Κοινωνία

Εσείς προλάβατε το τάκα-τάκα; Το παιχνίδι των ‘70s που απαγορεύτηκε και έγινε τραγούδι (βίντεο)

Το παιχνίδι που αγαπήθηκε τη δεκαετία του 70', η απαγόρευσή του και η μελοποίηση από τον Τέρη Χρυσό

Υπήρξε μια εποχή, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όπου τα παιδιά σε Ευρώπη και Αμερική, είχαν πωρωθεί με ένα παιχνίδι. Στα αγγλικά η ονομασία του ήταν Clackers και στην Ελλάδα είχε γίνει γνωστό με το όνομα τάκα-τάκα.

Το παιχνίδι ήταν απλό στη σύλληψή του, αλλά όπως φάνηκε στην πορεία αρκετά εθιστικό.

Αποτελείται από δύο σκληρές πλαστικές μπίλιες που κρέμονται από έναν δακτύλιο, πιασμένες από δύο κορδόνια. Ο χρήστης φοράει τον δακτύλιο σαν δακτυλίδι σε ένα δάκτυλο, συνήθως τον παράμεσο, και με παλινδρομικές κινήσεις του χεριού του, κάνει τις μπίλιες να αλληλοσυγκρούονται και να εκτοξεύονται με δύναμη προς τα πάνω και προς τα κάτω. Οι μπίλιες συγκρουόμενες παράγουν έναν χαρακτηριστικό ήχο (τάκα – τάκα).

Ανάλογα με τη δεξιοτεχνία και την αντοχή, το παιχνίδι μπορεί να διαρκέσει από δευτερόλεπτα μέχρι ώρες.

Δείτε πως παίζεται στο παρακάτω βίντεο:

https://youtu.be/NdVubGYDC_4

Στις αρχές της δεκαετίας του '70, είχαν πωληθεί εκατομμύρια τάκα – τάκα σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, γίνονταν σε πόλεις του εξωτερικού διαγωνισμοί δεξιοτεχνίας του παιχνιδιού.

Το τάκα -τάκα έγινε μανία στην νεοελληνική κοινωνία και σύντομα τα παιδιά και οι έφηβοι εκείνης της εποχής, ήταν με το παιχνίδι συνέχεια στα χέρια.

Ωστόσο, σύντομα ήρθαν τα προβλήματα. Ενώ τα τάκα – τάκα, λανσαρίστηκαν ως ένας τρόπος για να διδάξουν το συντονισμό των χεριών με τα μάτια των παιδιών, οι μπίλιες που ήταν από σκληρό ακρυλικό πλαστικό καταστρέφονταν περιστασιακά όταν χτυπούσε η μία την άλλη.

Στις ΗΠΑ όπου και εκεί επικρατούσε φρενίτιδα για το παιχνίδι, καταγράφηκαν οι πρώτες αναφορές για ατυχήματα των παιδιών από τις μπίλιες του τάκα-τάκα, που άρχισαν από τη χρήση να φθείρονται και να σπάνε. Εκτός αυτών, υπήρχαν έντονα παράπονα, παντού, για τον θόρυβο που προκαλούσε σε γονείς και γείτονες η χρήση του παιχνιδιού.

Μάλιστα στην Ελλάδα, το παιχνίδι απαγορεύτηκε το 1972, κατά τη διάρκεια της Χούντας δηλαδή, μετά από εντολή του αρχηγού της Αστυνομίας πόλεων (σημ. τότε υπήρχε και η Χωροφυλακή), καθώς από αυτό «διαταράσσεται η ησυχία των κατοίκων».

Την ίδια χρονιά, πάντως, το τάκα-τάκα γίνεται και τραγούδι, από τον Τέρη Χρυσό και γνωρίζει τεράστια επιτυχία.

Το τραγούδι «Τάκα τάκα τα», είναι διασκευή του πασίγνωστου τραγουδιού Paco Paco του Πωλ Μοριάτ και που επίσης τραγουδήθηκε από τον Joe Dassin (1972). Τους ελληνικούς στίχους έχει γράψει ο Θανάσης Τσόγκας.

https://youtu.be/QAJrG4yYr3I

Το τάκα-τάκα αποσύρθηκε, εκείνη την περίοδο, από όλες τις αγορές ως επικίνδυνο. Μάλιστα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, χαρακτηρίστηκε το 1976 ως «μηχανικός κίνδυνος».

Ωστόσο, το 1990 το παιχνίδι επανεμφανίστηκε στην παγκόσμια αγορά, φτιαγμένο αυτή τη φορά από ασφαλές υλικό, που δεν σπάει και δεν θρυμματίζεται, αλλά δεν γνώρισε την πρώτη του επιτυχία, μιας και οι εποχές είχαν αλλάξει.

Το 2017 το τάκα – τάκα εμφανίστηκε στην Αίγυπτο και γνώρισε τεράστια επιτυχία μεταξύ της νεολαίας, ωστόσο ο λόγος ήταν στην ονομασία του. Το παιχνίδι έγινε γνωστό στη χώρα, ως οι «μπάλες του Sisi» που αναφέρεται στους όρχεις του Αιγύπτιου Προέδρου Abdel Fattah el-Sisi. Η αστυνομία συνέλαβε 41 πωλητές κροτίδων και κατέσχεσε 1.403 ζευγάρια παιχνιδιών τα οποία θεωρούσαν προσβλητικά για την κυβέρνηση και έτσι απαγορεύτηκε.

https://youtu.be/20aG5rvt3ZU

Σήμερα μπορεί κανείς να το βρει σε ιστοσελίδες με vintage παιχνίδια, να το παραγγείλει, να το αποκτήσει και να παίξει με τις ώρες!

Η διαφορά του τότε με το σήμερα, είναι πως πλέον οι μπίλιες του είναι φτιαγμένες από ασφαλές υλικό που δεν σπάει και δεν θρυμματίζεται.

thebest.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ