Κόσμος

Η Μέρκελ στην Αθήνα: Οι φόβοι που γεννιούνται από την επίσκεψή της

Η επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα ελλοχεύει ορισμένους κινδύνους. Σίγουρα δεν έρχεται γιατί της έλειψε ο ελληνικός ήλιος και τα όμορφα τοπία ούτε για να δει τους καλούς της φίλους. Έρχεται για να διαπραγματευτεί και να πάρει ότι έχει αφήσει.

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Το οικονομικό και επιχειρηματικό σκέλος της 24ωρης επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Αθήνα είναι ίσως πολύ πιο σημαντικό από το πολιτικό. Προφανώς η Άνγκελα Μέρκελ δεν έρχεται στην Αθήνα για να «μαλώσει» τον Κ. Μητσοτάκη για τις θέσεις του στο Μακεδονικού ούτε φυσικά χρειάζεται να έρθει στην Αθήνα για να επιβραβεύσει την υπάκουη και πειθήνια συμπεριφορά του Α. Τσίπρα.

Μετά από 4 ολόκληρα χρόνια - θα γίνουν 5 τον Απρίλιο- η Άνγκελα Μέρκελ έρχεται στην Αθήνα για δουλειές, όπως αναφέρει η liberal.gr.

Ήδη υπάρχει συνωστισμός ενδιαφερομένων επιχειρηματιών που προσπαθούν -έστω και την τελευταία στιγμή- να τύχουν πρόσκλησης συμμετοχής στην βραδινή κρίσιμη συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης που έχει αμιγώς οικονομικό περιεχόμενο.

Στην Ελλάδα σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου 120 γερμανικές επιχειρήσεις, που απασχολούν 27.000 συνεργάτες και πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο περίπου της τάξεως των 7,7 δισ. Ευρώ. Η Γερμανία εξακολουθεί να είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας μας. Περίπου 4 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο.

Για τη Γερμανία όμως το αύριο της Ελλάδας, ιδιαίτερα στον Ενεργειακό και Χρηματοπιστωτικό τομέα έχει μεγάλη σημασία.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο πανίσχυρος Ασφαλιστικός όμιλος Hannover Re έχει ήδη επισημοποιήσει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση της πολύπαθης Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η Hannover Ruck όπως λέγεται στα γερμανικά, με gross premium στα 17,8 δισ Ευρώ, και τρίτος μεγαλύτερος παίκτης στον χώρο των Ασφαλειών παγκοσμίως έχει επιλέξει προσεκτικά τους συμμάχους του στην διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής για την οποία τα 761 εκατ. Ευρώ της κινεζικής Gongbao δεν είχαν φανεί αρκετά στη διοίκηση του Ομίλου της Εθνικής.

Στον τομέα της Ενέργειας, χωρίς αμφιβολία, η ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών δημιουργεί νέες προοπτικές στην προσπάθεια απεξάρτησης της Γερμανίας από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Η κατασκευή του Eastmed, του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου αγωγού του πλανήτη, μια επένδυση της τάξης των 7δις €, έρχεται σίγουρα να επισφραγίσει το Γερμανικό ενδιαφέρον για τις Ενεργειακές ισορροπίες στην περιοχή.

Οι Γερμανοί ετοιμάζουν ένα μεγάλο logistic center στην Αλεξανδρούπολη με σκοπό να εκμεταλλευτούν την θεαματική αλλαγή στάση της κυβέρνησης Τσίπρα στο θέμα της ιδιοκτησίας των λιμανιών της Βορείου Ελλάδος.

Στον τομέα της αξιοποίησης απορριμμάτων οι Γερμανοί θέλουν πολύ να εξάγουν την «τεχνογνωσία» τους ενώ ταυτόχρονα θεωρούν ότι διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα στις «μικροχρηματοδοτήσεις» τοπικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που παράγουν εξαγωγικό αποτέλεσμα.

Με απλά λόγια: Η πρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, στις 12 Φεβρουαρίου του 2015, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ήταν τότε η εποχή του «Go back Madame Merkel».

Η επίσκεψη της ερχόμενης Πέμπτης θα είναι σίγουρα σε διαφορετικό κλίμα.

Η Καγκελάριος δάμασε το ατίθασο αλογάκι και τώρα έρχεται απλώς να επιβεβαιώσει και προσδώσει συγκεκριμένη διάσταση στην απόλυτη ισχύ της…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...