Αθλητισμός

Θρυλικοί αγώνες ποδοσφαίρου με φόντο... το χιόνι - Οι καλύτεροι αγώνες σε «στρωμένο» γήπεδο

Ημέρες κακοκαιρίας με χιόνι φέρνουν στο μυαλό τις θρυλικές εμφανίσεις ομάδων κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες!

Ανάμεσα στα πολλά πράγματα που υπολειτουργούν σε αυτή τη χώρα σε περιπτώσεις κακοκαιρίας είναι και η μπάλα.

Όχι πως με καλό καιρό βλέπουμε κάνα θέαμα της προκοπής, αλλά ειδικά σε καταστάσεις βαρυχειμωνιάς εκμηδενίζονται οι πιθανότητες να τσουλήσει λίγο το τόπι.

Τα (ούτως ή άλλως) προβληματικά τερέν χαλάνε, οι αγωνιστικοί χώροι βαραίνουν απ’ τα νερά ή πιάνουν πάγο, το χιόνι εμποδίζει ακόμα και τη διεξαγωγή κάποιων αγώνων.

Κι όμως!

Μπορεί να μην είμαστε συμφιλιωμένοι ούτε σε ποδοσφαιρικό επίπεδο με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά στα πλαίσια τους έχουν καταγραφεί στο παρελθόν θρίαμβοι ομάδων μας στην Ευρώπη.

Αποτελέσματα σε θερμοκρασίες δύσκολες για τα κυβικά μας ως λαός. Και ηρωικές εμφανίσεις που αποτυπώθηκαν ως ακόμα ηρωικότερες στο μυαλό επειδή έγιναν σε λευκό φόντο (λόγω χιονιού)!

Όπως οι εξής:

Γκέτεμποργκ-Παναθηναϊκός 0-1 (1984-85)

Συνδεδεμένη με μια από τις μεγάλες στιγμές της ευρωπαϊκής του ιστορίας είναι η πρώτη φορά που συνάντησε χιόνι ο Παναθηναϊκός. Στο παγωμένο «Ούλεβι» (ο αγωνιστικός χώρος του οποίου ωστόσο είχε καθαριστεί) οι «πράσινοι» πανηγύρισαν ένα από τα σπουδαιότερα διπλά τους εκτός συνόρων. Γιατί απέναντι στην ισχυρότατη Γκέτεμποργκ (που είχε κατακτήσει το Κύπελλο UEFA το 1982 και το ίδιο κατάφερε το 1987) έκαναν το πρώτο μεγάλο βήμα για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Σε ένα παιχνίδι λοιπόν όπου αμυνόταν μαζικά κι έψαχνε τη μια αντεπίθεση στην οποία θα έκανε τη ζημιά, η ομάδα του Γκμοχ τελικά… τη βρήκε! Έτσι, ο Δημόπουλος έφυγε μόνος του στο 50’ και αφού ανατράπηκε από τον γκολκίπερ, έφερε τον Δημήτρη Σαραβάκο στη βούλα. Για να φανεί ψύχραιμος από ‘κει ο «μικρός» και με την εύστοχη εκτέλεσή του να… εκδώσει το εισιτήριο για τα ημιτελικά (που σφραγίστηκε εντέλει με το δραματικό 2-2 της ρεβάνς του ΟΑΚΑ).

Ναντ-Παναθηναϊκός 0-0 (1995-96)

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση απ’ όλες. Με εξασφαλισμένη την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League και ξέροντας ότι του αρκούσε η ισοπαλία για να κατακτήσει και την πρώτη θέση του ομίλου που θα του εξασφάλιζε ευνοϊκότερη κλήρωση (κάτι που συνέβη τελικά με τη Λέγκια Βαρσοβίας) ο Παναθηναϊκός βρήκε το γήπεδο ντυμένο στα λευκά. Και παρά τις -ασυνήθιστες για ελληνική ομάδα- συνθήκες, κατάφερε να σταθεί όρθιος στο χιονισμένο τερέν του «Μπουζουάρ».

Την ώρα λοιπόν που οι οπαδοί του χορεύουν γυμνοί στο τσουχτερό κρύο, ο Βάντσικ κρατά… παγωμένα τα όνειρα των γηπεδούχων ότι θα μπορούσαν να τον νικήσουν. Αν και μεγάλη μορφή του συγκεκριμένου αγώνα ήταν αναμφίβολα άλλος: Ο καταπληκτικός Καλιτζάκης που… πατινάρει παντού για να κόψει αντίπαλους επιθετικούς και με την αξέχαστη απόκρουσή του πάνω στη γραμμή (ενώ είχε πάρει ανάποδη φορά) μετατράπηκε στο σύμβολο της ηρωικής προσπάθεια των «πράσινων» εκείνη την παγωμένη βραδιά.

Κροάσια-Ολυμπιακός 1-1 (1998-99)

Η σειρά του Ολυμπιακού να «βάψει» το λευκό (του χιονιού) ερυθρόλευκο! Έπειτα από μια εξαιρετική πορεία στον όμιλο του Champions League, κατά τη διάρκεια της οποίας συγκέντρωσαν δέκα πόντους σε πέντε παιχνίδια, οι πρωταθλητές Ελλάδας περνούν με… τρία αποτελέσματα (νίκη, ισοπαλία, ήττα με ένα γκολ διαφορά) χωρίς να τους ενδιαφέρει τι κάνει την ίδια ώρα ο Άγιαξ στο Οπόρτο. Δεν έφτανε λοιπόν η παγωνιά στο «Μάξιμιρ», ήρθε το γκολ του Γέλισιτς στο 35’ να παγώσει ακόμα περισσότερο τους Πειραιώτες. Όχι όμως και να τους πτοήσει…

Διότι το άγχος έκανε μεν την εμφάνισή του, ωστόσο ο Στέλιος Γιαννακόπουλος φρόντισε να το στείλει από ‘κει που ήρθε! Αρκούσε ένα κάτι-σαν-σουτ του Νινιάδη στην περιοχή: Για να πιάσει μια περίεργη (όσο και δύσκολη) κεφαλιά… on the rocks και στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα, να κεράσει τον Ολυμπιακό την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League όπου θα αντιμετώπιζε έπειτα τη Γιουβέντους.

Ρούμπιν Καζάν-Ολυμπιακός 0-1 (2011-12)

Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου ο Ολυμπιακός πέτυχε ένα διπλό απ’ αυτά που σε κάνουν να… ερωτευτείς ξανά την ομάδα σου. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (που διαχρονικά αποτελούν πλεονέκτημα των ρωσικών και των ουκρανικών ομάδων σε προχωρημένες φάσεις των ευρωπαϊκών Κυπέλλων) η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε μπήκε αποφασισμένη να κρατήσει «ζεστή» την υπόθεση-πρόκριση στους «16» του Europa League ενόψει της ρεβάνς του «Καραϊσκάκη».

Και τα κατάφερε! Έστω κι αν χρειάστηκε να προηγηθεί ένα φοβερό θρίλερ μέσα στην παγωνιά. Διότι στο 71’ ο Φουστέρ πέτυχε το πολύτιμο εκτός έδρας γκολ (με ωραίο σκαστό σουτ) που έκανε αφεντικά τους «ερυθρόλευκους». Πριν εκείνοι όμως το χαρούν, ήρθαν τα πάνω-κάτω με πέναλτι και αποβολή του Μέγερι δυο λεπτά αργότερα. Την τελευταία λέξη ωστόσο θα την έλεγε ο Κάρολ: Ξεπερνώντας το ότι μπήκε κρύος (κυριολεκτικά και μεταφορικά) από τον πάγκο και προστατεύοντας το διπλό με απόκρουση στην εκτέλεση του… Νάτχο!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ