Κυβέρνηση

Τσίπρας: Η ΝΔ έχει μετατοπιστεί στον ακραίο δεξιό χώρο

Τι είπε για Συμφωνία Πρεσπών και ιθαγένεια

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης δήλωσε τα εξής: «Παρακολούθησα με ενδιαφέρον και έκπληξη τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προσπάθησα να διακρίνω τα επιχειρήματα και το στυλ που έχει υιοθετήσει. Ένα στυλ θεατρικό. Αναρωτιέμαι αν κάποιοι επικοινωνιολόγοι του έχουν πει ότι μιλώντας δυνατά αλλά χωρίς επιχειρήματα, έχει μια εικόνα που μπορεί να πείσει.

Για τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός είπε: «Γιατί κ. Μητσοτάκη δεν είστε ψύχραιμος; Γιατί τέτοια νευρικότητα; Μήπως ξέρετε κάτι άλλο, να το πείτε και σ' εμάς να χαρούμε;».

«Πήρα το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις. Δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι δεν είχα το θάρρος να λάβω σε κρίσιμες στιγμές ευθύνες...13 κυβερνήσεις στην Ευρώπη κυβερνούν με κόμματα που δεν έχουν την πλειοψηφία. Είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας. Εγώ δεν κάνω αυτό, ζητώ την πλειοψηφία», σημείωσε.

«Πιστεύω ότι η κυβέρνησή μου χρειάζεται για να προχωρήσει στα κρίσιμα θέματα που έχει μπροστά, να ολοκληρώσει τα πράγματα που θέλει, χρειάζεται να έχει την πλειοψηφία των βουλευτών. Κι αυτό είναι το πρώτο και το βασικό ζήτημα στο οποίο καλείται ο κάθε ένας βουλευτής να απαντήσει ξεχωριστά. Οι βουλευτές δεν είναι στρατιωτάκια. Λειτουργούν με βάση τη συνείδησή τους. Ήρθατε να μας κάνετε μαθήματα πολιτικής, κ. Μητσοτάκη. Πιστεύω πάει πολύ», σημείωσε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και συνέχισε: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε το πολιτικό σθένος να προκαλέσει τη συζήτηση, εφόσον διαπιστώνει ότι υπάρχει κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα έρχεται να μας κάνει μαθήματα κοινοβουλευτισμού και πολιτικής ηθικής. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι έχει τεράστια δυσκολία να προσαρμοστεί στις αλλαγές που συντελούνται. Μέχρι χθες μου ζητούσε να καταθέσω ψήφο εμπιστοσύνης και δεν τολμούσε να καταθέσει πρόταση μομφής. Σήμερα είναι σε πολύ δυσκολότερη θέση από ό,τι ήταν πριν. Ο κ. Μητσοτάκης έριξε το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου με στοχοποίηση βουλευτών. Φωτογράφισε και τους έξι. Ακόμη και για πρόσωπα που τιμούν την πατρίδα όπως ο Ναύαρχος Αποστολάκης».

«Μας κάνετε εξαιρετικά καλό. Συνεχίστε. Όσο υπερασπίζετε τη διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά, γίνεστε ο καλύτερος χορηγός μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, σχετικά με τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση Σαμαρά.

«Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει την επιλογή να μετατοπιστεί από τον μεσαίο στον ακραίο δεξιό χώρο... Είστε αξιωματική αντιπολίτευση. Είστε ένα μεγάλο κόμμα. Είναι επικίνδυνο να υιοθετείτε τις απόψεις της ακροδεξιάς», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για τη Νέα Δημοκρατία.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ρωτάτε τι θα κάνουν οι βουλευτές στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σήμερα έχουμε την ψήφο εμπιστοσύνης. Οι βουλευτές, φαντάζομαι, ότι θα ψηφίσουν με τη συνείδησή τους. Ο καθένας θα πάρει την ευθύνη του. Και οι 300 θα έχουμε την ευθύνη μας».

«Το δίλημμα που τίθεται στους βουλευτές και τους πολίτες είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαμορφώνουν έναν νέο διπολισμό. Από τη μία είναι αυτό που ονομάζουμε προοδευτικός πόλος και από την άλλη το κόμμα του κ. Βορίδη, του κ. Γεωργιάδη. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει σαν τον στρουθοκάμηλο ακόμη και όταν η πραγματικότητα αλλάζει. Το ερώτημα είναι αν αυτή η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει μέχρι το τέλος της τετραετίας. Η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία της... Ξεχωριστή συζήτηση η Συμφωνία των Πρεσπών. Σήμερα, ψήφος εμπιστοσύνης στη σταθερότητα», ανέφερε.

Αναφερόμενος στη ρηματική διακοίνωση που έφτασε στο ελληνικό ΥΠΕΞ από την πΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας. Η επίσημη γλώσσα έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ και ανήκει στην γλώσσα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας γλώσσα, με την δική μας παράδοση. Να ψάξετε άλλα σημεία για να διαφωνήσετε». Κάλεσε, δε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε debate, λέγοντας: «Θέλετε και στον ΣΚΑΪ να σπάσουμε το εμπάργκο; Θέλετε στη Δημόσια Τηλεόραση; Εγώ έχω επιχειρήματα, εσείς όχι. Εμείς έχουμε τη δύναμη των επιχειρημάτων μας, εσείς τη δύναμη του λαϊκισμού. Να συγκρίνουμε τα επιχειρήματα με τα συνθήματα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έρθει σε τηλεοπτική αναμέτρηση μαζί μου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ