Κίνα

Αυτά είναι τα σχέδια της Κίνας για την κατάληψη της Ταϊβάν και της Οκινάουα

Μια αυστηρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της έκανε ο Ιάπωνας Πτέραρχος ε.α., Kunio Orita, περιγράφοντας ένα ζοφερό μέλλον με αρνητικές προοπτικές για την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή του Ειρηνικού και της Ασίας.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο πρώην Διοικητής της Διεύθυνσης Αεροπορικής Υποστήριξης της Ιαπωνικής Πολεμικής Αεροπορίας (JASDF), ο Πτέραρχος ε.α. Orita Kunio, περιέγραψε την υψηλή στρατηγική της Κίνας και υποστήριξε πως αν οι ΗΠΑ δεν δράσουν άμεσα, θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια νέα ζοφερή πραγματικότητα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Ορίτα αναφέρει ότι η εθνική στρατηγική της Κίνας είναι αυτή της συνεχιζόμενης επέκτασης, με στόχο την καθιέρωση μιας απόλυτης περιφερειακής ηγεμονίας, ξεκινώντας με ένα σχέδιο εισβολής και προσάρτησης της Ταϊβάν μεταξύ του 2020 και του 2025 και τελικά και της Οκινάουα.

Αλλά, σύμφωνα με τον Ορίτα, τα σχέδια της Κίνας δεν σταματούν εκεί. Μεταξύ 2025 και 2040, λέει ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να εδραιώσει τον έλεγχό του στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Εάν το Πεκίνο καταφέρει να εκδιώξει τις ΗΠΑ από την περιοχή, τότε οι θαλάσιες γραμμές επικοινωνίας και μεταφορών (SLOCs) όλης της Ανατολικής Ασίας θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Πεκίνου και θα επιτρέψουν στην Κίνα να αποκόψει ενδεχομένως ζωτικής σημασίας τρόπους παροχής τροφίμων και ενέργειας στην Ιαπωνία, λέει ο Orita.

Ο Πτέραρχος λέει ότι το πρώτο βήμα στην απομάκρυνση των ΗΠΑ από την περιοχή θα είναι η εισβολή στονν ύφαλο του Scarborough (ένας διαφιλονικούμενος ύφαλος κοντά στις Φιλιππίνες) και η δημιουργία μιας ναυτικής βάσης εκεί. Τα πλοία που προέρχονται από τον Δυτικό Ειρηνικό θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν τον στόλο του Κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού που θα τα συναντήσει κατά την είσοδο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Εάν η Ταϊβάν κατακτηθεί και οι Φιλιππίνες αναγκαστυύν υπό πιέσεις και απειλές να αποδεχτούν την κινεζική ηγεμονία, τότε μόλις εγκατασταθεί μια βάση στον ύφαλο Scarborough, τότε οι ξένες ναυτικές δυνάμεις θα έχουν πρόσβαση στη Νότια Σινική Θάλασσα μόνο μέσω των νότιων οδών εισόδου.

Orita δηλώσε με δραματικό τρόπο ότι η κινεζική κατάληψη του υφάλου Scarborough θα είναι μια κίνηση ματ τόσο για την Ιαπωνία, όσο και για την αμερικανική επιρροή στην περιοχή.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μόλις έχει καθιερωθεί ο απόλυτος έλεγχος επί της Ταϊβάν και των θαλάσσιων γραμμών του Ινδο-Ειρηνικού, το Πεκίνο θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει προβολή ισχύος, ακόμα και πυρηνικής σε ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό και θα μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Αν η Κίνα είναι σε θέση να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο της Θάλασσας της Νότιας Κίνας πριν από το 2040, ο Ορίτα υποστηρίζει ότι ο επόμενος στόχος της Κίνας για εδαφική επέκταση θα είναι η Οκινάουα και οι γύρω αλυσίδες νησιών.

Λέει ότι η Κίνα προγραμματίζει να επανακαταλάβει τα νησιά Diaoyu (νησιά Senkaku κατά την Κίνα) και ότι η Κίνα ενδέχεται να πραγματοποιήσει επίθεση στην Οκινάουα μέχρι το 2045.

Πηγή Taiwan News, φωτογραφία αρχείου REUTERS

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές