Οικονομία

ΕΚΤΑΚΤΟ: «Κάλπικο» το αντάλλαγμα των «Πρεσπών» - Έξοδος στις αγορές με «αλμυρό» επιτόκιο - Για πολιτικό εντυπωσιασμό η έκδοση ομολόγου

Έκαναν το δώροι οι αγορές στον Α. Τσίπρα λόγω Πρεσπών. Έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετές ομόλογο. Η απόδοσή του διαμορφώθηκε στο 3,6% και το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε από την φαρέτρα της τα πιο δυνατά της όπλα, την αύξηση του κατώτατου μισθού, και την πολυαναμενόμενη έξοδο στις αγορές τα οποία όπως φαίνεται θα αποτελέσουν και τις ναυαρχίδες στο προεκλογικό της αφήγημα.

Με τον κύριο Τσίπρα να αιφνιδιάζει τους πάντες με την απόφαση του για την αύξηση στο κατώτατο μισθό της τάξεως του 11% και χρησιμοποιώντας και την έκδοση του ομολόγου η κυβέρνηση "έτρεξε" ώστε η συμφωνία

Το επιτόκιο είναι υψηλό και πλησιάζει εκείνο με το οποίο δανείζονται χώρες όπως η Αργεντινή, το Μεξικό και η Βραζιλία, ενώ απέχει πολύ από το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Είναι χαρακτηριστικό οτι με απόδοση που κυμαίνεται στο 3,7% με 3,8% διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά τα 5ετή ομόλογα της Βραζιλίας, Μεξικού και Αργεντινής. Οσον αφορά στην Ευρωζώνη η Ιταλία για τα 5ετη ομόλογα της πληρώνει επιτόκιο 1,57%, η Πορτογαλία 0,46% και η Ισπανία 0,2%.

Το σταθερό επιτόκιο του ομολόγου (το λεγόμενο ετήσιο κουπόνι) διαμορφώθηκε στο 3,4%.

Η έκδοση λαμβάνει χώρα σχεδόν έναν χρόνο μετά την έκδοση του 7ετούς. Η προηγούμενη έκδοση 5ετούς ομολόγου έλαβε χώρα το 2014 με επιτόκιο 4,95% και τον Ιούλιο του 2017 με επιτόκιο 4,62%.

Στην Ελλάδα προσφέρθηκαν κεφάλαια που ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα -και σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις ότι το επιτόκιο του πενταετούς ομόλογου θα βρεθεί στο 3,75% με 3,875%- το επιτόκιο να πέσει στο 3,60%.

Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου.

ΘΕΤΙΚΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Τα ομόλογα της ΠΓΔΜ ωφελήθηκαν, επίσης, από τις εξελίξεις, αν και η μεγαλύτερη αντίδραση σημειώθηκε την Παρασκευή, με το ομόλογο σε ευρώ που λήγει τον Ιούλιο του 2021να σημειώνει απόδοση 1,54%, τη χαμηλότερη 4,5 μηνών. Οι αποδόσεις των άλλων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης ήταν λίγο – πολύ αμετάβλητες, κυμαινόμενες κοντά στα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα, καθώς τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία συνεχίζονται και οι ανησυχίες για μία παγκόσμια εμπορική σύγκρουση συνεχίζονται.

Όλα τυχαία; Δεν νομίζουμε!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...