Κόσμος

Αυτά είναι τα 5 όπλα των ΗΠΑ που θα έκαναν το Ισραήλ μια στρατιωτική υπερδύναμη (εικόνες)

Χωρίς καμία αμφιβολία το Ισραήλ έχει ικανότατες Ένοπλες Δυνάμεις με εξοπλισμό και οπλικά συστήματα υψηλού επιπέδου, που πολλές φορές θα ζήλευαν ακόμα και οι ίδιοι οι Αμερικανοί. Όμως, στερούνται αρκετών στρατιωτικών δυνατοτήτων που ξεχωρίζουν τις ισχυρές στρατιωτικά χώρες από τις υπερδυνάμεις όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Πέντε αμερικανικά οπλικά συστήματα θα μπορούσαν όμως να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα και να δώσουν άλλον «αέρα» στις δυνατότητες των Ισραηλινών, ενώ θα τους επέτρεπαν να «διαχειριστούν» μόνοι τους το ζήτημα του Ιράν. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε αρνηθεί να δώσει ορισμένα από αυτά στο Ισραήλ, φοβούμενος την ανατροπή της περιφερειακής ισορροπίας δυνάμεων.

Το Ισραήλ έχει το «ελεύθερο» να αγοράζει με πολύ καλούς όρους οποιοδήποτε αμερικανικό οπλικό σύστημα επιθυμεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Όμως, το πορτοφόλι των Ισραηλινών, αν και σαφώς πιο γεμάτο, δεν είναι μπορεί να αντέξει όλα τα οπλικά συστήματα που θα ήθελε να έχει. Ας δούμε 5 αμερικανικά οπλικά συστήματα που θα ήθελε, αλλά δεν μπορεί ευκολά να έχει το Ισραήλ, τα οποία θα άλλαζαν τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

Τα πλοία LCS

Για πολύ καιρό, ο θαλάσσιος βραχίονας της Ισραηλινής Αμυντικής Δύναμης (IDF) εξέταζε το ενδεχόμενο απόκτησης πολεμικών πλοίων μεγαλύτερου μεγέθους από της κορβέτες. Η ανάγκη δημιουργίας μιας ισχυρής Ισραηλινής ναυτικής δύναμης έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, τόσο λόγο του ναυτικού αποκλεισμού στην Γάζα, όσο και για την προστασία των νέων υπεράκτιων ενεργειακών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ο IDF μελέτησε εκτενώς τη πιθανότητα απόκτησης τροποποιημένων εκδόσεων των αμερικανικών πολεμικών πλοίων LCS. Όμως, το κόστος των τροποποιημένων πλοίων έχει κριθεί απαγορευτικό για την υλοποίηση του σχεδίου. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι τυχόν αλλαγές είτε στο κόστος είτε στο μέγεθος της ανάγκης του Ισραήλ για τα συγκεκριμένα πλοία να άρουν τα οικονομικά προβλήματα.

Το F-22 Raptor

Το F-22 είναι το καλύτερο μαχητικό αεροπορικής υπεροχής στον πλανήτη και οποιαδήποτε πολεμική αεροπορία θα άλλαζε κατηγορία με το Raptor στον στόλο της. Όμως, οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει δια νόμου την εξαγωγή του σε τρίτες χώρες.

Αυτό που δεν είναι, ενδεχομένως, ευρέως γνωστό είναι ότι η τροπολογία «Obey», η οποία απαγορεύει την εξαγωγή του F-22 Raptor, δημιουργήθηκε κατά κύριο λόγο για να εμποδισθεί η εξαγωγή του Raptor στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ ανησυχούσαν εντόνως για τις συνεργασίας και τις ανταλλαγές εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας μεταξύ Ισραήλ, Ρωσίας και Κίνας και δεν ήθελαν να βρεθούν σε εχθρικά χέρια οι πληροφορίες για το F-22.

Προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις στο εσωτερικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν ότι αντί να απαγορεύσουν την εξαγωγή του στο Ισραήλ, θα ήταν προτιμότερο να απαγορεύσουν την εξαγωγή του παντού.

Ιστορικά, το Ισραήλ προτιμά μαχητικά αεροσκάφη που μπορούν να διεξάγουν και επιχειρήσεις αεροπορικής υπεροχής και αποστολές κρούσης αέρος-εδάφους, το Raptor όμως δεν έχει μέχρι σήμερα να επιδείξει πολλά σε ρόλο βομβαρδιστικού. Ωστόσο, δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο IDF θα αγόραζε κάποιο αεροσκάφος και θα το τροποποιούσε σε τέτοιο βαθμό ώστε να του έδινε νέες δυνατότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το F-15.

Στρατηγικά Βομβαρδιστικά

Η μακροχρόνια αντιπαράθεση με το Ιράν έχει αποδείξει ότι το Ισραήλ θα μπορούσε πραγματικά να έχει ανάγκη την δυνατότητα στρατηγικού βομβαρδισμού.

Ενώ, τα Ισραηλινά F-15 και F-16 μπορούν, με ανεφοδιασμό, να πλήξουν στόχους στο Ιράν, η τεράστια απόσταση θα τους έθετε σε μειονεκτική θέση καθώς θα προσπάθησαν να διεισδύσουν στην Ιρανική αεράμυνα. Σε αυτό το πλαίσιο, το βομβαρδιστικό B-21 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, θα μπορούσε να είναι μια ελκυστική επιλογή.

Όμως, ακόμα και αν το Ισραήλ αποφάσιζε να αγοράσει το στρατηγικό βομβαρδιστικό Β-21, η εξαγωγή του δεν θα ήταν εύκολο πράγμα, καθώς πιθανότατα μια τέτοια πώληση θα προσέκρουε σε νομικούς περιορισμούς που σχετίζονται με οπλικά συστήματα ικανά να φέρουν πυρηνικά.

Διατρητικές Βόμβες – “Bunker Busters” (MOP)

Τι να τα κάνεις τα αεροσκάφη αν δεν έχουν βόμβες να ρίξουν; Εδώ και περίπου δέκα χρόνια υπάρχουν οι φήμες ότι το Ισραήλ επιθυμεί να αγοράσει πανίσχυρες διατρητικές βόμβες ακριβείας, ισχύος τριάντα χιλιάδων λιβρών, προκειμένου να μπορέσει να πλήξει καλά θωρακισμένους και υπόγειους στόχους στο Ιράν, είτε είναι για σιλό βαλλιστικών πυραύλων, είτε για πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να δώσουν τέτοιες βόμβες στους Ισραηλινούς.

Υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων

Η υποβρύχια δύναμη του Ισραήλ προσπαθεί μετά βίας να παρουσιάσει μια αξιόπιστή αποτρεπτική ικανότητα.
Ο υποβρύχιος στόλος του IDF κάνει μια εξαιρετική δουλειά με την ομάδα των μεταχειρισμένων υποβρυχίων κατηγορίας Dolphin που διαθέτει. Ωστόσο, τα πετρελαιοκίνητα υποβρύχια που φέρουν πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς απλά δεν μπορούν να φτάσουν την απόδοση, την αντοχή ή την ασφάλεια που προσφέρουν τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ χρειάζεται ή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ανάλογα υποβρύχια της κατηγορία Ohio.

Ωστόσο, ένα μικρότερο σκάφος με λιγότερους πυραύλους περιορισμένης εμβέλειας θα μπορούσε πράγματι να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο για τις προσπάθειες του Ισραήλ να δημιουργήσει μια ισχυρή ικανότητα δεύτερου χτυπήματος. Ένας στόλος τεσσάρων τέτοιων σκαφών θα παρείχε μια σχεδόν άτρωτη ικανότητα αντιποίνων.

Το Ισραήλ έχει στη διάθεση του τα περισσότερα οπλικά συστήματα από όσα χρειάζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αρκετούς τομείς, οι τεχνικές δυνατότητες του Ισραηλινού Στρατού υπερέχουν των τεχνικών ικανοτήτων των ΗΠΑ. Αλλά σε ορισμένες κατηγορίες οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν περισσότερο την αμερικανική τεχνολογία, ειδικά εάν η στρατηγική αναγκαιότητα και η οικονομική πραγματικότητα μπορούσαν να συγκεραστούν. Δεδομένου του δυναμισμού της οικονομίας του Ισραήλ, ο Ισραηλινός Στρατός μπορεί να έχει την ευκαιρία να επωφεληθούν από ορισμένες από αυτές τις ευκαιρίες στο εγγύς μέλλον.

Πηγή:onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ