Εκκλησία

Για γέλια και για κλάματα η Ορθοδοξία! Όποιος θέλει μνημονεύει όποιον θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό....

Αυτό δεν είναι εικόνα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας. Λίγες μέρες πριν από την παράδοση του Τόμου αυτοκεφαλίας στον νεοεκλεγέντα από την Σύνοδο-φιάσκο του Κιέβου Μητροπολίτη Επιφάνιο και στον “πατερούλη” του, Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο η κατάσταση σχετικά με την αναγνώρισή του προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στις Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Μέχρι στιγμής καμία αυτοκέφαλη Εκκλησία δεν έχει αναγνωρίσει τον νέο Μητροπολίτη. Μεταξύ αυτών που δεν τον έχουν αναγνωρίσει επίσημα είναι και η Εκκλησία της Ελλάδος. Ουσιαστικά η Ελλαδική Εκκλησία τηρεί την στάση αναμονής την οποία τηρούν και οι υπόλοιπες αυτοκέφαλες εκκλησίες για να δουν που θα πάει το πράγμα, μιας και ούτε με το Φανάρι θέλουν να τα σπάσουν ούτε όμως και με την Μόσχα.

Παρόλα αυτά όμως ενεργώντας εντελώς αυθαίρετα μεμονωμένοι Έλληνες Μητροπολίτες έχουν ήδη ξεκινήσει την μνημόνευσή του. Σε δύο περιπτώσεις, μέχρι στιγμής, την μία στην Πτολεμαϊδα και την άλλη στην Ζάκυνθο  , έχει υπάρξει μνημόνευση του Επιφάνιου σε Θεία Λειτουργία προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Ούδεις από την Ιερά Σύνοδο έχει λάβει θέση ζητώντας εξηγήσεις για την αυθαιρεσία.

Την ίδια στιγμή ο ίδιος ο Μητροπολίτης Επιφάνιος δεν μνημονεύει τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο. Τον οποίον Κύριλλο όμως μνημονεύει κανονικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και μάλιστα παινεύεται πως η κίνηση αυτή δείχνει άλλο ήθος.

Ο Επιφάνιος σε πρόσφατη Θεία Λειτουργία κατά τις μνημονεύσεις πέρασε κατευθείαν από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο στον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο, παρακάμπτοντας τον επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας, κάτι που απεικονίζει ξεκάθαρα και τον ουκρανικό εθνικιστικό χαρακτήρα της νέας εκκλησίας.

Άλλωστε σε πρόσφατη συνέντευξη ο Επιφάνιος αποκάλυψε ότι αρνείται να τιμήσει τον Πατριάρχη Κύριλλο λόγω γεγονότων στον πολιτικό κόσμο. «Αυτή τη στιγμή δεν τον μνημονεύω επειδή είμαστε σε κατάσταση πολέμου, οπότε ο ουκρανικός λαός δεν θα αποδεχόταν ο νεοεκλεγείς προκαθήμενος να τιμήσει το όνομα του Ρώσου Πατριάρχη». Η εξήγηση του Επιφάνιου υπογραμμίζει περαιτέρω την πολιτική φύση της νέας εκκλησίας.

Όσον αφορά τις μνημονεύσεις πάντως το αλαλούμ στον Ορθόδοξο κόσμο δεν αφορά μονάχα στις παραπάνω περιπτώσεις. Η κόντρα Αντιόχειας-Ιεροσολύμων για το θέμα του Κατάρ έχει προκαλέσει και εκεί διακοπή μνημόνευσης, ενώ μεμονωμένοι μοναχοί και ιερείς στην Ελλάδα έχουν διακόψει την μνημόνευση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ή των Επισκόπων τους κατά τόπους μετά την Σύνοδο της Κρήτης το 2016.

Σε αυτήν την...ωραία ατμόσφαιρα βρίσκει την Ορθοδοξία το νέο έτος...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ