Κόσμος

Κόκκινα φουλάρια: Το αντίπαλον δέος στα “κίτρινα γιλέκα” - Ειρηνικές κινητοποιήσεις με σαβουάρ βιβρ - Διχάστηκε η κοινωνία, απέτυχε η... γαλλική επανάσταση

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Η φράση“action reaction” (δράση-αντίδραση) είναι γαλλικής προελεύσεως, συνεπώς ήταν θέμα χρόνου πότε στην δράση του κινήματος των “κίτρινων γιλέκων” θα υπήρχε αντίδραση.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε υπογραμμίσει από το τέλος του προηγούμενου χρόνου πως η παρατεταμένη βία των “gilets jaunes” είχε προκαλέσει δυσφορία σε πολύ μεγάλο κομμάτι του γαλλικού λαού που αρχικά είχε υποστηρίξει το κίνημα.

Ενώ τα διεθνή ΜΜΕ εστίαζαν στις μάχες χαρακωμάτων στο Παρίσι -και σε άλλες γαλλικές πόλεις-των γιλέκων με τις δυνάμεις καταστολής , σε πολλές άλλες περιπτώσεις λάμβαναν χώρα κινητοποιήσεις ειρηνικές και στοχευμένες οι οποίες δεν ελάμβαναν καμία απολύτως προβολή, γιατί η οργή, τα επεισόδια, η έκρηξη πουλάει.

Τα “κόκκινα φουλάρια” λοιπόν κάνουν την εμφάνισή τους στην γαλλική κοινωνία ως το αντίπαλον δέος στα “κίτρινα γιλέκα” και βέβαια η εκάστοτε εξουσία τρίβει τα χέρια της που διαίρεσε τον λαό....

Με συνθήματα “Άμυνα στην ελευθερία των πολιτών Stop στα μπλόκα Stop στη βία” τα “κόκκινα φουλάρια” δίνουν το στίγμα τους και ετοιμάζονται να κάνουν επίσημη πρεμιέρα στις 27 Ιανουαρίου.

Στο μανιφέστο τους που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ζητούν υπεράσπιση της Δημοκρατίας και επιστροφή του κράτους δικαίου

https://www.youtube.com/watch?time_continue=105&v=UljY1AVHKjY

Ένας μηχανικός από την Τουλούζ είναι εκείνος που ξεκίνησε την ιδέα μιας πρωτοβουλίας «για την υποστήριξη της Δημοκρατίας» και συνδέθηκε με το κίνημα των «κόκκινων φουλαριών» προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της βίας που προκαλείται από τα «κίτρινα γιλέκα».

«Η σιωπηλή Γαλλία, η οποία σέβεται τη δημοκρατία, θα είναι αυτή που θα περπατήσει στα παρισινά λιθόστρωτα την Κυριακή 27 του Ιανουαρίου για να υπερασπιστεί τις ελευθερίες κατά τη διάρκεια μιας πορείας δημοκρατικής, ειρηνικής, χαρούμενης και αισιόδοξης»

Αυτό είναι το στοίχημα των φουλαριών και του Théo Poulard.

Τα μέλη του κινήματος «κόκκινα φουλάρια», με ιδρυτές τον μηχανικό από την Τουλούζη και έναν αρτοποιό από την Βρετάνη θέλει να τελειώσει με τις «υπερβολές, την αγένεια, την επιθετικότητα και τα εγκλήματα» κάποιων «κίτρινων γιλέκων».

Ο Fabien Homenor δημιούργησε την αρχική συσχέτιση των κόκκινων φουλαριών, μετά την κυκλοφορία των κίτρινων γιλέκων το 2018.

Ο Fabien δημιούργησε σελίδες σε Facebook , Twitter και YouTube .

Το κείμενο της αναφοράς "Υπερασπίστε τη Δημοκρατία και ζητήστε την επιστροφή του κράτους δικαίου " (αναφέρεται στο πιο πάνω βίντεο) συντάχθηκε από τον Mathieu S. κάτοικο του Drôme.

Ο Mathieu S. προσθέτει ότι αυτό το κείμενο είναι «το αίσθημα ενός απλού πολίτη που ζει σε ένα χωριό στο Drôme (και όχι ένα πλούσιο παριζιάνικο προάστιο όπως κάποιοι θα πιστέψουν)».

Ο Σύνδεσμος "Κόκκινα Φουλάρια" σκοπεύει να απαντήσει τώρα στην πρόκληση ενάντια του πληθυσμού σε περίπτωση κυκλοφοριακής συμφόρησης και βίας με αποκλειστικά ειρηνικά μέσα. Θέλει επίσης να καταγγείλει τα ψεύτικα νέα (fake news).

Στις 10 Δεκεμβρίου, λίγο μετά την παρέμβαση του Εμμανουέλ Μακρόν για να κατευνάσει την οργή των “κίτρινων γιλέκων” δημιουργείται μια σελίδα στο Facebook με τίτλο «Κίτρινα γιλέκα φτάνει πια» .Την επόμενη μέρα, ο προαναφερόμενος μηχανικός την μετονομάζει σε "STOP. Τώρα αυτό είναι αρκετό ", εξηγώντας ότι δεν αντιτίθεται στην κίνηση των" κίτρινων γιλέκων "στο σύνολό τους, αλλά στους διαδηλωτές που έχουν «ριζοσπαστικοποιηθεί». Στη συνέχεια, δημιουργεί μια εκδήλωση στο Facebook που καλεί για μια πορεία υποστήριξης στον Emmanuel Macron. Η πρότασή του καταρρέει με έντονες επικρίσεις.

"Τα" κόκκινα φουλάρια"δεν είναι" κίτρινα γιλέκα ", λέει ο 23χρονος Theo Poulard. "Τα αίτια των "κίτρινων γιλέκων "είναι ευπρόσδεκτα. Κι εγώ, θα μπορούσα να κατέβω στο δρόμο διαμαρτυρόμενος για την αύξηση των καυσίμων. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφραστεί και να εκδηλωθεί. Αλλά όταν βλέπουμε πώς έγινε, γίνεται επικίνδυνο. Η κίνηση ανακτήθηκε από τα άκρα, δεξιά ή αριστερά. Είμαστε αφοσιωμένοι στο σεβασμό των θεσμών και της δημοκρατίας”.

Η «Δημοκρατική παρέλαση των Ελευθεριών» είναι το πρώτο μεγάλο γεγονός που οργανώνεται από τα «κόκκινα φουλάρια». Την Κυριακή, 27 Ιανουαρίου, θα υπάρξει μια πορεία μέχρι την Βαστίλλη. Οι συμμετέχοντες καλούνται να έρθουν με ένα κόκκινο μαντήλι. "Αν θέλουν", λέει ο νεαρός αρτοποιός, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο όρος "κόκκινα φουλάρια" είναι κατά κύριο λόγο "συμβολικός".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...