Κίνα

Μήνυμα Πεκίνου σε Ουάσινγκτον - Στέλνουν τον «εξολοθρευτή της Γκουάμ» στη Βορειοδυτική Κίνα (εικόνες)

Ο DF-26 και τα χαρακτηριστικά του 

Παρά την προσωρινή ανακωχή, τουλάχιστον στον τομέα του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, οι εντάσεις σε στρατιωτικό επίπεδο συνεχίζονται με την Κίνα να προβαίνει σε μια κίνηση επίδειξης ισχύος προς τις ΗΠΑ, αναπτύσσοντας στις βορειοδυτικές περιοχές της Κίνας τον βαλλιστικό πύραυλο DF-26 (Dongfeng-26), στον οποίο έχει δοθεί το παρατσούκλι ο «εξολοθρευτής της Γκουάμ».

Ήδη από την αρχή τις χρονιάς, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε ανεβάσει τους τόνους

προειδοποιώντας την Ταϊβάν ότι η επίσημη ανεξαρτητοποίηση της θα σήμαινε και την καταστροφή της, ενώ λίγο αργότερα είχε ζητήσει από την ηγεσία των ΕΔ της Κίνας, να είναι σε πολεμική ετοιμότητα.Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο όταν τη Δευτέρα, το αντιτορπιλικό USS McCampbell έπλευσε σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές αμφισβητούμενων νησιών, τα οποία βρίσκονται υπό κινεζικό έλεγχο, αλλά διεκδικούνται τόσο από το Βιετνάμ, όσο και από την Ταϊβάν.

Νωρίτερα χθες το κινεζικό Υπουργείο Άμυνας, έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο στο οποίο φαίνεται η ανάπτυξη των βαλλιστικών αντιπλοϊκών πυράυλων DF-26 σε περιοχή της βορειοδυτικής Κίνας, κίνηση που ερμηνεύεται από τα ίδια τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ως απάντηση στην παραβίαση των χωρικών υδάτων της Κίνας από το αμερικανικό πολεμικό πλοίο.


Τον περασμένο μήνα, ο Luo Yuan, ναύαρχος ε.α. του Λαϊκού Απελευθερωτικού Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας είχε καλέσει την ηγεσία της Κίνας να βυθίσει δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα και να δοθούν περισσότερα χρήματα για την κατασκευή νέων βαλλιστικών πυραύλων.


Ο βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς DF-26 της Κίνας

Οι πύραυλοι Dongfeng-26 αναπτύσσονται και κατασκευάζονται αποκλειστικά από την Κίνα.

Μπορεί να μεταφέρει τόσο συμβατικές όσο και πυρηνικές κεφαλές, ικανές τόσο πυρηνικά πλήγματα, όσο και για συμβατικά χτυπήματα ακριβείας μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας.

Είναι σε θέση να πλήξει με ακρίβεια τόσο στόχους στη ξηρά όσο και μεσαία και μεγάλα πλοία στη θάλασσα.

Συγκεκριμένα οι DF-26 έχουν εμβέλεια 3.000-4.000 χιλιομέτρων. Επίσης, μπορούν να μεταφέρουν πυρηνική ή συμβατική κεφαλή 1200 -1800 κιλών.

Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα μπορεί να χτυπήσει απευθείας την Γκουάμ ή ακόμα και τον αμερικανικό στόλο στη θάλασσα.

Ο DF-26 έχει αναπτυχθεί σε δύο υπο-εκδόσεις, το DF-26A και τον αντιπλοϊκό DF-26B, με διαφορετικές κεφαλές και συστήματα καθοδήγησης.

onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ