ΗΠΑ

ΗΠΑ: Διχασμένη η χώρα από την έρευνα του Ρόμπερτ Μάλερ για τις εκλογές του 2016

Οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η έρευνα του ειδικού ανακριτή, με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, είναι περισσότερο δικαιολογημένη απ’ ότι πολιτικά υποκινούμενη, σύμφωνα με αποτελέσματα δημοσκόπησης του CBS News, που μεταδίδει το CNN.

Πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση που καταγράφει την άποψη των Αμερικανών που θεωρεί την έρευνα δικαιολογημένη να πλειοψηφεί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ποσοστό 50% των ερωτηθέντων θεωρεί την έρευνα δικαιολογημένη, ενώ ποσοστό 45%, θεωρεί ότι η διεξαγωγή της έρευνας έχει πολιτικά κίνητρα.

Στην δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιηθεί από το CBS News τον περασμένο Νοέμβριο είχε καταγραφεί ότι ποσοστό 46% θεωρούσαν την έρευνα δικαιολογημένη, έναντι ποσοστού 51% που την χαρακτήριζαν ως πολιτικά υποκινούμενη.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, περισσότεροι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι η έρευνα είναι δικαιολογημένη, καθώς το ποσοστό των Δημοκρατικών που εκφράζει αυτή την γνώμη έχει αυξηθεί στο 84%, έναντι ποσοστού 74% το Νοέμβριο.

Μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, ποσοστό 46% δήλωσε στο CBS ότι κατά την άποψή τους, η έρευνα είναι δικαιολογημένη, έναντι ποσοστού 44% το Νοέμβριο.

Το Νοέμβριο, το 52% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων θεωρούσαν την έρευνα πολιτικά υποκινούμενη, ενώ το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 47%, τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας δημοσκόπησης.

Για τους Ρεπουμπλικάνους, ένα ποσοστό μόλις 14% θεωρεί την έρευνα ως δικαιολογημένη στη νέα δημοσκόπηση του CBS.

Τον χρόνο που μεσολάβησε μεταξύ των δύο δημοσκοπήσεων, η έρευνα του Μάλερ απασχόλησε αρκετές φορές τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Μεταξύ των πρωτοσέλιδων αυτών, η παραδοχή ψευδορκίας στο Κογκρέσο, από τον πρώην προσωπικό δικηγόρο Μάικλ Κόεν σχετικά με ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Μόσχα.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα η εφημερίδα ΝΥΤ δημοσιοποίησε την έναρξη έρευνας από το FBI για να διαπιστωθεί αν ο Τραμπ εξυπηρετούσε ρωσικά συμφέροντα σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο ίδιος προσπάθησε να αποκρύψει από την κυβέρνησή του, τις συναντήσεις που είχε με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την προηγούμενη εβδομάδα το γραφείο του Μάλερ αμφισβήτησε δημόσια μία αναφορά (BuzzFeed) που άφηνε να εννοηθεί ότι ο Τραμπ κατεύθυνε τον Κόεν προκειμένου να πει ψέματα στο Κογκρέσο για το σχέδιο κατασκευής ενός Πύργου Τραμπ στην Μόσχα. Η κίνηση αυτή του Μάλερ προκάλεσε τα θετικά σχόλια του προέδρου Τραμπ.

Η δημοσκόπηση του CBS News πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά από τις 18 έως τις 21 Ιανουαρίου με την συμμετοχή τυχαίου δείγματος 1.102 ενηλίκων. Τα τηλεφωνήματα έγινα δειγματοληπτικά σε σταθερά και κινητά τηλέφωνα, ενώ το ποσοστό λάθους κυμαίνεται μεταξύ +-3%.

Ο ειδικός ανακριτής διερευνά την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, και ειδικότερα αν υπήρξε διάπραξη συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Μόσχας.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αμέσως μετά την απόλυση από τον πρόεδρο Τραμπ, του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ (Μάιος 2017).

Ο Κόμεϊ την περίοδο εκείνη ερευνούσε τις επικοινωνίες που είχε με Ρώσους αξιωματούχους - πριν από την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Τραμπ- ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Φλιν. Ο ίδιος στην συνέχεια, παραδέχτηκε την ενοχή του για ψευδορκία απέναντι στο FBI και συνεργάστηκε με τις αρχές.

Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών μέσω της σύμφωνης γνώμης, ενός ειδικού σώματος ενόρκων (grand Jury).

Για την απόλυση του Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ, ο Μάλερ διερευνά το ενδεχόμενο να υπήρξε παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης από τον Αμερικανό πρόεδρο ή από πρώην ή εν ενεργεία συνεργάτες του.

Παράλληλα, η ομάδα έρευνας του Μάλερ προσπαθεί να εντοπίσει εάν διαπράχθηκε συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων επιχειρηματιών ή με την Μόσχα.

Οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν κοινοβουλευτικά την Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου 2018, εμφανίζονται αποφασισμένοι να προστατεύσουν την έρευνα του Μάλερ, ώστε αυτή να ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, έχουν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται και για την άσκηση αντικειμενικού κοινοβουλευτικού ελέγχου, για όλες τις δραστηριότητες του Τραμπ, μέχρι και τις επιχειρηματικές συναλλαγές του και σχέσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές