Κόσμος

Ισραηλινά κατασκοπευτικά «σαρώνουν» τη Συρία - Τελ Αβίβ: «Το Ιράν ετοιμάζει επιθέσεις κατά του Ισραήλ μέσω Ιράκ» - Έρχονται αεροπορικές επιδρομές

Αισθητά αυξημένη είναι η παρουσία της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη συριακής επικράτεια, και ιδιαίτερα στην επαρχία Quneitra και τις περιοχές που συνορεύουν με τον Λίβανο.

Η ισραηλινή παρουσία στη Συρία, όπως ισχυρίζεται το Τελ Αβίβ, αφορά αποκλειστικά την ιρανική επιρροή στη χώρα και την καταστολή της.

Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος ανέφερε πως το Ιράν αυξάνει την επιρροή του σε Συρία και Ιράκ και πως σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ, μέσω αυτών των χωρών.

Οι κινήσεις του IDF και οι δηλώσεις του Ισραηλινού στρατιωτικού, αποτελούν πιθανώς ένα προοίμιο νέων αεροπορικών επιδρομών στη Συρία, αλλά και στο Ιράκ.

Αρκετά Ισραηλινά κατασκοπευτικά πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις κατά μήκος των κατεχόμενων συνόρων Golan Heights-Quneitra, σύμφωνα μια στρατιωτική πηγή στην περιοχή που μίλησε σε τοπικό μέσο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα ισραηλινά αεροσκάφη έφτασαν προς τη συριακή επαρχία από την περιοχή Jabal Al-Sheikh (Όρος Hermon) του Λιβάνου.

Μόλις έφτασαν στα συριακά σύνορα, τα ισραηλινά αεροσκάφη αναγνώρισης άρχισαν να κυκλοφορούν στην περιοχή πριν επιστρέψουν στο νότιο Λίβανο, όπου διεξήγαγαν παρόμοιες πτήσεις.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία αύξησε πρόσφατα την παρουσία της στα σύνορα της Συρίας, από τότε που ξεκίνησαν αρκετές αεροπορικές επιδρομές στη Δυτική Δαμασκό λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Εκτός από τις πτήσεις τους κατά μήκος των συριακών συνόρων, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει πραγματοποιήσει πολλές πτήσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου.

Αυτές οι υπερπτήσεις από την περιοχή της Άνω Γαλιλαίας επικεντρώνονται συχνά στο Κυβερνείο Ναμπάιχ του Λιβάνου, το οποίο πιστεύεται ότι έχει τη μεγαλύτερη παρουσία μαχητών της Χεζμπολάχ στη χώρα.

"Το Ιράν ετοιμάζει επιθέσεις κατά του Ισραήλ μέσω Ιράκ"

Το Ιράν μπορεί να χρησιμοποιήσει την αυξανόμενη επιρροή του στο Ιράκ ως κάτι που θα βοηθήσει την Τεχεράνη να επιτεθεί στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας του Ισραηλινού κράτους, Τάμιρ Υμάν.

"Το Ιράκ βρίσκεται υπό την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν", ανέφερε ο Χάμαν κατά τη διάρκεια συνδιάσκεψης στο Τελ Αβίβ.

Ισχυρίστηκε ότι το Ιράν θα μπορούσε "να δει το Ιράκ ως ένα βολικό θέατρο για κατοχύρωση στρατηγικών θέσεων, όπως έκανε στη Συρία, και να το χρησιμοποιήσει ως πλατφόρμα για μια οικοδόμηση δύναμης που θα μπορούσε επίσης να απειλήσει το κράτος του Ισραήλ".

Τον Σεπτέμβριο, το Reuters ανέφερε, επικαλούμενο διάφορες πηγές, ότι το Ιράν παρείχε βαλλιστικούς πυραύλους βραχείας εμβέλειας στους σιίτες του Ιράκ και βοήθησε τις ομάδες να ξεκινήσουν να παράγουν δικούς τους τους τελευταίους μήνες. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τις εκθέσεις ως "απαράδεκτες και ψευδείς".

Σε άλλη εξέλιξη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα τη δέσμευση του Τελ Αβίβ να αντιμετωπίσει το Ιράν στη Συρία, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή.

Τα λόγια του Νετανιάχου επανεμφανίστηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης του Ισραήλ Ayelet Shaked, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα «κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψει το Ιράν να κερδίσει έδαφος στη Συρία».

Το Ισραήλ πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας, ισχυριζόμενο ότι επιτίθεται εναντίον ιρανικών στρατιωτικών αντικειμένων και συνοδειών όπλων. Το Τελ Αβίβ επιμένει ότι η Τεχεράνη μεταφέρει όπλα στην στρατικοποιημένη Χεζμπολάχ με έδρα το Λίβανο.

Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία στη Συρία εκτός από στρατιωτικούς συμβούλους, οι οποίοι ζητήθηκαν από τη Δαμασκό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ