Βαλκάνια

Η Άγκυρα «απλώνεται» στα Βαλκάνια: Σχέδιο ελέγχου των μουσουλμάνων - Τζαμί στο Κοσσυφοπέδιο «δώρο» του Ερντογάν

«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες» έλεγαν οι Τρώες πριν την καταστροφή τους χωρίς να τους ακούσει και τότε κανένας.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην περίπτωση του δώρου Ερντογάν στο Κόσοβο με την ανέγερση μεγάλου Τζαμιού με χρήματα της Άγκυρας, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση Αλβανού ισλαμιστή Ιμάμη, ο οποίος μιλά για προσπάθεια ελέγχου των Αλβανών μουσουλμάνων και άλλων σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.     

Η αντιπαράθεση του Χότζα Φατμίρ Λάτιφη από τη Μιτρόβιτσα, γνωστός για τις ρηξικέλευθες δηλώσεις του σε πολλά θέματα, έχει προκαλέσει συναγερμό σε νότια Βουλγαρία, Δυτική Θράκη και αλλού για τις προθέσεις του σουλτάνου Ερντογάν που προσπαθεί να ελέγξει θρησκευτικά τους μουσουλμάνους των Βαλκανίων.

https://youtu.be/EdOFWQSavrg

Ο Αλβανός Χότζας παραδέχθηκε ότι η Τουρκία έχει σαφείς στόχους με την δωρεά Τζαμιών προσπαθώντας να ποδηγετήσει θρησκευτικά στην αρχή και μετά πολιτικά και στρατιωτικά τους Αλβανούς όλων των Βαλκανίων.

Αυτό αποκάλυψε ο ίδιος στην εφημερίδα Gazeta Metro.

Ο Χότζας ανέφερε ένα γεγονός από το παρελθόν (2001) που είχε συμβεί σε Αλβανό πολέμαρχο του UCK από το Τέτοβο (ΠΓΔΜ) με το όνομα Rexhep Voka, όταν Τούρκοι πράκτορες του είχαν ζητήσει να εγκαταλείψουν οι άνδρες του την αλβανική υπηκοότητα και να ζητήσουν την τουρκική.

«Ο Rexhep Voka είχε ζητήσει βοήθεια τότε κατά των Σκοπιανών από την τουρκική πρεσβεία στο Βελιγράδι, λόγω της έντονης κατάστασης των Αλβανών στη ΠΓΔΜ.

Η τουρκική πρεσβεία διέταξε την παντός είδους βοήθεια όλων των Αλβανών της ΠΓΔΜ, μόνο αν δηλώσουν Τούρκοι. Όμως, ο Voka, απέρριψε κατηγορηματικά την ηλίθια προσφορά των Τούρκων», δηλώνει ο Χότζας Fatmir Latifi.

Το γεγονός έφερε ο ίδιος στην επιφάνεια όταν η  Πρίστινα ανακοίνωσε  σε Τούρκους αξιωματούχους την ανάγκη ανέγερσης νέου Τζαμιού , μαζί με προσπάθειες της Τουρκίας  να παρέμβει στο Κόσοβο με επενδύσεις και την δωρεά στρατιωτικού υλικού, μετά την αναγγελία δημιουργίας τακτικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες προκάλεσαν νέες ανησυχίες.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «The Guardian», η όλη τουρκική εκστρατεία «γοητείας» συνδέεται με την κατασκευή του νέου τεμένους στην Πρίστινα.

«Το δώρο της Τουρκίας με την ανέγερση Τεμένους προκαλεί την επάνοδο του «νεο-οθωμανισμού στο Κοσσυφοπέδιο», γράφει η Guardian, η οποία σημειώνει ότι αν και η πλειοψηφία του πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο ανήκει στη μουσουλμανική πίστη, η κατασκευή του Μεγάλου Τεμένους χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από την Τουρκία, κάτι που έχει εγείρει σοβαρές  ανησυχίες σε Αλβανούς αξιωματούχους.

«Η προσπάθεια ελέγχου της περιοχής από το καθεστώς του Ερντογάν, έχει εμφανιστεί μετά την ανέγερση πολλών νέων τζαμιών ειδικά στα Βαλκάνια (ΠΓΔΜ, Βοσνία, Αλβανία, Σερβία), και έχει τις ρίζες της στον φόβο του γεγονότος ότι, 19 από τα 20 άτομα είναι μουσουλμάνοι στο Κόσοβο».

Πολλοί ντόπιοι Αλβανοί βλέπουν το νέο Τζαμί ως σύμβολο της επικρατούσας επιρροής της Τουρκίας, ενώ άλλοι αμφισβητούν την επιστροφή της εμπιστοσύνης σε μια χώρα που επικρατεί μια δύσκολη κατάσταση όπως είναι η σημερινή Τουρκία.

Τονίζεται επίσης η εγγύτητα του Κοσσυφοπεδίου στην Τουρκία, και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην επίσκεψη που είχε κάνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κοσσυφοπέδιο το 2013.

«Το Κοσσυφοπέδιο είναι Τουρκία και η Τουρκία είναι το Κοσσυφοπέδιο», είχε δηλώσει τότε ο Τούρκος ηγέτης.

Η Τουρκία παρουσιάζεται ως ο νέος «κηδεμόνας» για τους μουσουλμάνους Κοσοβάρους, οι οποίοι προσεύχονται τους δρόμους γύρω από το μεγάλο τζαμί που χτίστηκε το 1461 από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Μεταξύ των μεγαλύτερων αντιπάλων του έργου είναι και Κοσοβάροι αρχιτέκτονες.

Αν και η δημόσια προσφορά του έργου ανέφερε την ανάγκη για ένα κτίριο κοντά στην αλβανική νοοτροπία, τελικά το επιλεγμένο σχέδιο είναι ένα κλασικό Οθωμανικό Τζαμί, κάτι που προκαλεί άσχημους συνειρμούς στους κατοίκους.

Το έργο εποπτεύεται από το τουρκικό υπουργείο Θρησκευμάτων, την περιβόητη Diyanet, η οποία έχει κατασκευάσει δεκάδες άλλα τζαμιά σε όλο τον ισλαμικό κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το τζαμί θα βασίζεται στο σχέδιο του Τζαμιού Selimiye του 16ου αιώνα στην Αδριανούπολη.

Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας είναι ξεκάθαρο τι προσπαθεί να κάνει με το Τζαμιά ο Ερντογάν σε Κόσοβο, Αλβανία και γενικά στα Βαλκάνια.

Επιχειρεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για παρόμοια προβλήματα με αυτά που δημιούργησε σε Λιβύη, Αίγυπτο και Συρία στηρίζοντας τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα, υλοποιώντας το οθωμανικό του όνειρο τώρα και σε βαλκανικό έδαφος.

Η Ελλάδα είναι ο επόμενος στόχος του για αυτό και «υποδουλώνει» με έργα και χρήμα τους Αλβανούς των Βαλκανίων, ενώ στηρίζει το σχέδιο της «Μεγάλης Αλβανίας» περικυκλώνοντας στρατηγικά την χώρα μας.

Για το σχέδιο αυτό, ο Ερντογάν δέχεται χρήματα από χώρες του Κόλπου και τα «επενδύει» στην περιοχή μας με σκοπό την υποδούλωση.

Εκατό και πλέον χρόνια μετά τους βαλκανικούς πολέμους είναι και πάλι επιτακτική ανάγκη να ανασυσταθεί η ορθόδοξη συμμαχία (Ελλάδα-Βουλγαρία-Σερβία) διότι τα "σύννεφα" μαζεύτηκαν ξανά στον ορίζοντα από Τουρκία μεριά και σίγουρα έρχεται "καταιγίδα».

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ