ΗΠΑ

Νέα στρατηγική πληροφοριών από τις ΗΠΑ: Στο στόχαστρο της 2 χώρες

Μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης ανασφάλειας, η Ουάσινγκτον καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις για την ασφάλεια της χώρας, όπως τις απειλές που προέρχονται από τον κυβερνοχώρο, την τρομοκρατία, την Κίνα και τη Ρωσία.

Η πρόσφατα δημοσιευθείσα εθνική στρατηγική πληροφοριών των ΗΠΑ για το 2019 θέτει στο επίκεντρο της τη Ρωσία, την Κίνα και ευρύτερα τις δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο, μεταξύ μερικών από τις σημαντικότερες αναδυόμενες απειλές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, προτείνοντας παράλληλα τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της Υπηρεσίας Πληροφοριών για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Η Εθνική Στρατηγική Πληροφοριών ανανεώνεται κάθε τέσσερα χρόνια από το Γραφείο του Διευθυντή της υπηρεσίας Πληροφοριών (DNI).

«Οι προσπάθειες της Ρωσίας για αύξηση της επιρροής και της ισχύος της ενδέχεται να συνεχιστούν και ενδέχεται να έρχονται σε σύγκρουση με τους στόχους και τις προτεραιότητες των ΗΠΑ σε πολλές περιοχές», ανέφερε το στρατηγικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. «Ο κινεζικός στρατιωτικός εκσυγχρονισμός και η συνεχιζόμενη επιδίωξη οικονομικής και εδαφικής κυριαρχίας στην περιοχή του Ειρηνικού και πέραν αυτής παραμένουν πηγή ανησυχίας, αν και υπάρχουν ευκαιρίες για συνεργασία με το Πεκίνο σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η επιθετικότητα της Βόρειας Κορέας και η διαρκής επιδίωξη ανάπτυξης τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων».

Παρά τη βελτίωση της άμυνας στον κυβερνοχώρο, το έγγραφο υπογράμμισε ότι σχεδόν όλα τα αμερικανικά πληροφοριακά, επικοινωνιακά δίκτυα και συστήματα θα διατρέχουν κίνδυνο για τα επόμενα χρόνια.

«Το στρατηγικό περιβάλλον αλλάζει ταχύτατα και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έναν όλο και πιο περίπλοκο και αβέβαιο κόσμο, όπου οι απειλές γίνονται ολοένα και πιο ποικίλες και διασυνδεδεμένες», ανέφερε το γραφείο DNI στο έγγραφο.

Η IC, σύμφωνα με το έγγραφο, θα διευρύνει επίσης τη συνεργασία με τους συμμάχους για την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών.

Επιπλέον, η στρατηγική απαιτεί την εύρεση καινοτόμων τρόπων συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών σχετικά με τις τρομοκρατικές απειλές, ενώ ταυτόχρονα εμβαθύνει τη γνώση πάνω στην παγκόσμια τρομοκρατία, ώστε να παρέχεται καλύτερο πλαίσιο στις εκθέσεις.

Μαζί με αυτό, η IC θα ήθελε να διερευνήσει τρόπους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών ιδεολογιών, πρόσθεσε το έγγραφο.

Τα όπλα μαζικής καταστροφής (WMD) αναφέρθηκαν ως μια άλλη ανησυχία, μια απειλή που η IC θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει προωθώντας την κατανόηση ξένων προγραμμάτων και τεχνολογιών.

Η προσέγγιση για τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής θα περιλαμβάνει τον εντοπισμό και τον τερματισμό των δραστηριοτήτων των εχθρικών κρατικών και μη κρατικών φορέων.

Πηγή:onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ