήματος σταθεροποίησης, συγχρονισμός-σύγκλιση καθώς και καταγραφή τιμών υπερανύψωσης και προπορείας.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2011, το ΓΕΣ αποδέσμευσε φωτογραφίες και ένα μικρής διάρκειας βίντεο (συνημμένο στην παρούσα ανάρτηση) από τις επιτυχημένες βολές του πρωτότυπου Leopard 2A4 με σωλήνα πυροβόλου διαμετρήματος 105 χλστ. από το Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτόχωρου (ΠΒΑΛ).

Όπως και στην περίπτωση του Leopard 2A4, η εγκατάσταση του σωλήνα πυροβόλου διαμετρήματος 105 χλστ. στο Leopard 2HEL δεν είναι μόνιμη καθώς με την τροποποίηση που αναπτύχθηκε μπορεί να επανατοποθετηθεί ο σωλήνας του πυροβόλου L55 διαμετρήματος 120 χλστ. ώστε το άρμα να επανέλθει στην αρχική διαμόρφωση του.

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τροποποίηση γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αξιοποιεί τα μεγάλα αποθέματα πυρομαχικών διαμετρήματος 105 χλστ. που διαθέτει ο ΕΣ (σε αντιπαραβολή με τα πεπερασμένα αποθέματα πυρομαχικών διαμετρήματος 120 χλστ.) δεν έχει γίνει γνωστό εάν πρόκειται να υιοθετηθεί ως λύση για την ικανοποίηση των αναγκών εκπαίδευσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε η τροποποίηση του Leopard 2A4 με πυροβόλο διαμετρήματος 105 χλστ. επεκτάθηκε σε περισσότερα από δύο των αρχικών αρμάτων.

Όμως, σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται για άλλη μία φορά, ότι ο ΕΣ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, διαθέτει το προσωπικό με τις αναγκαίες γνώσεις, τον ζήλο και τον ενθουσιασμό για να σχεδιάσει, αναπτύξει και υλοποιήσει ευρηματικές λύσεις στην αέναη προσπάθεια ικανοποίησης των αναγκών του την εποχή των περιορισμένων προϋπολογισμών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης