Πολιτική

Λάκισε ο Βούτσης μετά τις αντιδράσεις - Μετά από κλήρωση Δανέλλης - Μαυρωτάς στην Επιτροπή Εξωτερικών

Θρίλερ στη Βουλή με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αλλεπάλληλες διεργασίες μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο εξελίσσονται στο κοινοβούλιο προκειμένου να διαμορφωθεί η σύνθεση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας με τρόπο που θα εξασφαλίζει την πλειοψηφία για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή συνεδριάζει στις 17:00 προκειμένου να συζητηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, το κρισιμότερο ίσως νομοσχέδιο εθνικής σημασίας και εως τις 16:00 κανείς δεν γνώριζε την ακριβή σύνθεσής της.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης απέσυρε απόφαση που εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι με την οποία τοποθετήθηκε ο Σπύρος Δανέλλης μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε κλήρωση για την πλήρωση δύο θέσεων. Στην κληρωτίδα μπήκαν οι Σπ. Δανέλλης , Γ. Μαυρωτάς και Γρ Ψαριανός και κληρώθηκαν οι δύο πρώτοι.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η πλειοψηφία για την Συμφωνία καθώς τόσο ο κ. Δανέλλης όσο και ο κ. Μαυρωτάς έχουν δηλώσει ότι θα την στηρίξουν και παράλληλα απαντώνται καταγγελίες περι μεθοδεύσεων.

Υπενθυμίζεται πως η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε εκτροπή την αρχική απόφαση του κ. Βούτση (σ.σ. για την τοποθέτηση Δανέλλη χωρίς να έχει προηγηθεί κλήρωση).

Να σημειωθεί ότι με τις τελευταίες εξελίξεις ο συνολικός αριθμός των μελών της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων είναι 56. Από αυτούς οι 27 ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Με την στήριξη των Δανέλλη – Μαυρωτά η Συμφωνία μπορεί να λάβει τουλάχιστον 29 θετικές ψήφους και να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Η πλειοψηφία υπερ της Συμφωνίας φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην ΚΟ της ΔΗΣΥ. Υπενθυμίζεται πως η επίσημη διαγραφή του κ. Θανάση Θεοχαρόπουλου από το κόμμα της Φώφης Γεννηματά θα μειώσει τις θέσεις της ΔΗΣΥ στην επιτροπή σε 3 από τα 4 που δικαιούται (σ.σ. η κατανομή των θέσεων γίνεται με βάση την δύναμη κάθε ΚΟ).

Σε κάθε περίπτωση πηγές του κοινοβουλίου εξηγούν ότι οι ψηφοφορίες των επιτροπών έχουν γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα.

ΝΔ: Συνταγματική εκτροπή ο ορισμός Δανέλλη

Νωρίτερα, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας είχε καλέσει τον κ.Βούτση να ανακαλέσει την απόφασή του για τον ορισμό Δανέλλη. Σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία η απόφαση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να τοποθετήσει τον ανεξάρτητο βουλευτή Σπύρο Δανέλλη στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και εθνικής άμυνας διαμορφώνοντας με τον τρόπο αυτό θετική πλειοψηφία για την Συμφωνία των Πρεσπών, συνιστούσε συνταγματική εκτροπή.

Ο γραμματέας τις ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε πως «Η ΝΔ ανέδειξε στην Διάσκεψη των Προέδρων το θέμα της τοποθέτησης του Σπύρου Δανέλλη στην επιτροπή με απόφαση του Προέδρου της Βουλής. Θεωρούμε πως ενόψει της κρίσιμης απόφασης δεν μπορεί να ακολουθούνται διαδικασίες που εγείρουν ερωτηματικά και πιθανές σκοπιμότητες. Επιμένουμε ότι για τις κενές θέσεις της επιτροπής πρέπει να γίνεται κλήρωση. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση του προέδρου σχετικά με το θέμα συνιστά εκτροπή».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης