Πατριαρχεία

Βαρθολομαίος: Πρώτο σημαντικότερο γεγονός του 2018 η ουκρανική αυτοκεφαλία, δεύτερο οι συναντήσεις με τον Πάπα (ΒΙΝΤΕΟ)

Αναφορές κατά της εσωστρέφειας της Εκκλησίας περιελάμβανε το πρώτο μήνυμα του νέου έτους από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σήμερα το πρωί στο Φανάρι, αλλά καμία αναφορά στην διακοπή κοινωνίας από τους Ρώσους Και ούτε βέβαια στην επιστολή Κύριλλου με την οποία επιτίθεται με σφοδρότητα κατά των πράξεων του Οικουμενικού Πατριάρχου ζητώντας του: "Εγκαταλείψτε τώρα την κοινωνία με τους σχισματικούς, παραιτηθείτε από τη συμμετοχή στην πολιτική περιπέτεια της νομιμοποίησης τους".

Σημείωσε πως η Εκκλησία δεν είναι αντίπαλος της ιστορίας αλλά ο ελευθερωτής της.

Σχετικά με το φλέγον ουκρανικό ζήτημα χαρακτήρισε "σημαντικότερον γεγονός κατά το έτος 2018 την χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησίαν της Ουκρανίας" και τόνισε πως αποκλειστικός σκοπός "ήτο η κανονικότης και η υπέρβασις των διασπάσεων" ,

Ως εξίσου σημαντικό ζήτημα του παρελθόντος έτους χαρακτήρισε τις συναντήσεις με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό και στο Μπάρι και συμπλήρωσε πως αυτές οι συναντήσεις "ενισχύουν τον θεολογικό διάλογο μεταξύ παλαιάς και νέας Ρώμης".

Μίλησε επίσης για την ειρήνη και την παγκοσμιοποίηση αλλά και για την βια στην κοινωνίασε αντιδιαστολή με την "ειρηνοποιητική δράση των θρησκειών". Υπερασπίστηκε την φιλοσοφία του διαλόγου και μίλησε ενάντια στον "αντι-διαλογικό θρησκευτικού φονταμενταλισμό".

Τέλος ζήτησε να νικήσει η αγάπη την αδιαφορία και προανήγγειλε τον 15Αυγουστο του 2019 και πάλι Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.

https://www.facebook.com/ecumenicalpatriarchate/videos/589511671498513/

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ