Οικονομία

Αύξηση κατώτατου μισθού: Αυτοί θα είναι οι νέοι μισθοί ανάλογα με την προϋπηρεσία

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Ο κατώτατος μισθός προσαυξάνεται 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες, και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω. Αντίστοιχα, το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες, και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα, τις προσαυξήσεις αυτές δικαιούνται μόνο όσοι είχαν την αντίστοιχη προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Οσοι συμπληρώνουν μετά την ημερομηνία αυτή τις κρίσιμες τριετίες, πάντα σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, δεν δικαιούνται επίδομα τριετιών. Σύμφωνα με τη ρήτρα του 2012, έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% έχει ανασταλεί η προσαύξηση του κατώτατου μισθού για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται μετά τις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Οι νέοι μισθοί είναι οι εξής:

ΚΑΤΩΤΑΤΑ ΟΡΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΑΓΑΜΟΙΕΓΓΑΜΟΙ (απασχολούμενοι σε εργοδότες υπαγόμενους σε ΣΕΒ,ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ που συμβάλλονται στην ΕΓΣΣΕ)
Κατηγορία εργαζομένων και χρόνια υπηρεσίας έως 14.2.2012ΣήμεραΑπό τον Γενάρη του 2019ΣήμεραΑπό τον Γενάρη του 2019
Χωρίς προϋπηρεσία586,08650644,69715
Με μία τριετία644,69715703,3780
Με 2 τριετίες703,3780761,91845
Με 3 τριετίες761,9845820,51910

 

Κατά την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης τού Κοινοβουλίου στην κυβέρνηση «να προχωρήσει και να ολοκληρώσει ένα εξαιρετικά σημαντικό για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα έργο, με ορίζοντα καθαρό που είναι το τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησης, δηλαδή το φθινόπωρο του 2019».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα και η οικονομία έχουν ανάγκη από πολιτική σταθερότητα και, ταυτόχρονα, ότι «οι μεγάλες θεσμικές και κοινωνικές τομές που έχουμε μπροστά μας πρέπει να υλοποιηθούν από μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να τις υλοποιήσει». «Από την κυβέρνηση που κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα έξω από το καθεστώς των μνημονίων. Από την κυβέρνηση που κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στην ελληνική οικονομία. Από την κυβέρνηση που κατάφερε να ρυθμίσει το δημόσιο χρέος, καθιστώντας το βιώσιμο και να δημιουργήσει όρους για την ομαλή αναχρηματοδότηση του» τόνισε.

Πώς θα διαμορφωθεί μαζί με τις τριετές

Σημαντικές αλλαγές στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα φέρνει ο επόμενος μήνας με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί από 1.2.2019 στα 650 ευρώ και σήμερα σας παρουσιάζουμε πως θα διαμορφωθούν όλοι οι μισθοί με τις τριετιες.

Ο νέος κατώτατος μισθός θα οδηγήσει σε αύξηση μισθών όσων εργάζονται σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης όσο και στα επιδόματα και τους μισθούς που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ και υπολογίζονται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο. Αντίστοιχα, βέβαια, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση εισφορών για τους μη μισθωτούς που καταβάλλουν το κατώτατο ασφάλιστρο, δηλώνοντας εισοδήματα έως 7.000 ευρώ.

Συνολικά υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν 1.500.000 μισθωτοί, άνεργοι, επαγγελματίες κ.λπ.

Από τους 400.000 εργαζομένους, οι οποίοι θα δουν από τον Φεβρουαρίο αυξήσεις στους μισθούς τους (της τάξης των 64 ευρώ), οι 200.000 εξ αυτών αµείβονται µε µισθούς 500 έως 600 ευρώ, ενώ οι άλλοι 200.000 υπολογίζεται πως εργάζονται µε µερική απασχόληση και εισπράττουν µισθό ο οποίος εξαρτάται από τον κατώτατο. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αυξηθεί ο μισθός και αυτών των 200.000 εργαζομένων μερικής απασχόλησης.

Σημαντική αύξηση θα δουν οι εργαζόμενοι ηλικίας έως 25 ετών. Για αυτούς ισχύει σήμερα ο υποκατώτατος μισθός, που όμως, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, θα καταργηθεί και θα εξισωθεί με τον κατώτατο μισθό. Ετσι, γι' αυτή την κατηγορία εργαζομένων η αύξηση μισθού αγγίζει τα 139 ευρώ.

money-money.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...