Οικονομία

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ που δεν καταλαβαίνει από κρίση! Αύξηση μισθού 20% σε εργαζομένους – Δημιουργία mall 40 καταστημάτων

Μια ιδιαίτερη ευχάριστη έκπληξη είχε χθες η διοίκηση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Γαλαξίας, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, για ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων της. Όπως ανέφερε από το βήμα της εκδήλωσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΕΝΤΕ Α.Ε., Παναγιώτης Πουρσανίδης, από τις αρχές του 2019 δόθηκε αύξηση 20% σε όλους εργαζόμενους που προσελήφθησαν στην εταιρεία από το 2012 και μετά. Η κίνηση αυτή αγγίζει περίπου το 10% του προσωπικού της εταιρείας (σ.σ. που ανέρχεται σε περίπου 4.500 άτομα) και όπως εξήγησε ο κ. Πουρσανίδης η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προτείνει η κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συγκεκριμένων εργαζομένων είχε προσληφθεί με τον βασικό μισθό.

Δέκα νέα καταστήματα
Παράλληλα εντείνεται το επενδύτικό πλάνο της εταιρείας καθώς την διετία 2019 – 2020 η Γαλαξίας σκοπεύει να δημιουργήσει 10 νέα καταστήματα, 5 εκ των οποίων “πρωτόγνωρων διαστάσεων” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πουρσανίδης. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η δημιουργία mall σε νησί (σ.σ. όπου ήδη έχει αγοραστεί το οικόπεδο) το οποίο θα ξεπερνά τα 10.000 τ.μ. και θα φιλοξενεί περίπου 40 καταστήματα. Η λειτουργία του συγκεκριμένου καταστήματος προσδιορίζεται εντός του 2020.

Το επενδυτικό πρόγραμμα για την Γαλαξίας, η οποία αξίζει να αναφερθεί ότι έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, για την ερχόμενη διετία εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ, ενώ όπως ξεκαθάρισε η διοίκηση προς το παρόν δεν σκοπεύει να δημιουργήσει υπερμάρκετ στην Αθήνα.

Σε οικονομικό επίπεδο ο κύκλος εργασιών το 2018 εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 6,7% (το 2017 ήταν 482,77 εκατ. ευρώ) και σύμφωνα με την διοίκηση της Γαλαξίας αυτό οφείλεται στην επιστροφή στην κανονικότητα των δικτύων της Μαρινόπουλος και Βερόπουλος που πλέον έχουν ενταχθεί στους ομίλους Σκλαβενίτη και MyMarket αντίστοιχα. Για την τρέχουσα χρήση ο κ. Πουρσανίδης θεωρεί ότι θα διατηρηθεί το ίδιο κλίμα καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται και δεν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης της κατανάλωσης.

Η Γαλαξίας η οποία δημιούργηθηκε το 1971 από πέντε μετόχους (εξού και το Πέντε Α.Ε.) διατηρεί ακόμη και σήμερα τον πολυμετοχικό της χαρακτήρα (σ.σ. οι μέτοχοι υπολογίζονται σε πάνω 180 σήμερα) και διαθέτει 158 καταστήματα (από τα οποία τα 83 ιδιόκτητα) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η εταιρεία όπως αναφέρθηκε είναι ανοικτή σε εξαγορές (σ.σ. είχε εξετάσει πρόσφατα μία στην περιοχή της Θεσσαλονικής χωρίς αίσιο τέλος) και το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται κυρίως στην Δυτική Ελλάδα όπου δεν έχει ισχυρή παρουσία. Αντίθετα διαψεύδει κατηγορηματικά ότι είναι αντικείμενο εξαγοράς και ότι η μόνη πρόταση που είχε φθάσει ως τα γραφεία της ήταν, σε περασμένες δεκαετίες, από το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ