Κόσμος

ΗΠΑ & Τουρκία άνοιξαν «πυρ» στο Καστελόριζο: Πλάι-πλάι Aμερικανικό αντιτορπιλικό με Τουρκικές φρεγάτες - Δείτε εικόνες


Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

«Πυρ» νότια του Καστελόριζου άνοιξαν Αμερικανοί και Τούρκοι, σε μία άσκησκη-πρόκληση για τα Ελληνικά Εθνικά συμφέροντα. Η Ουάσιγκτον με αυτές τις κινήσεις ανοίγει την όρεξη στην Άγκυρα, δίνοντας πάτημα για νέες προκλήσεις στο άμεσο μέλλον.

Μάλλον ξεχνάνε εύκολα στις ΗΠΑ και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει την Αθήνα. Η χώρα μας έδωσε γη και ύδωρ στις ΗΠΑ, φθάσαμε στο σημείο να διαλύσουμε τις σχέσεις μας με την Ρωσία και τώρα, φθάνουμε στο σημείο Αμερικανοί και Τούρκοι να πραγματοποιούν ναυτικά γυμνάσια!

Τα τελευταία γεγονότα αυτό δείχνουν και όπως φαίνεται η Ουάσιγκτον θέλει να μοιράσει την τράπουλα σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. Μπορεί στην Κυπριακή ΑΟΖ να μην έχει αφήσει πολλά περιθώρια στην Άγκυρα λόγω Εxxon, όμως για το Αιγαίο δείχνει να έχει άλλα σχέδια.

Οι μήνες που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για τα ελληνοτουρκικά, και αυτός είναι ο λόγος που πριν λίγες εβδομάδες, ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ, δήλωσε πως εάν γίνει κάτι στο Αιγαίο, είμαστε μόνοι μας!

Σύμφωνα λοιπόν με φωτογραφίες που δημοσιοποίησε μεσω του λογαριασμού στο twitter το τουρκικο ΥΕΘΑ, στην ασκηση που διεξήχθη στην περιοχή του Καστελόριζου (NAVTEX 1427/18), συμμετείχαν οι τουρκικές φρεγάτες TCG GAZIANTEP και TCG GEMLIK καθώς και το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS PORTER, ένα ελικόπτερο και δυο F16.

Και όλα αυτά, την στιγμή που η Τουρκία στέλνει το ερευνητικό σκάφος Barbaros για σεισμογραφικές έρευνες βαθιά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Πρόκειται για περιοχή η οποία εκτείνεται ακόμη και πέραν του 28ου Μεσημβρινού τον οποίο επισήμως έχει θέσει μονομερώς ως το ελάχιστο όριο της διεκδίκησης της επί της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία, που βάσει της γνωστής προσέγγισης εξαφανίζει όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Μεσόγειο ,θεωρώντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες μόνο όσες αντιστοιχούν στα χωρικά ύδατα τους (12 νμ για την Κύπρο και 6 ν.μ για την Ελλάδα).

Πάντως το Μ. Μαξίμου οφείλει να ζητήσει διευκρινήσεις από την Αμερικανική πλευρά ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα της Άγκυρας, η για νέα πρακτική η οποία πάντως είναι απολύτως προβληματική για τα ελληνικά συμφέροντα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έρχονται καυτοί μήνες με λόγα λόγια τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Α. Μεσόγειο.

Δείτε εικόνες:

 
https://twitter.com/tcsavunma/status/1080846217322606594?ref_src=twsrc%5Etfw

Τι είχε ανεβάσει το Αμερικανικό Ναυτικό στο λογαριασμό του στο twitter πριν λίγα 24ωρα:  
https://twitter.com/USNavyEurope/status/1080463829283360770?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ