Κόσμος

Μπολσονάρου: «Ανοικτός» για βάσεις ΗΠΑ στη Βραζιλία

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει «στο μέλλον» την εγκατάσταση τουλάχιστον μιας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην επικράτεια της χώρας του, εξηγώντας ότι τον ενοχλούν οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Βενεζουέλας και Ρωσίας.

Ανάλογα με το «τι συμβαίνει στον κόσμο ποιος ξέρει αν θα χρειαστεί να το συζητήσουμε το θέμα αυτό στο μέλλον», δήλωσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος στο τηλεοπτικό δίκτυο SBT, στο οποίο παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης αφότου ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου. Πρόσθεσε ότι το ζητούμενο για την κυβέρνησή του είναι η Βραζιλία να εξασφαλίσει «υπεροχή» στην περιφέρεια.

Ο Μπολσονάρου συναντήθηκε κατ’ ιδίαν την Τετάρτη στην Μπραζίλια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με τον οποίο δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στα πεδία της οικονομίας και της ασφάλειας, καθώς και στον αγώνα εναντίον των «αυταρχικών καθεστώτων» της Βενεζουέλας και της Κούβας.

Ο ακροδεξιός πολιτικός είπε ότι τον «ανησύχησαν» τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Βενεζουέλας και της Ρωσίας στις αρχές Δεκεμβρίου, στα οποία πήραν μέρος δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά. «Η Ρωσία έκανε μια άσκηση στη Βενεζουέλα, όπως προβλεπόταν, ξέρουμε ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης του (προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς) Μαδούρο, η Βραζιλία πρέπει να ανησυχεί», είπε.

Ο Μαδούρο καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ, με συνεργούς χώρες όπως η Κολομβία και η Βραζιλία, απεργάζονται σχέδια για την ανατροπή της κυβέρνησής του. «Η επαναπροσέγγισή μου με τις ΗΠΑ είναι οικονομική, αλλά ίσως και να γίνει στρατιωτική», είπε.

Ο Μπολσονάρου ανέφερε ακόμα ότι τα τελευταία 20-25 έτη, οι ένοπλες δυνάμεις της Βραζιλίας είχαν εγκαταλειφθεί «για πολιτικούς λόγους, διότι αποτελούσαν το τελευταίο εμπόδιο για τον σοσιαλισμό».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μπολσονάρου επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να μεταφέρει την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, υποβαθμίζοντας τους κινδύνους από τα σχεδόν βέβαια αντίποινα των αραβικών κρατών σε μια τέτοια κίνηση.

Υπενθύμισε ότι το είχε συμφωνήσει αυτό με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, που ήταν παρών στην ορκωμοσία του. «Όπως είπα στον ισραηλινό πρωθυπουργό, η απόφαση έχει ληφθεί, μένει να οριστεί πότε θα τεθεί σε εφαρμογή», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο αραβικών αντιποίνων, ο πρόεδρος της Βραζιλίας επιχειρηματολόγησε ότι «μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου ευθυγραμμίζεται, ή οδεύει να ευθυγραμμιστεί, με τις ΗΠΑ, και αυτό το θέμα της Παλαιστίνης έχει κουράσει μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...