Εθνικά θέματα

Μιχάλης Ιγνατίου: Η πιθανή «Σύνοδος Κορυφής» - Ελληνική Ομογένεια κι Εβραίοι

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αναμένεται να συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο αντιπρόεδρος Πενς, υπουργοί, βουλευτές και γερουσιαστές.

Η παγκόσμια ελίτ συγκεντρώνεται για δύο ημέρες στην αμερικανική πρωτεύουσα και οι πάντες υποβάλλουν τα σέβη τους στο Εβραϊκό Κράτος και στην εβραϊκή Διασπορά. Αναμένεται να λάβουν μέρος και 18 χιλιάδες αντιπρόσωποι απ’ όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Βασικός στόχος της είναι η προώθηση των συμφερόντων του Εβραϊκού Κράτους και στο πλαίσιο του συνεδρίου οι παραβρισκόμενοι ξένοι πολιτικοί έχουν την ευκαιρία για σημαντικές επαφές.

Οι οργανωτές, που διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας με την ελληνική Ομογένεια, έχουν ήδη προσκαλέσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώτος απάντησε θετικά, ενώ ο κ. Έλληνας πρωθυπουργός -απ’ ότι αντιλαμβάνομαι- αναμένει να δει εάν θα παραστεί ο Ισραηλινός ομόλογός του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος λόγω των κρίσιμων εκλογών στο Ισραήλ, σκέφτεται να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Εάν, όμως, παραστεί, αναμένεται να έρθει στην Ουάσιγκτον και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Θα πραγματοποιηθούν πολυμερείς συναντήσεις στις οποίες θα λάβουν μέρος οι κ. Αναστασιάδης και Τσίπρας, και σύμφωνα με πληροφορίες και ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ως γνωστόν, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί στην Ουάσιγκτον ο κ. Νετανιάχου και να μην επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Κογκρέσο.

Είναι από τους ηγέτες που συναντά στην αμερικανική πρωτεύουσα όποιον επιθυμεί. Η δύναμη του πρωθυπουργού του Ισραήλ, και γενικά όλων των ηγετών του Εβραϊκού Κράτους, πηγάζει από την Εβραϊκή Διασπορά, η οποία μετά από τόσες γενιές δεν έχει διαβρωθεί και συνεχίζει να μάχεται για την Πατρίδα των προγόνων. Οι Εβραίοι ανά τον κόσμο έχουν αυτό το στοιχείο της ανάγκης για επιβίωση, και την προστασία του Ισραήλ με κάθε μέσο και θυσία. Είναι αυτό το στοιχείο που λείπει από την Ελληνική Ομογένεια, η οποία έχει μεγάλη έλλειψη ευεργετών.

Ενώ οι Ελληνοαμερικανοί είναι πλούσιοι άνθρωποι, δεν υποστηρίζουν το «Ελληνικό Λόμπι» οικονομικά. Πολύ λίγοι ομογενείς ήταν αυτοί, με πρώτο και καλύτερο το Νίκο Μουγιάρη, που έφυγε πρόσφατα, οι οποίοι συμμετείχαν χρηματοδοτικά στις πολιτικές προσπάθειες της Ομογένειας. Μεγάλη ευθύνη για τη μείωση του ενδιαφέροντος, φέρουν η Εκκλησία και το ελληνικό κράτος. Η Εκκλησία ενδιαφέρεται μόνο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και επειδή το Φανάρι είναι όμηρος της Τουρκίας, αυτό επηρεάζει και τη δυναμική του «Ελληνικού Λόμπι».

Όσοι ασχολούνται με τα της Εκκλησίας στην Αμερική βρίσκονται απέναντι σε όσους συμμετέχουν στις πολιτικές προσπάθειες για να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Κύπρο. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι όποτε βρίσκεται σε κίνδυνο το Πατριαρχείο, αυτοί που σπεύδουν να βοηθήσουν είναι οι ηγέτες του Λόμπι. Είναι πολύ χαρακτηριστική η περίπτωση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος υπέρμαχος του Φαναρίου. Στις πρόσφατες εκλογές οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν εξαφανισμένοι...

Το ελληνικό κράτος, από την πλευρά του, συνεχίζει τα λάθη. Οι γνήσιες δυνάμεις της Ομογένειας, όπως είναι το HALC δεν ζητάνε χρήματα από την Αθήνα και τη Λευκωσία για να παλαίψουν για τα εθνικά θέματα. Το ανάποδο συμβαίνει. Δίνουν χρήματα. Και όμως, η ελληνική κυβέρνηση, όπως και η κυπριακή πετάνε κονδύλια σε αποτυχημένες εταιρείες δημοσίων σχέσεων, που δεν βοηθούν και επίσης δημιουργούν και προβλήματα στο Λόμπι, επειδή δεν είναι συνεργάσιμες στον κοινό σκοπό. Ποιος θα εργαστεί και θα πονέσει την Ελλάδα και την Κύπρο;

Ο ομογενής ακτιβιστής ή ο ξένος λομπίστας, ο οποίος μέχρι να πληροφορηθεί που είναι η Αθήνα και η Λευκωσία, θα έχει τελειώσει το συμβόλαιό του; Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να διδαχθούν από τον τρόπο οργάνωσης των Εβραίων της Διασποράς. Και να ενώσουν την Ομογένεια της Αμερικής για να μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική και να προστατεύει τα συμφέροντα των δύο χωρών στην Αμερική. Η βοήθεια της Ομογένειας θα ήταν ανεκτίμητη αν ήταν μία “γροθιά”. Δεν είναι. Μερικοί έχουν τα δικά τους “μαγαζάκια” και βγάζουν το... μεροκάματο. Όμως, αυτό που προέχει είναι το συμφέρον της Ελλάδας και της Κύπρου και όχι το προσωπικό. Όσοι δεν συμφωνούν πρέπει να είναι απέναντί μας…

Πηγή: hellasjournal

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...