Απόψεις

Η ανάγκη ύπαρξης ικανού αντιπάλου

Γράφει ο Χρήστος Αποστολίδης

Σε μια αναμέτρηση, σε όποιο επίπεδο και αν αυτή λαμβάνει χώρα, η ύπαρξη ανταγωνιστικού αντιπάλου καθίσταται εκ των πραγμάτων αναπόφευκτη παράμετρος της όποιας επιτυχίας. Είτε λοιπόν αυτή λαμβάνει χώρα στον πολιτικό, είτε στον αθλητικό ή κοινωνικό ή επιχειρηματικό ή επαγγελματικό ή εκπαιδευτικό στίβο η παρουσία ικανών διεκδικητών της νίκης μόνο θετική διάσταση και προοπτική δύναται να επιφέρει για όλους τους συμμετέχοντες.

Άλλωστε, όταν «παίζεις» μόνος δεν έχεις το κίνητρο της βελτίωσης. Εκλείπει ή τουλάχιστον ελαττώνεται η ανάγκη της άοκνης προσπάθειας για την επίτευξη του στόχου. Μένεις απαθής και αδιάφορος μπροστά στις ατέλειές σου και δεν προσπαθείς να τις διορθώσεις. Αυτοπεριορίζεσαι στην προσπάθειά σου να αποφύγεις την λάθος κίνηση. Θεωρείς δεδομένο το αποτέλεσμα, όχι γιατί το αξίζεις και το δικαιούσαι αλλά γιατί στην αφετηρία στέκεσαι μόνος, έχοντας την ψευδαίσθηση της επάρκειας και της ευρείας αποδοχής. Εφησυχάζεις και επαναπαύεσαι, σταδιακά χάνεις τον προσανατολισμό σου, χωρίς να αντιλαμβάνεσαι ότι το πιο δύσκολο είναι να διατηρηθείς στην κορυφή και όχι να την κατακτήσεις.

Όμως η νίκη ή το θετικό αποτέλεσμα χωρίς να έχει προηγηθεί ο δύσβατος δρόμος και η ταλαιπωρία της αναζήτησης της Ιθάκης δεν αποφέρει τιμή και δεν προσδίδει την δέουσα αξία στον νικητή. Αυτή κερδίζεται μέσα από την ατέρμονη δράση της μάχης, τις ρηξικέλευθες προτάσεις, την πρωτοτυπία, την παροχή κινήτρων, την έμπνευση, πάντοτε σε συνάρτηση με τις ψυχικές δυνάμεις, την ευστροφία και τις ικανότητες που αναδείχτηκαν και οδήγησαν στην επίτευξη του στόχου.

Τότε και μόνο τότε ο νικητής δικαιούται πλέον να απολαύσει τους καρπούς των κόπων του, λαμβάνοντας ως επιπρόσθετη ανταμοιβή και την αναγνώριση των αντιπάλων του. Ούτως ή άλλως αυτή η διαρκής αναζήτηση του ιδανικού είναι που εξοπλίζει τον όποιον διεκδικητή με αυτοπεποίθηση, σταθερότητα και ασφάλεια. Του προσφέρει τα γερά θεμέλια της ασφαλούς και αδιατάρακτης στήριξης των προσπαθειών του, κάτι που συνιστά την απαραίτητη βάση για το βέλτιστο διαχρονικά αποτέλεσμα.

Συμπερασματικά, όταν δεν υπάρχει ικανός και αξιόλογος αντίπαλος, είναι αδήριτη ανάγκη να τον εφεύρουμε ! Για να δώσουμε στην επιτυχία μας το εύρος και την διάσταση που πραγματικά θα την καταστήσει αξιομνημόνευτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ