Κοινωνία

Ανιστόρητη ή παραπλανητική η προκήρυξη της ανάληψης ευθύνης για το τρομο-χτύπημα στον ΣΚΑΙ & στην "Καθημερινή";

Την ημέρα που ξεκίνησε εκ νέου στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού το εφετείο της 2ης δίκης του Επαναστατικού Αγώνα για την επίθεση της οργάνωσης στην ΤτΕ, στο γραφείο του ΔΝΤ και τη συμπλοκή του Νίκου Μαζιώτη με αστυνομικούς στο Μοναστηράκι, διάλεξε η “Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών” να αναλάβει την ευθύνη του τρομοκρατικού χτυπήματος στον ΣΚΑΙ & στην Καθημερινή.

Στην μακροσκελή προκήρυξή τους οι τρομοκράτες μοιάζουν να μην γνωρίζουν και πολύ καλά την ιστορία ή ηθελημένα να την αποσιωπούν.

Αφού επιδιώκουν να εδραιώσουν ένα φιλολαϊκό προφίλ αρχικά μιλούν για τους αγώνες και τις αγωνίες του μέσου Έλληνα με μια πολύ απλοϊκή γραφή πάντως.

Στη συνέχεια η οργάνωση τονίζει πως «πως καμιά ελευθερία του τύπου δεν υφίσταται από τότε που τα ΜΜΕ έγιναν όργανα σκοτεινών επιχειρηματικών συμφερόντων» και κατακεραυνώνοτας την εξάρτηση των ΜΜΕ από επιχειρηματικά κέντρα-λες και είναι κάτι καινούριο αυτό- κάνουν μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν της “Καθημερινής” παραθέτοντας κατηγορίες για το πως η εφημερίδα υπηρέτησε από τους Ναζί μέχρι την δεξιά, την Χούντα (;), κλπ μέχρι τις μέρες μας.

Μόνο που όσον αφορά στην περίδο της Χούντας προφανώς οι γράφοντες ή ο γράφων -γιατί μέσα στο μακροσκελές κείμενο το ύφος αλλάζει οπότε δεν αποκλείεται να πρόκειται για πάνω από ένα γράφοντα-κάπου τα έχουν μπερδέψει ή απλά ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα.

Γράφουν χαρακτηριστικά: η εφημερίδα δε δίστασε να υπηρετήσει τη χούντα (ακριβώς όπως είχε υπηρετήσει και το καθεστώς Μεταξά), αφού έτσι πρόσταξαν τα ταξικά συμφέροντα των αφεντικών της, προπαγανδίζοντας γκαιμπελίστικα τις “οικονομικές επιτυχίες της εθνοσωτηρίου επαναστάσεως” και συκοφαντώντας κάθε αγωνιστική και εξεγερτική κινητοποίηση ενάντια στη δικτατορία. Άλλωστε, ο δικτάτορας Παπαδόπουλος ήταν σαφέστατος προς την Ένωση Εφοπλιστών: Σας ανήκω, όπως και μου ανήκετε..”

Ξεχνούν φαίνεται πως η εκδότρια Ελένη Βλάχου τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό από την Χούντα και δραπέτευσε στο Λονδίνο με κινηματογραφικό τρόπο λίγες ημέρες αργότερα.

H Eλένη Bλάχου δραπέτευσε από την Eλλάδα της Χούντας των συνταγματαρχών τη νύχτα της 15ης Δεκεμβρίου του 1967 ακροβατώντας από τη μία ταράτσα στην άλλη.

Η Ελένη Βλάχου από την επομένη του πραξικοπήματος, ήτοι 22 Απριλίου, διαμαρτυρόμενη για αυτό σταμάτησε την έκδοση όλων των εντύπων της .

Το δε πρωτοσέλιδο της Καθημερινής της 21ης Απριλίου 1967 είχε ως εξής:

Όχι πως η “Καθημερινή” της Βλάχου έχει καμία σχέση με την σημερινή που ανήκει στον όμιλο Αλαφούζου μαζί με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο οποίος έχει εδώ και καιρό απωλέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία στο ευρό κοινό , αλλά στην παρούσα φάση δεν πρόκειται για επιλογή ανάμεσα στην παραπληροφόρηση των τρομοκρατών και την κακή δημοσιογραφία του ομίλου Αλαφούζου....

Διαβάστε ολόκληρη την προκήρυξη εδώ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ