Άγιο Όρος

Και το Άγιο Όρος γυρίζει την πλάτη σε Φανάρι και Κίεβο: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την νέα ουκρανική εκκλησία

Ενόψει της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιου όπως αυτός προέκυψε από τις διεργασίες των σχισματικών, των πολιτικών του Κιέβου και του Φαναρίου οι αντιδράσεις εντείνονται.

Καταρχάς φάνηκε για ακόμη μια φορά πόσο διχασμένο είναι το Άγιο Όρος όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε πρόσφατα αναφέρει. (διαβάστε εδω)

Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό πρακτορείο Ρομφαία η Ιερά Κοινότητα που συνεδρίασε χθες εμφανίστηκε διχασμένη. Όπως αναφέρει το πρακτορείο η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, ασχολήθηκε με την επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος ζητούσε από τους Αγιορείτες να συμμετάσχει αντιπροσωπεία στην Ενθρόνιση, και από τις 20 Μονές μόνο 7 ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής στην ενθρόνιση.

Στο μεταξύ συνεχίζονται και οι αντιδράσεις από ρωσικής πλευράς.

“Ο χάρτης μιας εκκλησίας, η οποία ιδρύθηκε στο Κίεβο με τη συμμετοχή του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης τον Δεκέμβριο του 2018, έρχεται σε αντίθεση με τον Ουκρανικό Συνταγματικό Νόμο, την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας . Η τέταρτη ρήτρα του χάρτη αυτού, που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη και δημοσιοποιήθηκε στο Κίεβο, λέει ότι όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Ουκρανίας είναι μέλη του ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους" ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της UOC Βασίλι Ανσίμοφ και συμπλήρωσε:

"Οι Ουκρανοί πολίτες δεν είναι δούλοι, επειδή έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για τον εαυτό τους σε ποια εκκλησία θα πάνε". Εν τω μεταξύ, με αυτήν την υποχρεωτική "ιδιότητα μέλους", η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU) σταματά στην πραγματικότητα να διαχωρίζεται από το κράτος κάτι που προφανώς παραβιάζει το Σύνταγμα, επίσης, ανέφερε.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία από την πλευρά της ελπίζει ότι το σχίσμα στην Ουκρανία θα ξεπεραστεί μετά την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης.

"Δεν έχει σημασία πόσο καταστροφικά τα τρέχοντα γεγονότα είναι, είναι μια καταστροφή που μπορεί να ξεπεραστεί, και σίγουρα θα ξεπεραστεί, επειδή οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν, οι πολιτικοί έρχονται και φεύγουν, τα ονόματά τους ξεχνιούνται, αλλά η Εκκλησία δεν θα εξαφανιστεί, και η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα εξαφανιστεί”, δήλωσε τη Δευτέρα ο γραμματέας του πατριάρχη, π.Αλέξανδρος Βόλκοφ.

Όσον αφορά τους σχισματικούς, οι οποίοι, όπως είπε, ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους πολιτικούς στην Ουκρανία, «αυτοί οι σημερινοί πολιτικοί αναμφίβολα θα γίνουν αντικείμενο του παρελθόντος και θα ακολουθηθούν από όλους τους ηγέτες και τους συμμετέχοντες σε αυτό το σχίσμα αν δεν μετανοήσουν και δεν προσπαθήσουν να επιστρέψουν στην κανονική Εκκλησία ».

Σε πολιτικό επίπεδο πάντως ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πγιόρ Πόροσενκο έχει υπογράψει νόμο που καθορίζει τον μηχανισμό αλλαγής της υποταγής των θρησκευτικών οργανώσεων και τη διαδικασία κρατικής καταχώρησης των θρησκευτικών οργανώσεων με το καθεστώς νομικής οντότητας. Το σχετικό νομοσχέδιο υποστηρίχθηκε από 229 βουλευτές.

Σύμφωνα με το νόμο, οι κρατικές αρχές αναγνωρίζουν το δικαίωμα μιας θρησκευτικής κοινότητας να αλλάξει την υποταγή των θρησκευτικών κέντρων, καταγράφοντας μια νέα έκδοση του Χάρτη ή εισάγοντας ορισμένες τροποποιήσεις στο σημερινό. Η απόφαση να τροποποιηθεί η υποταγή γίνεται στην γενική συνέλευση μιας θρησκευτικής κοινότητας. Αυτή η συνέλευση μπορεί να ζητηθεί από μέλη αυτής της κοινότητας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης