Επιστήμη

Ιστορικές στιγμές: Με επιτυχία πέρασε πάνω από την «Εσχατη Θούλη» το Νew Horizons της NASA


Θετικά είναι τα σήματα που λαμβάνει η NASA μέσω του ανιχνευτή της, που δείχνουν ότι το εξερευνητικό σκάφος New Horizons έχει επιβιώσει από το πέρασμά του από τον Ultima Thule, που είναι και το πιο μακρινό αντικείμενο που έχει εξερευνηθεί ποτέ στο ηλιακό σύστημα.

Επιστήμονας του Αμερικανικού διαστημικού πρακτορείου επιβεβαίωσε ότι το New Horizons βρίσκεται σε καλή κατάσταση, μετά το πέρασμά του από τον παγωμένο διαστημικό βράχο, πριν λίγες ώρες, κι ενώ αναμένεται συνέντευξη τύπου στη NASA που θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.

Το Ultima Thule βρίσκεται σε απόσταση 6,5 δισ. χιλιομέτρων από τη Γη, πέρα από το ηλιακό σύστημα, σε μια περιοχή που ονομάζεται Ζώνη Kuiper.

Μέσω του ιχνηλάτη αναμένεται ότι θα σταλούν φωτογραφίες καθώς και άλλα στοιχεία τους επόμενους μήνες, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς σχηματίστηκε το ηλιακό σύστημα.

Το ιστορικό επίτευγμα έγινε στις 7.33 (ώρα Ελλάδος), όταν το εξερευνητικό σκάφος έστρεψε τις κάμερές του στο Ultima Thule (Έσχατη Θούλη) ένα παγωμένο απομεινάρι από το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος.
https://twitter.com/JHUAPL/status/1076576724786298880?ref_src=twsrc%5Etfw

Το Ultima Thule

Το Ultima Thule, είναι ένα μυστηριώδες σκοτεινό αντικείμενο που βρίσκεται στα όρια του Ηλιακού Συστήματος.

Σε αντίθεση με άλλα αντικείμενα που εντοπίζονται κατά καιρούς από τους επιστήμονες στο Διάστημα, το Ultima Thule παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι το σχήμα του είναι εντελώς ακανόνιστο με βάση τις τεχνικές που χρησιμοποιούν για την παρατήρηση αντικειμένων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ουράνιο αυτό σώμα που βρίσκεται πίσω από τον Πλούτωνα, χρειάζεται 297 χρόνια για μια περιστροφή γύρω από τον ήλιο και έχει διάμετρο 20 έως 30 χιλιόμετρα.

Το New Horizons ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια για να εξερευνήσει τον Πλούτωνα. Πέρασε πάνω από τον πλανήτη τον Ιούλιο του 2015, στέλνοντας φωτογραφίες στη Γη που δεν είχαμε ξαναδεί από συνολικά 30 περιοχές του Πλούτωνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ