Οικονομία

Νέα τάξη πραγμάτων στην αγορά πετρελαίου – Το αμερικανικό σχιστολιθικό καθορίζει τις τιμές

Στη νέα τάξη πραγμάτων που έχει διαμορφωθεί στην αγορά πετρελαίου αναφέρεται σε άρθρο του στον ιστότοπο Oilprice.com ο ακτιβιστής επενδυτής, Nawar Alsaadi.

Ειδικότερα, εστιάζει στο αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο, το οποίο, σε λίγα μόλις χρόνια, κατάφερε να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη των τιμών του «μαύρου χρυσού» παγκοσμίως.

Όπως σημειώνει, κατά τις δεκαετίες που προηγήθηκαν της άφιξης του σχιστολιθικού πετρελαίου, η αγορά πετρελαίου είχε μόνο μία σταθεροποιητική δύναμη, τον ΟΠΕΚ.

Ο ΟΠΕΚ μπορούσε να προσαρμόσει την παραγωγή για να εξισορροπήσει την αγορά σε περίπτωση απότομων μεταβολών σε προσφορά ή ζήτηση, ενώ είχε την ευελιξία να αποσύρει από την αγορά εκατομμύρια βαρέλια εντός ενός ή δύο μηνών, εάν προέκυπτε μια τέτοια ανάγκη (όπως έγινε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/2009).

Η άφιξη του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου το 2014, το οποίο αποτελεί περίπου το 70% της παραγωγής των ΗΠΑ, άλλαξε τις ισορροπίες.

Σύμφωνα με την ανάλυση του αρθρογράφου, η πορεία των τιμών έκτοτε συνδέθηκε με την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου, καθώς απότομη αύξηση μεταφραζόταν σε χαμηλότερες τιμές, και αντιστρόφως.

Ο ΟΠΕΚ έχασε τη δυναμική του στην αγορά.

«Σύμφωνα με την εμπειρία του 2015/2016, οι περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς συμφωνούν ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου δεν μπορεί να αυξηθεί σημαντικά με την τιμή του WTI κάτω από 50 δολάρια το βαρέλι.

Έτσι, με το WTI κάτω από $50 σήμερα, κρίνεται εύλογο να υποθέσουμε ότι η αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες», προστίθεται.

Ωστόσο, μακροπρόθεσμα εκτιμάται ότι το αμερικανικό πετρέλαιο θα πάψει να αποτελεί τον κύριο παράγοντα των τιμών, σύμφωνα με τον αρθρογράφο.

Να σημειωθεί ότι, πλέον, οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, έχοντας ξεπεράσει τη Ρωσία.

Τα διαγράμματα:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...