Κόσμος

Γιατί η θερμοπυρηνική τορπίλη του Πούτιν δεν θα καταστρέψει τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα!

Τον τελευταίο καιρό η Ρωσία προχώρησε σε δοκιμές πολλών τρομακτικών οπλικών συστημάτων, όπως του Avangard ή του άρματος μάχης T-14 Armata. Ωστόσο ένα από τα πιο καταστροφικά, και πυρηνικά, οπλικά συστήματα είναι η τορπίλη “Poseidon”.

Η Ρωσία λοιπόν, ξεκίνησε υποβρύχιες δοκιμές της θερμοπυρηνικής τορπίλης Poseidon, με τα ρωσικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και τον διεθνή Τύπου να έχει μείνει άφωνος από τις δυνατότητες της τορπίλης και κυρίως τη ζημιά που αυτή μπορεί να προκαλέσει στον εχθρό.

Με άλλα λόγια ένα “πυρηνικό” τσουνάμι” Γιατί όμως η Μόσχα προτίμησε να κινηθεί σε τέτοιο μοτίβο αγνοώντας τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και συγκεκριμένα τα αεροπλανοφόρα της ;

;Όσον αφορά την τορπίλη, αναφορές κάνουν λόγο για ένα αυτόνομο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο όπλο με ταχύτητα 56 κόμβων, ακτίνα 10.000 χιλιομέτρων και μέγιστο βάθος πλεύσης τα 1.000 μέτρα, εξοπλισμένο με θερμοπυρηνική κεφαλή.

Η θερμοπυρηνική κεφαλή του Poseidon έχει σχεδιαστεί για να καταστρέψει παράκτιες τοποθεσίες όπως λιμάνια, πόλεις και άλλες θαλάσσιες υποδομές. Η έκρηξη θα δημιουργούσε ραδιενεργό τσουνάμι, που θα καθιστούσε μεγάλες περιοχές απρόσιτες για ολόκληρες γενιές.

Η θερμοπυρηνική κεφαλή εκτιμάται ότι μπορεί να ρυθμιστεί σε διάφορα επίπεδα από 2 έως 100 μεγατόνους. Μία τέτοια ισχύ ενάντια σε μία πόλη σαν τη Νέα Υόρκη θα σκότωνε άμεσα τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους, θα τραυμάτιζε άλλα 5 εκατομμύρια και η διασπορά της ραδιενέργειας θα έφτανε μέχρι το Κεμπέκ.

Αλλά αυτό αφήνει το ερώτημα γιατί η Ρωσία θα επιλέξει να ισοπεδώσει μια αμερικανική πόλη με ένα υποβρύχιο όπλο, όταν ένα ICBM μπορεί να κάνει τη δουλειά μέσα σε 30 λεπτά.

Η Ρωσία έχει ως στόχο να εξαπολύσει τον Poseidon ως αντίποινα σε ενδεχόμενο πρώτο πλήγμα των Αμερικανών, ακόμη και αν οι αμερικανικές πυραυλικές άμυνες ήταν σε θέση να σταματήσουν εκατοντάδες ρωσικά ICBMs.

Αλλά ακόμη και στο απίθανο σενάριο ότι οι Η.Π.Α. θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν 500 ή περισσότερους ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ένα τέτοιο όπλο που θα μπορούσε να πάρει μέρες ή εβδομάδες για να φτάσει στο στόχο του δεν φαίνεται να είναι αποτρεπτικό.

Πιο ενδιαφέρουσα είναι η πρόταση ότι το Poseidon θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον αμερικανικών αεροπλανοφόρων. Ένα πολύ γρήγορο πυρηνικό όπλο θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο στην αναχαίτιση από την ανθυποβρυχιακή αμερικανική άμυνα.
.
Ωστόσο αυτό το ερώτημα δείχνει να μην έχει κάποια ισχυρή βάση. Ο λόγος είναι διότι ένα τόσο ακριβό και καταστροφικό οπλικό σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για πιο στρατηγικούς στόχους, όχι για ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο και στην περίπτωση που όντως ένα αεροπλανοφόρο αποτελούσε τον κύριο στόχο, τότε οι Ρώσοι, θα προτιμούσαν να χρησιμοποιούσαν έναν αριθμό υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal, οι οποίοι είναι δυνατόν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Συνεπώς, όχι μόνο είναι αμφισβητήσιμο το κατά πόσο το Poseidon αποτελεί αποτρεπτικό πυρηνικό όπλο, αλλά είναι ακόμα περισσότερο αμφισβητήσιμο αν πρόκειται για ένα “carrier - killer” οπλικό σύστημα, με άλλα λόγια ένα όπλο καταστροφής αεροπλανοφόρων.

onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...