Κοινωνία

Γιώργος Λάνθιμος: Ποιος είναι ο Έλληνας σκηνοθέτης που διεκδικεί 10 όσκαρ (βίντεο)

Τον λένε Γιώργο Λάνθιμο, είναι Έλληνας σκηνοθέτης και δεν αφήνει πλέον βραβείο για βραβείο. Το Χόλιγουντ παραμιλάει πλέον στο άκουσμα του ονόματός του αφού σήμερα απέσπασε 10 υποψηφιότητες στα βραβεία Όσκαρ για την ταινία του The Favourite!

Ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Έλληνας με τις περισσότερες υποψηφιότητες στα βραβεία Oscar 2019, μπαίνει πλέον και στο πάνθεον των δημιουργών με διψήφιο αριθμό υποψηφιοτήτων για την ταινία του The Favourite.

Γιος του μπασκετμπολίστα Αντώνη Λάνθιμου που διέπρεψε ως παίκτης του Παγκρατίου αλλά και της Εθνικής τη δεκαετία του 70 ο Γιώργος Λάνθιμος δεν ξεκίνησε χθες την καριέρα του. Γεννήθηκε το 1973.  Στα 19 του χρόνια άφησε τα οικονομικά και σπούδασε κινηματογραφική και τηλεοπτική σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου στην Αθήνα. Το 1995 άρχισε τη σκηνοθετική του σταδιοδρομία με ταινίες, θεατρικά έργα, videodance και αρκετές τηλεοπτικές διαφημίσεις. Ήταν επίσης μέλος της δημιουργικής ομάδας που σχεδίασε την έναρξη και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.  Ο Γιώργος Λάνθιμος ξεκίνησε κάνοντας βίντεο κλιπ του Σάκη Ρουβά και της Δέσποινας Βανδή.

Το 2001, ο Λάνθιμος σκηνοθετεί μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο την ταινία «Ο Καλύτερός μου φίλος». Μετά από 4 χρόνια σκηνοθέτησε την «Κινέτα», που προβλήθηκε στο φεστιβάλ του Τορόντο και αποθεώθηκε.

Το 2009, η ταινία του «Κυνόδοντας» κέρδισε το βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» (Prix Un Certain Regard) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών.

Στις 25 Ιανουαρίου 2011 ανακοινώθηκε πως ο «Κυνόδοντας» είναι υποψήφιος για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2010. Μια άλλη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, οι «Άλπεις» στις 10 Σεπτεμβρίου 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο Osella Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ της Βενετίας.


Το 2014 έγινε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Δηλαδή ψηφίζει κι αυτός για τα Όσκαρ. Από το 2011 ο Γιώργος Λάνθιμος ζει μόνιμα στο Λονδίνο. Είναι παντρεμένος με την Αριάν Λάμπεντ την οποία χαρακτηρίζει έρωτα της ζωής του.


Την ταινία «Ο Αστακός», την έγραψε μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου. Πλέον θεωρείται ως ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης της γενιάς του.

Οι ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου

1995 Ο βιασμός της χλόης (μικρού μήκους)
2001 Ο καλύτερός μου φίλος (σκηνοθεσία μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο)
2001 Uranisco Disco (μικρού μήκους)
2005 Κινέττα
2009 Κυνόδοντας (βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα»/»Prix Un Certain Regard», Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, 2009, υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, 2010)
2010 Attenberg (ηθοποιός, παραγωγός)
2011 Άλπεις (Alps)
2015 Ο Αστακός (The Lobster), (Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών του 2015)
2017 Ο θάνατος του ιερού Ελαφιού/(The killing of a sacred deer)
2018 The Favourite

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ