Σκοπιανό

Ιδού τα αποτελέσματα της Συμφωνίας των Πρεσπών! “Μακεδονική” Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης στο Τορόντο-Θα ασχοληθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο;

Σάλο έχει προκαλέσει η πληροφορία που κυκλοφορεί μέσω διαδικτύου και σύμφωνα με την οποία οι Σκοπιανοί δημιούργησαν Εκκλησία σε ένα ακριβό προάστειο του Τορόντο στον Καναδά,στο Markham, με το όνομα Macedonian Orthodox Church Αγ.Δημήτριος Θεσσαλονίκης (Solunski)!

Η επιλογή της καναδικής πόλης δεν είναι τυχαία αφού οι “παροικούντες τη Ιερουσαλήμ” γνωρίζουν πως στον Καναδά και δη στο Τορόντο δραστηριοποιείται σε μεγάλο βαθμό η πυραμίδα του σκοπιανού οικονομικού λόμπι.

Και το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά κι από αυτήν την εξέλιξη. Εναρμονίζεται με τους κανόνες της “μητρός Εκκλησίας” αυτή η εξέλιξη;

Το γράφαμε και χθες πως ο ρόλος που παίζει το Φανάρι στο σκοπιανό είναι τουλάχιστον περίεργος.

Πολλοί φοβούνται πως το σκοπιανό εκκλησιαστικό ζήτημα μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ουρά του ουκρανικού και με την ίδια μέθοδο να κινηθούν αντίστοιχες διαδικασίες.

Το θέμα με την “μακεδονική εκκλησία” είναι δαιδαλώδες. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς και την απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο σύμφωνα με την οποία η κανονική Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας κέρδισε την υπόθεση εναντίον του “μακεδονικού” κράτους.

Μετά την απόφαση αυτή η πΓΔΜ υποχρεούται να αποδεχτεί πως η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας βρίσκεται σε κανονική ενότητα με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας και επικεφαλής της είναι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων Ιωάννης (Jovan Vraniskovski).

Μήπως αυτό σημαίνει ότι στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν θα μπορούν πλέον να διώκουν Επισκόπους, κληρικούς και μοναχούς, όπως έκαναν τόσα χρόνια;

Το ότι μάλιστα την άνοιξη θα βρεθεί στα Σκόπια και ο Πάπας Φραγκίσκος κάθε άλλο παρά τυχαίο πρέπει να θεωρείται και μετατρέπει το ζήτημα σε ακόμη πιο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας που θα απασχολήσει την εκκλησιαστική διπλωματία. To Βατικανό δηλώνει πάλι την παρουσία του σε ακόμη ένα θέμα που άπτεται της ενότητας της Ορθοδοξίας όπως έκανε στο ουκρανικό με τους Ουνίτες.

Από την άλλη πλευρά η πρόσφατη παρουσία του Πούτιν στην Σερβία και οι 150.000 λαού που τον υποδέχτηκαν μαζί με τις κρατικές και εκκλησιαστικές αρχές στέλνουν το δικό τους μήνυμα.

https://www.youtube.com/watch?v=SKc2eD3dQOs

Η σκακιέρα συνεπώς έχει στηθεί και περιμένουμε τις κινήσεις από τους παίκτες....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ