Οικονομία

«Βόμβα» από το ΣτΕ: Ανοιχτά όλες τις Κυριακές τα καταστήματα

Το σκεπτικό της απόφασης

«Πάντα την Κυριακή» ανοιχτά τα καταστήματα σε τουριστικές περιοχές λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου επικύρωσε ως συνταγματική την υπουργική απόφαση που απελευθερώνει τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, από το Μάιο ως τον Οκτώβριο, σε ορισμένες τουριστικές περιοχές.

Η απόφαση του Δ΄ Τμήματος έρχεται ακριβώς 2 χρόνια μετά την ακριβώς αντίθετη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έλεγε «ποτέ την Κυριακή» ανοιχτά καταστήματα.

Τότε, οι ανώτατοι δικαστές είχαν κρίνει αντισυνταγματική προγενέστερη υπουργική απόφαση για ανοιχτά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, προτάσσοντας τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων σε σχέση με την αργία της Κυριακής, όπως «το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας. Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος)».

Το σκεπτικό των δικαστών

Με ένα διαφορετικό σκεπτικό οι δικαστές του Δ’Τμήματος του ΣτΕ απέρριψαν τις προσφυγές της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, της Γενικής  Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Ελλάδος και άλλων φορέων της αγοράς, που ζητούσαν την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Με οριακή πλειοψηφία-  με την υπ΄ αριθμ. 18/2019 απόφασή του το ΣτΕ έκρινε ότι δεν παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας η υπ΄  αριθμ. 75812/6.7.2017 απόφαση του τότε  υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμου Παπαδημητρίου με την οποία καθορίστηκαν οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές (Μάιος έως Οκτώβριο).

Ηπλειοψηφία έκρινε ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση δεν παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας καθώς η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές δεν εισήχθη αδιακρίτως, αλλά μόνο στο αναγκαίο και ικανό μέτρο, δηλαδή σε περιφέρειες και περιοχές στις οποίες διαπιστωμένα υφίσταται αξιόλογη –σε εθνική κλίμακα- τουριστική κίνηση.

Οι προσφεύγοντες επικαλούνταν, μεταξύ άλλων και την  απόφαση 100/2017 της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Από την πλευρά του το Δημόσιο υποστήριζε οτι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στις συγκεκριμένες περιοχές εμπίπτει στις εξαιρέσεις της απόφασης 100/2017, που επιτάσσονται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...